Vuosi 2013 on ollut jälleen vauhdikas, kuten ennustin viimevuotisessa jutussa. Olen mm. päässyt (tai joutunut?) iltapäivälehden lööppiin ilman, että pitää hakata vaimoaan tai tehdä jotain muuta typerää. Lisäksi tv:ssä oli meikäläisestä dokumentin kaltainen ohjelma. Yleensäkin lehti-, radio- ja tv-haastatteluja on tullut niin paljon (esim. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8), että on pitänyt kieltäytyä jo useista. Mikä itselleni tärkeintä, niin tutkimuksenkin saralla vuosi on mennyt myös oikein hyvin. Kerron tässä jutussa mm. mitkä olivat blogin suosituimmat jutut vuonna 2013 ja mitä on luvassa vuonna 2014.
Blogi
Vuonna 2013 klikkauksilla mitattuina suosituimma jutut ovat olleet (26.12. mennessä):
Tuntuu aika häkellyttävälle, että sivuilla on uniikkeja kävijöitä kuukausittain yli 50 000 ja sivulatauksiakin keskimäärin nykyään jo 10 000 päivässä. FB:ssä tykkääjien määrä lähentelee jo myös kymppitonnia. Jossain mielessä voisi sanoa, että tämä on paisunut liiankin isoksi kun ajattelee, että tämä on minulle vain harrastus. Ja samalla kun suosio kasvaa, niin väkisinkin roskajuttujen määrä myös nousee, mutta osaan ottaa ne huumorilla. Kaikkia ei voi miellyttää. Parempi kuolla seisten kuin elää polvillaan. Mutta häkellyttävän vähän on tullut esimerkiksi tänne blogiin tai muualle negatiivista palautetta. Neutraalisti käsiteltyä tietoa ilman muiden haukkumista arvostetaan. Myös ilmaisuutta kehutaan ja sitä, että blogi ei ole täynnä mainoksia. Tiedän, että tällä olisi voinut jo tienata paljonkin, mutta olen tehnyt tietoisen päätöksen pitää tämä blogi neutraalina ja epäkaupallisena.
2014. Yritän jatkaa ensi vuonna samaan malliin ja luvassa on myös laadukkaita vieraskirjoituksia. Luvassa on näillä näkymin mm. kirjoituksia myyteistä (esim. kalori on kalori vai onko sittenkään?), nopeusharjoittelusta, fysiikkaharjoittelusta palloilulajeissa, voiman merkityksestä urheilussa, harjoittelusta liike vs. lihas -periaatteella ja pari ennennäkemätöntä haastattelua voimailun ja kehoilun huipulta. Ja koska pakarajutut ovat olleet niin suosittuja, niin niitäkin tulee vielä ainakin yksi lisää. Vaikka olenkin tosi kiireinen, niin bloggaaminenkaan tuskin kuolee pois, koska minulla on alustavia kirjoituksia jo valmiina. Lisäksi aina tulee hetkiä, kuten viime viikonloppuna junan veturin ollessa hukassa Tampereen asemalla, että minulle tarjoutuu lisäaikaa kirjoittamiselle.
Jatkan myös epätasaisen harvoin postailua feisbuukissa eli kannattaa käydä tykkäilemässä jos haluaa pysyä kärryillä. Jos ette ole vielä huomanneet, niin blogin oikeassa laidassa on myös painike, jota klikkaamalla on mahdollisuus liittyä sähköpostitse blogin seuraajaksi, jos ei naamakarvakirjan päivitykset kiinnosta tai uhkaavat kadota bittiviidakkoon kaiken muun informaation joukkoon.
Koulutuksia
Timo Haikaraisen kanssa on näillä näkymin luvassa vanhalla sapluunalla toivottavasti vielä ainakin yksi Optimoi kehon koostumus -koulutus jossain vaiheessa loppukeväästä. Tämä siitä syystä, että molemmat tähän mennessä järjestetyt viikonloput ovat tähän mennessä olleet loppuunmyytyjä eli halukkaita varmasti on ja palaute on ollut lähes poikkeuksetta erinomaista. Kiitos kaikille koulutuksissa olleille! Uusiakin koulutuskokonaisuuksia on jo suunnitteilla, mutta näitä tuskin on luvassa ennen syksyä. Joitain urheilukoulutuksia myös pidin 2013 (palloilijoiden fysiikkavalmennuksesta ja ravinnosta: Tampere, Vaasa ja Jyväskylä), mutta vuonna 2014 tuskin kovin montaa koulutusta ehdin pitämään. Valitan jo kaikille etukäteen. En pysty repeämään kaikkeen 😦 Varsinkin kauempana tapahtuviin koulutuksiin joudun kieltäytymään lähes suoralta kädeltä.
Työkuviot yliopistossa
Minun Suomen Akatemian tutkijatohtoriprojekti päättyy muutaman päivän päästä rahoituksen suhteen mukavissa merkeissä. Minulla on ollut mahtavat kolme vuotta ja siitä voin kiittää mahtavaa rahoittajaa eli siis Suomen Akatemiaa. Tänä vuonna minulle myönnettiin liikuntafysiologian dosentuuri Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta. Tuo on lähinnä arvo, enkä ole Helsinkiin siirtymässä. Mutta yhteistyö Helsingin yliopiston kanssa kyllä on edelleen voimissaan monissa projekteissa ja se on hienoa. Vuonna 2014 toimin yliopistotutkijana Jyväskylän yliopistossa liikuntabiologian laitoksella, mikä nimestä huolimatta tarkoittaa sitä, että minulla on aiempaa paljon enemmän myös opetuksia. Mutta ihan hyvää vaihtelua ja tärkeätä siksikin, että käymäni opettajaopinnot eivät ole olleet turhat. Mutta ehdin kyllä edelleen tutkimustyötäkin tekemään suuren osan työajasta.
On harmillista, että olen nyt jo niin monessa mukana ja mulla on niin paljon töitä yliopistossa ja matkoja ja muuta, että olen joutunut kieltäytymään tosi monista mielenkiintoisista jutuista. Olen pahoillani, että en pysty repeämään kaikkeen 😦 Minulle työni yliopistolla on ykkösjuttu ja kaikki muut jutut joutuvat tässä joustamaan.
Treeni
Treenejä ja syömistä tämä vauhti ja vilinä kyllä hieman haittaa. Ensi vuosi ei kyllä näytä tämän suhteen sen paremmalle. Mutta kyllä mä taas jonkinlaiseen edistymiseen tähtään. Positiivisena seikkana tälle vuodelle on ollut treenisektorilla itsellä lähinnä se, että olen pystynyt kyykkäilemään melko kovaakin ja joissain liikkeissä on tullut hieman edistystä. Se oli myös kesällä hienoa huomata, että herkistelemällä oli mahdollisuus kaivaa räjähtävyyttä vielä mukavasti naftaliinista. Uudenvuoden lupaukseksi voisin ottaa, että lupaan myös syödä hieman enemmän ainakin kovemmilla treenijaksoilla.
Kiitokset
Aiemmin mainittujen blogin lukijoiden, rahoittajani ja työnantajani lisäksi haluan kiittää mm. Annaa monien juttujen oikoluvusta, vierailevia kirjoittajia ja työ-, treeni- ja muita kavereita ja sukulaisia mahtavasta vuodesta.
Vuosi 2014 alkaa ja vaihtuu samoin kuin 2013 eli jälleen Melbournen kesässä. Tällä kertaa kuitenkin vain kolme viikkoa. Yliopistovierailuja ja -palavereja on luvassa liittyen Suomen Akatemian projektiini lihassairauksien ja lihaskadon ymmärtämisen, hoidon ja ennaltaehkäisyn ympärillä. Mutta lisäksi kesämiehelle myös mukavia kelejä on luvassa eli hieman myös mm. spurttailua nurtsilla.
Kuva työhuoneen ovelta. Terveiset työkavereille ja opiskelijoille!
Eli summa summarum. Toivottavasti olen antanut tiedon lisäksi inspiraatiota monille treenaamiseen ja urheilulliseen elämäntyyliin. Kiitokset kaikille blogin lukijoille vuodesta 2013 ja toivon kaikille mahtavaa uutta vuotta 2014!
Juha Hulmi
”What can you do to be less hated? A one word answer: FAIL, because as long as you succeed you will have people who hate you.”
~Dr. Thomas Sowell
Hei Juha! Olisiko jossain vaiheessa mahdollista saada juttua myös kestävyysurheilun puolelta, esimerkiksi maratoonarin ruokavaliosta ja tankkaamisesta maratonille/maratonin aikana. Kiitoksia tästä mainiosta blogistasi ja hyvää tulevaa vuotta Lihastohtorille. Paljon saa irti näistä teksteistäsi myös tällainen kestävyysliikuntaa, maratoneja ja ultrajuoksuja harrasteleva puuhastelijakin. Kiitoksia näistä, ja tulevista jutuista jo etukäteen.
Kiitos. Kestävyysharjoittelusta on tulossa jossain vaiheessa juttua. Suosittelen kestävyysurheilun ravitsemuksen suhteen seurailemaan Asker Jeukendrupin twitteriä ja linkkejä: https://twitter.com/Jeukendrup
kiitokset huipusta blogista! ja lisätietoja ensi kevään seminaarista odotellen…
Kiitos! Lisätietoa tulossa toivottavasti tammikuun alkuvaiheilla blogissa ja feisbuukissa.
Kiitoksia hyvistä jutuista, sun teksteihin linkataan foorumeillakin, jos joku broscience heppu alkaa aukomaan päätään. 😉 Ruokavalioon toivoisin keskittymistä enemmän. Mitä enemmän lukee juttuja ja kuuntelee kavereita/tuntemattomia jne. niin sitä enemmän he ovat pihalla mitä pitää/saa syödä ja minkä verran kun halutaan siistiin rantakuntoon ja kuinka kurinalaisesti pitää toimia.
Kun katsoin noita sun syömisiä possua ja perunaa kuvaa, niin vatsa alkoi jo kurnimaan kun ajattelin, että tuostahan jää vaan vihaiseksi, niin pieni annos oli että nälkä on varmaan läsnä ellei heti niin tunnin päästä. Toivottavasti kuvat oli tehty juttua varten ja syöt isompia aterioita in real life. 😉 Itseasiassa mm. Dr. Layne Norton suosii isompia aterioita harvemmin, 4-5h välein. Tämähän on myös optimi proteiinisynteesin kannalta. Suomalaiset junttibodarit tosin luulevat, että ruokaa täytyy ahtaa 2-3h välein. 90-luvun myyttejä.
Myös jonkinlainen katsaus ”nopeisiin” sapuskoihin voisi olla paikallaan. Nykyään monet ovat niin kiireisiä ja tooodella väsyneitä työpäivän jälkeen, että juuri tämän takia sorrutaan niihin pakasteruokiin tms. pikamättöihin. 8h fyysistä duunia ja sitten pitäisi tiskata, kuoria perunat, paistella lihat ja ties mitä. Yleensä vielä on univelkaa takana, joten silmät painuu kiinni kotiin tultaessa. Tämän skenaarion veikkaan olevan todella yleinen. Jotain siihen pitäisi keksiä.. Mä kaipaisin jotain helppoja ja nopeita vinkkejä arkisapuskan laittoon. Tuskin olen ainut.
Mä syön aika usein, koska on sen verran pieni masu. Mutta olet oikeassa: ”Ei aina pidä nukkua kun väsyttää. Ei aina pidä syödä kun on nälkä. Pitää kärsiä kanssa.”
Eilen todellistaa slow-foodia naamaan eli rosvopaistia tuon mainion elokuvan kunniaksi 😉
Mitä mieltä olet nopeista hiilareista treenin ympärillä? Hulkki ja P.Wilenius näistä kohisevat paljon. Treenin ympärillä nuo käytettäisiin tehokkaasti lihasten hyväksi. Nämä kaksi herraa ottavat satoja grammoja treenien ympärillä ja kehuvat toimivuutta. Myös dietillä käyttävät näitä glykogeenivarastojen täyttämiseen jne. Proteiinisynteesiin ei ole tuosta hyötyä, mutta ainakin plussakaloreilla jotain anabolisia markkereita lienee. Onko mitään tutkimusta missä maltodekstriini / dekstroosi / vitargo yms. olisi haitallista rasvanpoltolle? Onko siis sama syökö vai juoko suurimman osan päivän hiilareista dietillä (harjoituksen ympärillä)?
Ainakin yksi lahjakas cbb-kilpailija käytti kuulemma 100g nopeaa hiilaria palkkarissa kisadietillä. SM 2. taisi olla tuolloin.
vähän kylläisyyttä lisäävine helppoina plussakaloreina bulkille joo. Me aloitamme keväällä lisätyn hiilarin merkityksista pitkittäistutkimuksen. Tiedän muutaman kk päästä lisää…
Heippa. Tätä tulkitessani jouduin lukemaan useamman kerran: ”Vaikka olenkin tosi kiireinen, niin bloggaaminenkaan kuolee pois…”
Suomi ei ole kylmä maa vaan pikemminkin päinvastoin 🙂
”tuskin” puuttui. Kiitos huomiosta 😉 Näitä kiroitusvireitä tulee aina jos ei kukaan tee oikolukua.
Kiitos hyvästä blogista! Todella kiinnostavaa ja asiantuntevaa tekstiä, eikä pelkkää mutuilua. Keep up the good work!
Kiitos.
Kiitoksia herra Hulmi tästä mainiosta sivusta! Olen seuraillut juttujasi aikalailla alusta asti ja paljon on tullut hyvää uutta tietoa, kuin myös vahvistusta jo jostain muualta imetylle tiedolle. Vietähän hyvä reissu Ausseissa ja keep up the good work! Kyllä mä jatkossakin tulen lukemaan joka ainoan artikkelin minkä tänne suot 🙂
Kiitoksia ja mukava kuulla. Matkalla ollaan…
Hei Juha ja kiitos itsellesi antoisista lukuhetkistä tähän saakka! Asiantuntevaa ja faktoihin perustuvaa kirjoitteluasi on ollut kiva lukea. Tekstisi on mielestäni helposti luettavaa ja ajoittain myös nauruhermoille harjoitusta antavaa 🙂 Pidän kärjistyksistä!
Ja roskajutuista sanoisin, että kateellisten panettelua.
Kiitos Jenni.
Roskajutuista. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää. Negatiivisten viestien määrä on ollut yllättävänkin pieni.
”Haters gonna hate”
“What can you do to be less hated? A one word answer: FAIL, because as long as you succeed you will have people who hate you.”
~Dr. Thomas Sowell
Kiitokset hyvistä jutuista ja hywää uutta vuotta bloggaajalle!
Parit kommentit ajattelin vielä laittaa tähän. Eli ensinnä, jos noita koulutuksia ei kerkee pitämään nykyistä enempää, niin ainahan sellasen voisi nauhoittaa ja laittaa myyntiin. Ei siinä tartte olla kun power pointit+puhe.
Toisekseen, niin paras tapa seurata tätä blogia tai mitä tahansa muutakin sivustoa on syötteet. Tän blogin syöte löytyy osotteesta…
https://lihastohtori.wordpress.com/feed/
Niille, jotka eivät tiedä mikä toi on, niin idea selviää esim tosta…
Eli tota varten tarvitaan syötteen lukija. Google kuoppasi tuossa videolla esitellyn Readerinsä viime kesänä, mutta vaihtoehtoja löytyy googlettamalla esim ”online feed reader”. Oma suosikki on Inoreader, mutta noita on paljon muitakin. Tollasella pystyy seuraamaan Suomen uutisia automaattisesti vaikka Australiassa asti. Lisäksi kännykällä nettiä käytettäessä tuo on ihan ehdoton. Jutut tulee suoraan puhelimelle eikä tartte itse muistella millä sivuilta löytyy hyviä juttuja.
Ja lopuksi vielä, jos joskus loppuu noi jutun aiheet, niin notkistelustakin olisi hauska lukea jotain.
Videokoulutuksia on kyselty, mutta mä pitäydyn Timon kanssa toistaiseksi noissa perinteisissä.
Kiitos feed-linkistä. Itse en ole tuota palvelua käyttänyt. Osa tykkää FB:n kautta saamasta infosta, osa sähköpostilistoista, osa feedeistä, osa mieluummin välttää kaikkea ilmoitusspämmiä.
Venyttelystä on hieman asiaa Wikiliikkuja-blogissamme:
http://wikiliikkuja.com/2012/02/27/onko-venyttelysta-hyotya-osa-i-alkuverryttely-ja-suorituskyky/
Moro moro,
blogisi on kyllä todella mukavaa luettavaa. Kaiken lisäksi olen itse Loimaalta kotoisin, joten hienoa että Alastaron poika menestyy!!
Kahdesta erittäinkin vähäpätöisestä asiasta olen kuitenkin eri mieltä:
1) Muistaakseni jossakin tekstissä sanoit Usain Boltin olevan maailman kovin urheilija. Eihän hän ole edes kovin yleisurheilija saati sitten urheilija. Sanoisin että kovin on ehdottomasti Kuningas Gebrselassie tai Bekele. Aivan mielettömiä kavereita. Myös Yelena Isinbayeva on tehnyt mailmanennätyksiä aivan mahdottomissa paikoissa, harmi että hän jäi aikoinaan sukupuolensa vuoksi aliarvostetuksi. Unohtamatta kymmenottelijoita, sieltäkin löytyy sellaisija urheilijoita, että oksat pois!!!
2) Blogistaniassa sanoit, että haluat ottaa kantaa. Mielestäni varsinkin suhtautumisesi kiellettyjen aineiden käyttöön ei ole ollut tarpeeksi moralisoiva. Itse asettasin käyttäjät elinikäiseen urheilu- toimitsija ja kaikkeen muuhunkin kieltoon:)
Olen puhunut.
Kiitoksia.
1) tämä on toki mielipidekysymys. Itse pidän ehkä kovimpana all-around urheilijana tällä hetkellä Ashton Eatonia:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ashton_Eaton
2) joo voishan ne tyrmätä vielä kovemminkin. Olen lukenut aiheeseen liittyvää filosofointia, keskustellut maailman kovimpien doping-asiantuntijoiden kanssa ja on kuitenkin helppo sanoa, että liiallinen tyrmääminenkin on mennyt Suomessa ihan liian pitkälle. Esimerkkinä Mika Myllylä ja Pekka Vähäsöyrinki. Voitaisiin miettiä asioiden suhteellisuutta. Huijaaminen on huijaamista, mutta syyllistämiselläkin on rajansa.
Kiitos blogista, aivan mahtava!
Kiitoksia kehuista!
Kiitoksia hyvistä jutuista. Tuli vaan mieleeni, että oletteko tutkineet tai törmänneet juttuihin jojottelusta painonhallinassa? Olisi hyvä jos tästäkin tulisi juttua ja mainintaa. Itselleni ja monille muille tämä tuntuu olevan hienoinen ongelma. Nyt puhutaan sellaisesta 6 kg painonmuutoksista suuntaan ja toiseen rasvaprosenteilla ~ 21-25 % naiskehossa. No jos ei niin epäterveellistä olisikaan, niin ainakin ärsyttävää!
On se toki tuttua. Ainakin tutkimus rotilla osoitti myös, että radikaalista jojotuksesta saattaa seurata rasvojen kertymiskapasiteetin tehostuminen ja täten seuraavien laihdutusten mahdollisesti hankaloituminen. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0031938486904117
Monet jojottelee vapaaehtoisesti.
https://lihastohtori.wordpress.com/2012/06/15/bulkkaus/
Kumpi mielestäsi parempi, jos tavoitteena lihaksikas padi? 5×5 vs 5×10? Kumpikin tutkimusten mukaan lisää lihasmassaa. Toinen ehkä enemmän myös voimaa. Kummatkin tehtäisiin ~2min palautuksilla.
Totta. Viikon sisällä 10 x 10 on parempi, mutta sen kahteen reeniin jaettuna 5×10 (viikon volyymiksi tulee 10×10) voi tuottaa parempaa tulosta kuin kerran viikossa 10×10 ainakin maksimivoiman kannalta.
Me ollaan yhdessä reenissä tuota tutkittu ja siinä 10 x 10 on monessa mielessä parempi kuin 5 x 10. Ei olla vielä julkaistu.
Tarttis volyymista kirjoittaa joskus.
Terve!
Aluksi kiitokset hyödyllisestä ja hyvin kirjoitetusta blogista!
Olisi mielenkiintoista lukea sinun akateemisia ja tutkimuksiin pohjautuvia näkemyksiäsi kestävyys- ja voimaharjoittelun yhdistämisestä. Tuntuu että moni tätä harrastaa ja itsekin olen innolla aloittanut voimaharjoittelun pitkäaikaisen kestävyysharjoittelun lisäksi. Kuitenkin epäilyttää syökö kestävyysharjoittelu voimaharjoittelun tehon? Ja jos näin tapahtuu voisiko sen välttää esimerkiksi oikealla treenijaksotuksella. Luotettavaa tietoa näiden yhdistämisestä harjoittelussa tuntuu olevan kovin vähän.
Hyviä treenejä ja terveyttä alkaneelle vuodelle!
Kiitos. Aiheesta vaitoskirjaa kirjoittava tyyppi on tahan aiheeseen tulossa toivottavasti pian blogiin!
Moi Juha! Kiitos huikeista infopaketeista, blogiasi tulee luettua usein ja esim. persetreenit teen sun ohjeilla ja aviomieski huomaa tulokset;). Mutta se ei oo kommenttini pointti, vaan esittäisin aran toiveen, että tekisit jutun raskausajan liikunnasta.
Netistä ja kirjallisuudesta löytyy hyvin ristiriitaista tietoa ja jos neuvolassa meet sanomaan, että harrastat kyykkyjä isoilla painoilla ja spinninkiä kovalla teholla, ni saat varmasti palautetta tiukalta tätiltä. Raskausaikana ois kuitenki todella tärkeää säilyttää lihasvoima ja vaikka synnyttäjät Suomessa on nykyisin huonokuntoisia, ni silti raskaana olevat pelotellaan liikunnan haitoista niin, että ensisynnyttäjät jättää liikkumisen kokonaan.Ja sen tietää mitä siitä seuraa yhteiskunnassa pidemmällä aikavälillä.. Onko siis uutta tutkimustietoa siitä, että onko kyykkääminen tai muu kova punttitreeni haitallista ja mitä esim. sun blogissa olevista liikkeistä voi huoletta harrastaa myös raskausaikana?
Kiitos. Mukava, jos olen tehnyt yhden aviomiehenkin tyytyväisemmäksi.
En ole tuon aiheen ekspertti, valitettavasti. Ehkä joku joskus voisi blogiin aiheesta tehdä jutun. Voit sillä aikaa kaivaa mitä tutkimussuositukset sanoo, esim: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21510713