Katsaus vuoteen 2012 ja vuosi 2013

Olipas vauhdikas vuosi blogissa ja muutenkin! Ahkeran tutkimustyön lisäksi olen ollut mukana touhuamassa kahdessa blogissa, pitänyt koulutuksia, osallistunut lehtijuttuihin (esim. 1, 2) jne. Kerron tässä kirjoituksessa mitkä olivat blogin suosituimmat jutut ja kuvat ja postailen muutaman uudenkin kuvan. Kerron myös, vaikkei ketään ehkä kiinnostakaan, miten omat treenini ovat sujuneet. Paljastan lisäksi mitä vuosi 2013 tuo tullessaan.

profiilikuvia

Vuosi on ollut tuottoisa. Kerron blogissa myös jossain vaiheessa mitä tutkimustyössä vuonna 2012 tapahtui ja millaista on olla lihastutkija. Minulle paras tyydytys tulee siitä, että saan asioita aikaan. Downshiftaus ei ole mun juttu. Tiedän kyllä, että välillä pidempi hengähtäminen ja relaaminen tekisi hyvää. Ei varmasti tee pidemmän päälle hyvää treenin ja terveydenkään kannalta tällainen työmäärä.

Onneksi tuottoisan koheltamisen ohella olen tehnyt jotain muutakin. Olen ylpeä yliopiston työkavereideni kanssa esitetystä akrobaattisesta ja humoristisesta miesvoimistelijaesityksestä. Olemme saaneet jo pyyntöjä esiintyä uudestaan. Mutta toistaiseksi ”ei makeaa mahan täydeltä”!

miesvoimistelijatHuomaa vasemmalla Lihastohtorilta liki täydellinen ojennus! Oikeassa kuvassa joulun kellot eivät olleet oikein vireessä, joten niitä piti säätää!

Blogi

Innostuin bloggauksesta kun perustimme työtoveriemme kanssa Wikiliikkujan. Kirjoittelinkin siellä aikani, mutta päädyin kuitenkin soolouralle toukokuussa ja perustin tämän blogin. Ensimmäiset juttuni Lihastohtori-blogissa olivatkin jo ekaa kertaa ilmestyneet Wikiliikkujassa. Koen blogaamisen käteväksi tavaksi ”valmentaa” ja ohjata isoa joukkoa kerralla. Valmennustyö, samoin kuin blogaaminen ovat molemmat pääosin vapaaehtoistyöhön perustuvaa.

Blogilla on ollut hieno alku (kevät 2012-). Useilla artikkeleilla on yli 10 000 klikkausta ja muutamalla jo yli 20 000 (ks. lista alla). Facebookiinkin seuraajia/tykkääjiä on tullut reilussa puolessa vuodessa yli 2300. Mukava lukema ja osoittaa, että tätä touhua kannattaa jatkaa. Kiitokset kaikille blogin seuraajille ja erityisesti niille, jotka ovat linkkailleet sitä eteenpäin tiedoksi muille!

Koska kaikki eivät seuraa FB:tä, niin tässä kirjoituksessa on muutama siellä julkaistu kuva esimerkkinä.

Image1

Tässä klikkausten määrässä top 10 jutut (27.12.2012):

1 Peppu pyöreäksi – opas täydelliseen takamukseen 43 448
2 Vatsalihakset rantakuntoon – Osa I 26 075
3 Vatsalihakset rantakuntoon – Osa II 20 326
4 Bulkkaus eli plussakaloridieetti – hyödyt ja haitat 20 279
5 Vatsalihakset rantakuntoon – Osa III 18 014
6 Kuinka nopeasti lihakset kasvavat? Osa I: naisista ja lätkänpelaajista lihasmöykkyjä? 13 159
7 Maksimaaliseen lihaskasvuun tähtäävän harjoittelun ja ravinnon nyrkkisäännöt 12 819
8 Treenaa peppu isoksi – Osa II: vinkit 12 578
9 Ravintolisät lihaskasvussa. Osa I: paras A-ryhmä 12 129
10 Lihas kasvaa levossa? 11 246

Jostain syystä peppu- ja vatsajutuilla saa selvästi eniten lukijoita. Lista on toki hieman vääristynyt ja vanhemmat jutut ovat yliedustettuina. Bulkkaus-juttu on julkaistu hieman päivitettynä myös uusimmassa Pro-Body -lehdessä. Peppujutuista on vastaavasti koostettu hieman asiaa uusimpaan Bodaus-lehteen.

Tieteellisemmät jutut eivät saa yhtä paljon lukijoita, eivät edes minun oma suosikkijuttuni mehevällä otsikolla kuten ”Koolla on väliä” (n. 6600 klikkausta). Nykyiseen päätutkimukseeni liittyvät Lihasmassan nelinkertaistus (n. 7100) ja Tulevaisuuden lääketieteellä lihakset kasvuun (n. 3000) jäivät myös melko alhaisiin lukijamääriin. Kirjoitan kuitenkin jatkossakin myös silloin tällöin tieteellisempiäkin juttuja, koska niillekin on aina oma lukijakuntansa. Vierailijoita pyydän jatkossakin, koska heidän juttunsa ovat kaikki olleet erinomaisia ja suosittuja.

Image2

Moni on kysynyt, että mistä olen repinyt ajan blogailuun? Olen vähentänyt tv:n katsomista ja tehostanut toimintaani. Netissä surffailut, pelien pelailut sun muut ovat jääneet minimiin. Ns. ”vapaa-aikaa” kaikelle muulle on paljon.

Treeni

Treenini ovat olleet tänä vuonna pääosin melko onnistuneita. Olenkin ollut vaihteeksi kehitykseen tähtäävä ”tavoitteellinen harjoittelija”. Ylläpitojaksoa onkin ollut jo turhan monta vuotta. Kehitystä on tapahtunut monissa heikoissa lihasryhmissäni, kun taas vahvuuksiani en ole yrittänytkään kehittää suuremmin tasapainoisemman kropan toivossa.

Heikkouksia minulla on kuitenkin edelleen liikaa. Käytännössä kaikki treenaaminen on mulla sitä legendaarista ”pienten lihasten harjoittelua”, koska isoja ei ole. Paitsi ehkä perse ja tissit ja miksei myös suora vatsalihas. Ongelmana mulla ovat olleet tasaisin väliajoin junnaava ja kramppaileva niska ja kipuileva hyppääjän polvi. Jälkimmäinen estää tiheään tehtävät syväkyykkäilyt ja minun on pitänytkin välillä soveltaa. Tässä yksi syy myös pakarajuttujen kirjoittamiselle. Pitää olla ARSEnaalissa useita liikkeitä sellaisten tilanteiden varalle, kun joku paikka kremppaa. Uskon, että näille jutuille on myös tästä syystä paljon käyttöä.

Joissain liikkeissä olen tehnyt testienkat tänä vuonna. Maastavetoa treenasin vuoden aikana vain kolme kertaa. Parhaaksi sarjaksi jäi 7 x 205 kg kunnon pysäytyksillä toisto kerrallaan. Mukava, että on yksi liike, jossa on lahjakas. Toki sitten hieman vastaavia liikkeitä, kuten yhden jalan maastavetoa olen tehnyt aika paljon, parhaimmillaan 110 kg tangossa kympin sarjaa molemmilla jaloilla Smith-telineessä. Etukyykystä syvältä tuli 4×130 kg ja dippi 6×65 kg. Muita ”benchmark”-liikkeitä, joilla seuraan, että treeniprogressio jatkuu ovat olleet mm. tietyltä syvyydeltä box-kyykky, hauiskääntö suoralla tangolla ja Scott-penkissä sekä selälle ala- ja ylätalja. Ensi vuonna voisin ottaa taas paremmin ohjelmaan leuanvedon lisäpainoilla.

Enää en tuijota kiloja niin tarkkaan, vaan tähtään puhtaampaan suoritustekniikkaan. Yritän myös kuunnella kroppaani ja hillitä kun sen aika on. Paikat ei meinaa vanhalla miehellä enää kestää samanlaista repimistä kuin nuorena. Penkkipunnerruksessa tai vinopenkissä (tangolla tai käsipainoilla) en enää ole tehnyt yksittäisiä testisarjoja, vaan tähdännyt kolmen sarjan yhteistulokseen ja jättänyt siinäkin hieman varaa, että apuliikkeissa on vielä potkua jäljellä. Esimerkkinä tapaninpäivän penkkisarja 3 x 7 x 110 kg sen sijaan, että olisin tehnyt esim. n. 7-8 x 115 kg failureen ja perään masentavaa jumppaa väsyneenä. Tämä tapa treenata toimii nykyään paremmin eikä tissit ja etuolkapäät ole koko ajan jumissa tai kipeänä. Ongelmanani penkissä on ollut ekaa kertaa ojentajat suhteessa tisseihin ja olkapäihin. Ensi vuonna aionkin ottaa ne erityiseen rääkkiin ja otan mukaan pitkästä aikaa ylikuormitusta ojentajasektorille ja loppunostoon ainakin lankkupenkin ja vetokumipenkin muodossa.

Image3

Paastopainoni nousi vuoden aikana 76 kilosta 79 kiloon. Olen ekaa kertaa päässyt ylipainoisen kategoriaan eli painoindeksi päälle 25 (pituutta 176 cm). Tällaista kevyttä bulkkausta on nyt päällä. Olen kuitenkin pitänyt rasvaprosentin edelleen melko alhaalla (10 % mitattuna DEXA ja bioimpedanssi). Vatsalihakset erottuu melkein kuin ennenkin eli ei tätä nyt hirveeksi bulkiksi voi sanoa… Kisahaaveita mulla ei ole.

Omista treeneistä voin joskus kirjoittaa lisääkin. Jos ne ketään kiinnostaa. Suutarin lapsella ei aina ole kenkiä ja itsekään en läheskään aina treenaa tai edes syö niin kuin paasaan. Amatöörien puuhastelua, sanoisin! Pitäisköhän ottaa tauko tästä kauheesta töitten tekemisestä ja ottaa yksi vuosi vain treenille ja ”itselle”? Näkisi mihin pääsee, kun oikeasti panostaa!

Täytyy myöntää, että muuta liikuntaa kuin punttisalia on ollut turhan vähän, ainakin kesää (mm. rantalentis ja tennis) lukuun ottamatta. Ns. toiminnallisempaa reeniä voisi ottaa ensi vuonna taas lisää. Eli käsilläkävelykikkailut ja muut telinesali- tai pihapelleilyt. Kolme punnerrusta jäi rekordiksi käsillä seisten punnerruksessa laajalla liikeradalla ilman tukea eli jalat vapaasti ilmassa. Tasapainoa ja tekniikkaa pitää kehittää voiman lisäksi. Mahtavaa, kun on tavoitteita!

Vuosi vaihtuu Australiassa!

Laitoin tekstin työhuoneeni oveen ja käänsin nimilapun ”oikeaan” suuntaan.

office

Tänään illalla on lähtö. Parin kuukauden reissu tarjoaa kaikesta mielenkiintoisesta tutkimusduunista huolimatta myös mahdollisuuden rentoutumiseen ja loikoiluun. Punttisaleilu voi olla hieman kevyempää reissun ajan. Olen kesämies. Vuonna 2013 minulla on ainakin kaksi kesää.

Saatan kertoa reissukuulumisia. Tai sitten en.

Uudenvuodenlupaus ja vuosi 2013

Uudenvuodenlupaukseni on, että otan välillä kunnolla lomaa ja relaan ajatukset pois lihaksista. Treenaamisen toki tällöinkin sallin itselleni. Ainakin joillain musafestareilla täytyy käydä. Vuonna 2013 yhden välivuoden jälkeen on Sauna Open Air taas hengissä ja sinne varmaankin meikän matka käy. Muutenkin toivottavasti uusia ja vanhoja suosikkibändejä tulee kuunneltua ihan livenä.

festarit

Komedioita tulee myös katseltua. Huumori on mahtavaa ja se pitää miehen onnellisella tiellä.

Minut löytää myös vuonna 2013 Fitness-exposta ja joskus myös Ipan lätkämatseista. Mua saa toki aina nykäistä hihasta! En ehkä pure. Mutta naisille tiedoksi, oon varattu, kuten rinnassani oleva pöytävarauslappu kuvassa kertoo. Vuoronumeroa voi joutua odottamaan aika kauan.

varattu

Tv-kameratkin taitavat tulla miehen touhuja seuraamaan pariksi kokonaiseksi päiväksi jos ja kun Ausseista selviän kotiin ehjänä. Kaikkeen sitä tuleekin lupauduttua!

Blogi 2013. Kaiken muun häsellyksen keskellä yritän viihdyttää lukijoita useilla blogijutuilla ja myös hassuilla kuvilla ja huonolla huumorilla Facebookissa.

Luvassa on sekä omia, että vierailijoiden artikkeleita. Aiheita varmasti riittää, siitä ei ole pelkoa. Vähän ”toiminnallisempaa” tekstiä on ehkä luvassa enemmän, kun tämä vuosi meni lähes puhtaasti lihaskasvun parissa. Tavoitteena olisi tehdä myös muutama mielenkiintoinen haastattelu.

Hyvää uutta vuotta!

Juha Hulmi

Tietoja jhulmi

PhD, docent and Associate Professor in Exercise Physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): fysiologia, kuntosali, Lihakset, lihaskasvu, ravinto, voimaharjoittelu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

13 vastausta artikkeliin: Katsaus vuoteen 2012 ja vuosi 2013

 1. Ismo sanoo:

  Hieno oli Lihastohtorin (Dr. Muscle?) vuosi. Innolla odotellaan tulevia kujeita. Hyvää kesää ja virtaa tulevaan vuoteen!

 2. Tomi sanoo:

  Kiitos hienosta blogista ja hyvää bloggausvuotta 2013 lihastohtorille. 🙂

 3. lkd sanoo:

  Kiitos itsellesi mahtiblogista! Down under pisti kyllä nauramaan! 😀

 4. Janne sanoo:

  Aivan mahtavaa tekstiä joka blogissa! Asiat on selitetty tarkasti mutta ei kuitenkaan turhalla jaarittelulla kuin usein muilla sivuilla. Keep it up Dr.Muscle! 🙂

 5. eenokki sanoo:

  Kiitokset hyvästä ja mielenkiintosesta blogista! Itse eksyin tänne vasta loppuvuodesta, mutta oon tainnut lukea täältä jokaisen jutun jo tähän mennessä. Jos tarttet jutun aihetta vuoden aluksi, niin nyt kun puoli kansaa on (taas kerran) luvannut uudenvuodenlupauksena aloittaa treenaamaan, niin mitä jos kertoisit asiantuntijana miten aloittelijan kannattaa tehdä tuo? Eipä sitten muuta, joten hyvät uudet vuodet sinne!

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos kehuista!

   Mitä tulee jutuista ns. aloittelijoille, niin kyllä sellaisia varmaankin on tulossa lisää. Mutta ei ihan lähiaikoina.

 6. Miquelos sanoo:

  Morjens ja kiitos hienosta plökistä! Vihdosta viimoin löytyi sivusto, joka perustaa pohjansa tietoon eikä loputtomaan mutu- ja huhusoppaan. Tällaiselle forumile on paikkansa – senpä jo lukijatilastosi osoittavat. Näin jo vanhempana punttimaisterina kannustan pitämään tämän tieteellisen näkökulman mukana jatkossakin – sehän on valttisi. Samoin huono huumori. Pornoa, heviä ja huumoriahan yhdistää se tosiasia, että huonoimmillaan ne ovat parasta!
  Esitänpä vuoden loppuun vielä kysymyksen, johon en ole noilta mutuhuttusoppasivuilta löytänyt:
  -onko perusteltua vetää (ts. tieteellistä näyttöä) nykyään niin muodikasta giant-settiä natuna, jos tavoitteena on lihasmassan lisäys?
  Olen saanut sillä mukavaa vaihtelua jumppaan ja paikat kipeiksi (ja sekin on taatusti plussaa ainakin motivaation kannalta – 20 v on puntteja hilailtu ylös/alas), mutta jatkuvasti törmää faktaan, että optimaalinen toistomäärä kieppuu 10 molemmin puolin. Jätinkaadossahan voi toistoja tulla jopa 100 ja oksa rinnuksille. Mitä lihassolutasolla käytännössä tapahtuu, kun ihminen itseään noin rääkkää? Itse ajattelisin asiaa siltä kantilta, että pahinta kropalle/kasvulle/kehitykselle on paikalleen jämähtäminen ja että kaikki vaihtelu olisi hyväksi.
  Selaan blogin läpi, josko siellä olisikin järjen valoa tähänkin pimeyteen. Hyvät vaihdevuodet ja onnitumisen iloa niin tieteeseen kuin punnusteluun!

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos 😉

   Kovilla volyymeilla tapahtuu kaikenlaista ja ns. pumppailusta on jonkin verran positiivista näyttöä, esim.:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15574075

   Ne tuovat hyvää vaihtelua ja ns. metabolinen stressi on yksi stimulus lihaskasvulle. Sitä saa isomman volyymin ähkimisistä.

   Mutta loputtomiin se ei kanna, tutkimusten mukaan >140 toiston lihasreeneissä / lihasryhmä ei lihakset kasva sen enempää kuin vaikkapa 50-100 toistoa.

   Kirjoitan tästä aiheesta joskus.

 7. hk sanoo:

  Mikä on hyvä sykli uuden treeniohjelman, lepoviikon, tankkauspäivän ja ns. liikkeillä hifistely viikon toteutukseen?

  • jhulmi sanoo:

   Huh,

   siinä olikin haastava kysymys, johon ei valitettavasti ole oikeaa vastausta joka toimisi kaikille.

   Mä olen nyt Australiassa töissä, enkä ehdi kovinkaan paljon tekemään blogin eteen nyt seuraavien kuukausien aikana muuta kuin laittaa muutaman jutun uunista ulos 😦

   Yritän jossain vaiheessa käsitellä jutuissani kysymystäsi.

 8. Toni sanoo:

  Kiitos Juha. Aloitin blogisi myötä taas pitkästä aikaa tavoitteellisen treenaamisen. Berberiartikkeli oli ehdottomasti antoisin; Kiitos sinun, minulla on tätä nykyä tuntuvasti isompi hanuri! Hyvää alkanutta vuotta ja tuloksellista Aussi-reissua. Varo haita.

  • jhulmi sanoo:

   Hyvä homma. Treenaamisessa tavoitteellisuus on tärkeää. Nimimerkillä monta vuotta ns. ”ylläpitävää” ja vähemmän tavoitteellista treeniä takana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s