Treenaa peppu isoksi – Osa I: miksi?

Kreikkalaisessa mytologiassa ’Perse’ tarkoittaa jumalatarta ja ’Perseus’ oli sankari. Rakkaalla lapsella on monta muutakin nimeä: pylly, pakarat, peppu,  perä, takalisto, takamus, takapuoli, hanuri, ahteri, persus, peba, kankku…

Aikaisempi pakaralihasten treenausartikkelini on saanut erittäin paljon lukijoita ja kohujen lisäksi myös kiitosta. Palkitsenkin nyt lukijat kolmella uudella peppuartikkelilla!

Nämä artikkelit ovat tällä kertaa kirjoitettu ehkä erityisesti naisten PERSpektiivistä. Kerron ensin tässä osassa perusteita. Seuraavalla kertaa sitten mennään itse asiaan eli annan mielestäni tärkeimmät vinkit ja esittelen myös uusia ja tehokkaita liikkeitä, myös paljon kysyttyyn aiheeseen eli peppulihasten kotikasvatukseen. Lopulta valistan kansaa kertomalla mitkä ovat suurimmat peppumyytit.

Miestenkin kannattaa lukea, koska Eppu Normaalihan laulaa Urheiluhullu-biisissä näin: ”Silloin minäkin päätin pakaroistani näistä tehdä niin isot, että silmät putoilevat naisten päistä” ja pakaralihaksilla on valtaisan tärkeä merkitys voimantuotossa monissa tilanteissa.

Tietämys pakaralihastreenistä on hanurista! Kerroin siis aiemmin mm. perusteet pakaralihaksista ja annoin myös ohjeita pakaralihastreeniin. Miksi sitten uusi artikkeli? No siksi, koska monet eivät edelleenkään tunnu tietävän pakaratreenistä käytännössä mitään. Lisäksi viime kertaista käytännöllisemmälle jutulle tuntui olevan kysyntää.

Suosittu blogisti Jussi Riekki edellisestä peppuartikkelistani: ”Hulmi, sä teet maailmasta paremman paikan. Terveisin, “kaikki maailman miehet”

Esimerkiksi raastavan kisadieetin jälkeen vähintään joka toisella kehonrakentajalla tai fitness-kilpailijallakin tulee tilanne vastaan, että kun ei sitä rasvaa enää ole siinä päällä pyöristämässä ja hämäämässä, niin pylly lähes katoaa. Ja tällöin pitää esim. fitness-kisassa huijata yleisöä nojaamalla eteenpäin pää melkein lattiaan asti. A) Tämä näyttää monen mielestä hölmölle ja B) on tietyllä tavalla huijausta. Sinänsä sopiva luontainen lordoosi on täysin OK, mutta liioittelu on pahimmillaan jopa C) haitallista selälle.

Peput sen kun pienenevät ja urheilussa menestys heikkenee. Liekö painovoima syynä, mutta iän myötä myös peppu valuu alaspäin. Mahdollinen paroiden ”puutostauti” on toki pääosin vain katsojan silmässä. Mutta pakarattomuus ei ole vain esteettinen ongelma. Huolestuttava seikka on järisyttävän heikot pakaralihakset urheilijoilla ja kuntoilijoilla, vaikka kysessä on kehomme yksi suurimmista ja tärkeimmistä lihaksista! Vahva persus erottelee monissa lajeissa elittiurheilijat wannabe-urheilijoista ja kuntoilijoista. Usein kovatkin salikyykkääjät saattavat kompensoida heikkoa takalistoaan vahvoilla etureisillä ja kuvittelevat omaavansa vahvat pakarat.

Perusasiat pätee kuntosaliharjoittelussa, mutta joskus pieni kikkailu tai tekniikan hiominen, esimerkiksi tässä tapauksessa päin persettä, on paikallaan. Persuksissa olisi potentiaalia vaikka muille jakaa! Seuraavassa osassa annan ohjeita todellisista pakaroiden täsmäharjoitteista. Tämä artikkelisarja on kirjoitettuna hieman jopa vastalauseena ”peppu pieneksi” -ideologioille. Pieni peppu on tottakai OK, mutta aivan yhtä lailla iso peppu on monelle tavoittelun arvoinen. Mutta missä ovat ”Treenaa peppu isoksi” otsikoidut ohjelmat tv:ssä, häh?!

Monissa lajeissa pakaralihaksia aktivoivia ja vahvistavia liikkeitä on toki jo ohjelmassa jonkin verran ja pakaralihakset ovatkin muutamien lajien urheilijoilla usein hyvässä kunnossa. Tästä esimerkkinä  pikajuoksijat ja pikaluistelijat. Toisaalta esimerkiksi pikajuoksuun valikoituu ne, joilla pakaralihaksessa on voimaa ja sitä kautta myös kokoa ja muotoa. Mutta toki he myös treenaavat persustaan. Geeneillä on aina merkitystä, mutta pakaralihakset ovat erittäin treenattavia lihaksia siinä missä muutkin lihakset. Tästä seuraavissa osissa lisää ihan käytännön ohjeiden kera!

Juha Hulmi

Tietoja jhulmi

PhD, docent and Associate Professor in Exercise Physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): fysiologia, kuntosali, Lihakset, lihaskasvu, voimaharjoittelu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Treenaa peppu isoksi – Osa I: miksi?

 1. Bussi-Esko sanoo:

  Kummelin The Beatles -parodiassa laulettiin ”Minä olen munamies, minä olen mursu”, mutta onko nykyään trendikkäämpää laulaa ”Minä olen penamies, minä olen persu”?

 2. jhulmi sanoo:

  Heh, en ota kantaa. Mutta sellaisen jytkyn lupaan, että penasta on tulossa artikkeli lähikuukausina.

 3. LSA sanoo:

  Vaimolla oli hieman epäilyksiä, että Pers Lookissa voisi olla jotain muutakin kuin luomua esillä. Osaatkos sanoa, kenen takalistoja kuvassa sattuu olemaan?

 4. Aiemmassa artikkelissasi jo mainitsitkin, että polvivaivat vaikeuttavat alueen treenausta tehokkaasti, näin myös täällä. Oikeastaan ainoa mitä oon osannu tehdä kivuitta on ylämäkijuoksu. Oisinkin kiitollinen erityisvinkeistä, joilla polvet saisi säästymään mutta treeniin tehoja, esim. seuraavien artikkelien yhteydessä :).

  • jhulmi sanoo:

   Tulossa on polviystävällisiä liikkeitä, joilla saa tehoja ja pakarat huutamaan hoosiannaa 😉

 5. T sanoo:

  Minä mielelläni kuulisin vinkkejä liikkeistä jotka mahdollisimman vähän kasvattaisi reisiä (itselläni tuppaa naisena kasvamaan aina ensin reidet, sitten vasta pylly saa muotoa). Ja mielenkiinnosta haluaisin tietää miksi joillain naisilla pyllyn muoto hipoo pyöreää ja täydellistä ja itsellä lähinnä pylly muistuttaa pelkkää isoa lihasta joka näyttää siltä että jännittäisin sitä kokoajan..

  • jhulmi sanoo:

   Noista peppuspesifeistä liikkeistä tulee pian paljon asiaa perusteluineen!

 6. Mikko sanoo:

  Kiitos hyvästä blogista, mutta se mitä piti sanoa aiheeseen näkökulmasta riippuen joko liittyen tai ei ollenkaan liittyen, että sukulaiskielemme unkarin sanaa persze (sz lausutaan suomen s:nä, ja muuten sana samoin kuin ”perse” http://en.wiktionary.org/wiki/persze) tarkoittaa ”tietenkin” : )

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Hyvä tietää jos liikkuu Unkarissa ja puhuu Suomeksi käyttäen kadulla tuota sanaa 😉

 7. Riina sanoo:

  Moikka! Olen nyt vuoden verran treenannut ahkerasti takareisiä ja pakaroita ja nyt alan olla jo tyytyväinen etenkin takareisiini, mutta haluaisin pakaroihin vielä reilusti muotoa. Teen liikkeinä yhden jalan prässiä, sumo maastavetoa, takakyykkyä, koukistajaa (taitaa olla vain takareisi-liike?), pakarapumppauksia taljalla, glute bridgeä, lonkan loitonnuksia ja askelkyykkykävelyitä. Osaisitko neuvoa, mitä liikkeitä näistä kannattaisi jättää vähemmälle ja mitä taas lisätä, että erityisesti pakarat saisivat kyytiä? 😀
  Ja sitten vielä kysymys, joka ei kylläkään liity tähän artikkeliin… olen arastellut rintalihaksien treenausta salilla, sillä en halua rasvakudoksen vähenevän. Toisaalta, eikös rasvakudoksen pitäisi pysyä aivan samana mikäli kehon rasvaprosentti ei vähene, vaikka treenaisikin ahkerasti rintalihaksia?
  Suuri kiitos vastauksista ja super hienosta blogistasi!! 🙂

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   ehkä tekisin lisää pakarapotkuja taljassa ja glute bridgen sijaan hip thrustia ja sitten yhden jalan kyykkyä ja vähemmän takareisiliikkeitä kuten mavea ja koukistuksia.

   Paikallinen rasvanpoltto on aika merkityksetöntä eli ei ne rintalihasten ympäriltä rasvat lähde vaikka rintalihaksia reenaisi sen enempää kuin muualtakaan.

 8. Ihan pakko tulla korjaamaan lainausta, eli ei:

  ”Pakarat niin isot, että silmät putoilevat naisten päästä!”

  vaan:

  ”Silloin minäkin päätin pakaroistani näistä
  tehdä niin isot, että silmät putoilevat naisten päistä”

  Muuten hyvä artikkeli. Kiitos siitä 🙂

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Hevimies ei ole kuunnellut riittävän tarkasti suomirokin hienoja lyriikoita 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s