Lihastohtorin suosikit

Maailma on täynnä informaatiota, joista suurin osa on suoraan sanottuna kakkaa. Koska tykkään listailla asioita, niin suosittelen nyt tässä kirjoituksessa perustelujen kera muutamia hyödyllisiä kirjoja ja upeita nettisivustoja sekä jotain muuta sekalaista. Jos haluat tietää mitkä lähteet ja opukset ovat hyviä ja luotettavia mm. liikunnan ja ravitsemuksen alalla, niin tämä kirjoitus on sinua varten.

Lihiksensuosikit

Minulta kysytään usein vinkkejä mm. hyvistä sivustoista ja kirjoista. Noin 2,5 vuotta sitten listailin joitain seuraamiani blogeja. Tässä lisää hieman kattavammin.

Urheilu- ravitsemus tai- tiedekirjat

David Epstein: Sports Gene. Huikean hyvä kirja siitä mikä ratkaisee kuka voittaa ja kuka ei urheilussa. Esimakua saa katsomalla tämän mahtavan videon.

James Watson: DNA – The Secret of Life. Tieteen historiaa parhaimmillaan.

Olli Ilander ym.: Liikuntaravitsemus (2014 painos). Tämä uusi painos oli itselleni mieluisa yllätys. Usein nettisivuja lukemalla saa sirpaleista tietoa. Tämän kirjan lukemalla pääset hyvin perille ravitsemuksen kokonaisuuteen ja myös yksityiskohtiin.

Juhani Leppäluoto ym: Anatomia ja fysiologia (2013 painos) tai Niendstedt ym. Ihmisen fysiologia ja anatomia. Jos ihmiskehosta kiinnostuneille blogin lukijoille pitäisi suositella yhtä kirjaa, on jompi kumpi näistä kirjoista varmaankin the valinta. Jos haluaa vielä syvällisempää tietoa, niin upeasti kirjoitettu fysiologian yksi ”raamatuista” Guyton and Hall: Textbook of Medical Physiology on erinomainen valinta. Tämä on yksi oman alani liikuntafysiologian tärkeimmistä oppikirjoista.

Steven Fleck ja William Kraemer: Designing Resistance Training Programs (4th Edition 2014). Tiukka paketti voimaharjoittelusta tehtyyn tutkittuun tietoon. Ajoittain vähän tylsähkö, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Bill

Kuva. Joku hoikka nörtin näköinen poika alan legendan vieressä.

Vladimir Zatsiorsky ja William Kraemer: Science and Practice of Strength Training -2nd Edition (2006). Mahtava melko käytännöllinen opus urheilun biomekaniikkaan. Osa kirjan treenifysiologiasta ei ole enää ajan tasalla, mutta näiden osioiden ohi on helppo hyppiä.

Treenianatomiaa. Strength training anatomy, Body building anatomy, Lihaskuntoharjoittelun anatomia ja vastaavat opukset ovat erinomaisia ja helppoja kaikille salireeniin hurahtaneille. Ja jos tykkää treenailla kehon painollaan erilaisia liikkeitä, niin Bodyweight Strength Training Anatomy on erinomainen opas siihen.

Huikeita kirjoja on tietysti satoja lisääkin. Pahoittelut niille, joiden upeita opuksia en tähän maininnut.

Muuta kirjallisuutta

Olen viime aikoina lukenut mm. Sampo Sammaliston Viisaampaa työtä vähemmällä kirjan. Loistavaa asiaa tehostamaan ja parantamaan meidän itse kunkin elämää (blogi). Kevyempänä lukemisena minulla on ollut viime aikoina menossa mm. Sentencedin elämänkerta ja Ville Haapasalon Venäjä-kirjat, Teemu Selänteen elämänkerta sekä Don Rosan Aku Ankat ja Fingerporit. Jos minulla olisi aikaa enemmän, niin lukisin myös enemmän kirjoja muilta aloilta. Minua kiinnostaa mm. talous ja Siksten Korkmanin Talous ja utopia oli hyvä oppikirjamainen opus.

Blogit tai nettisivut

Brad Schoenfeld: Look great naked. Voimaharjoittelututkijan, best sellerin ja Amerikan parhaaksi PT:ksi valitun kaverini blogi tieteelliseen näyttöön perustuvasta harjoittelusta ja ravinnosta.

Pronutritionist. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mahtava neutraaliin sävyyn kirjoitettu tieteelliseen näyttöön perustuva ravitsemusblogi.

Pöperöproffa Patrik Borgin blogi on ehkäpä paras painonhallintaan liittyvä kotimainen sivusto.

Bret Contreras. Tämän ”Glute Guyn” sivusto on ainakin voimaharjoitteluun liittyvästä tutkitusta tiedosta kiinnostuneille PT:ille mielestäni internetin paras tietolähde hänen yhdessä Chris Beardsleyn kanssa pitämän Strength and Conditioning Research -sivuston ohella.

Examine.com. Urheiluravitsemukseen tai varsinkin ravintolisiin liittyen internetin paras sivusto, piste.

Voimanostoon www.voimaharjoittelu.fi on erinomainen käytännöllinen tietopankki.

Taitoon liittyen Taitotohtori Sami Kalajan kirjoituksia kannattaa lukaista.

Voimanostajille ja tosissaan bodaaville Layne Nortonin videoblogissa on paljon hyvää asiaa.

Koulutuskollegoideni eli Timo Haikaraisen ja Tuomas Rytkösen sivut ovat myös tutustumisen arvoiset. Yritän välttää kaupallisia nostoja blogissa. Teen kuitenkin poikkeuksen ja uskallan suositella myös ”netti-PT:tä” eli Sportyplanner-sivustoa. Olin alkuvaiheessa hieman jelppimässä sivuston taustalla olleita akateemisia liikunnan ammattilaisia ja sivusto on laadukas.

Huikeita sivustoja on tietysti satoja lisääkin, mm. ISSN:n FB-sivusto urheiluravitsemuksesta jne. Pahoittelut niille, joiden upeita luomuksia en tähän maininnut. Seuraavaan kertaan!

Muita suosikkeja

Jotta tämä kirjoitus ei mene pelkästään asiapohjaiseksi, niin tässä vielä muutamia muita eri suosikkejani.

Penkkiurheilulajit. Voimailut, yleisurheilu ja jääkiekko. Mutta oikeastaan melkein kaikki jenkkifutiksesta snookeriin kiinnostaisi… jos olisi aikaa.

Höntsäilysuosikit. Rantalentopallo, pöytätennis ja omalla keholla temppuilu. Varsinkin jälkimmäistä olen ehtinyt harrastella turhan harvoin. Usein valitsen höntsäilyksi pöytätenniksen, koska ”Jos ei kestä kipua, kannattaa vaihtaa laji pöytätennikseen!”

Suosikkiyhtyeet. Tämä on varmaankin kaikkein vaikein, mutta tässä muutamia suosikkeja: Mokoma, Nightwish, Wintersun, Amon Amarth, Sentenced, Dimmu Borgir, Insomnium, Amorphis, Ghost Brigade, Finntroll, Ensiferum, Stratovarius, Timo Rautiainen jne… Erityisesti pohjoismainen metallimusiikki on sydänlihastani lähellä.

Komediasarjat. Olen kova komedia- ja huumorifani. Suosikkejani ovat mm. Kummeli, Pulkkinen, Ketonen ja Myllyrinne, kymmenet brittikomediat kuten Monty Python, Fast Show, The Inbetweeners, ”pseudodokumenteista” mm. Trailer Park Boys, The Office, Peep Show, South Park, Klovn, Seinfeld, Big Bang Theory… Stand Up koomikoista suosikkini on ollut yli kymmenen vuoden ajan Jyväskylän yliopiston kasvatti Ismo Leikola ja varsinkin hänen Pornolordi hahmonsa. Minä en kategorisoi jotain hyväksi tai huonoksi huumoriksi sen perusteella, että onko se asiallista vai ei. Jos se naurattaa minua, niin se on hyvää huumoria, jos ei, niin se ei ole hyvää huumoria. Kaikelle saa ja pitääkin voida nauraa sananvapauteen perustuvassa demokratiassa, varsinkin itselleen.

Urheilujoukkueet. Tampereen Ilves, Loimaan Hurrikaani, Loimaan Bisons, Suomen maajoukkueet.

No niin, se listoista. Kommenttikenttään saa suositella omia suosikkejaan. Mutta ei kuitenkaan mainostamista, kiitos!

Juha Hulmi

Tietoja jhulmi

PhD, docent and associate professor in exercise physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): fysiologia, kuntosali, Lihakset, ravinto, terveys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

33 vastausta artikkeliin: Lihastohtorin suosikit

 1. Häntti sanoo:

  Minusta tuon Sports Genen ajatus on aika pessimistinen. En ole vielä kirjaa lukenut, mutta joitakin tiivistelmiä ja arvioita ja Epsteinin ajatuksia. Tarkoitan siis pääajatusta, että geenien takia ei voisi olla lahjoja vaikka johonkin urheilulajiin. Voihan epigeenejäänkin säädellä elämäntavoilla ja harjoittelulla. Ehkä kuitenkin lapsuuden ja nuoruuden tekeminen on tärkeää jos silloin on parhaat herkkyyskaudet vaikkapa pikajuoksun kehittymiseen. Nettilähteiden mukaan pikajuoksija mm. Adrienne Power olisi yksi poikkeus jolla ei tuota hehkutettua nopeusgeeniä ole niinkuin monilla muilla huipuilla. Tuossa mielenkiintoinen väittely: http://www.youtube.com/watch?v=iXBhINPoKEk … toisaalta 10 000 tuntiakin tuntuu turhan yksinkertaiselta. Siksi parempana pidin Talent Code -kirjan ajatusta siitä että harjoittelun laatu ja todellinen kehittävyys on urheilussa ja taidoissa tärkeintä, ei pelkät geenit eikä pelkkä tekemisen määrä. Toki aina lahjakkuutta ja jonkun verran geenejäkin tarvitaan. Ehkä näissä jokaisessa näkemyksessä on osa totuudesta.
  Pari lempikirjaani viime ajoilta ovat Todd Hargroven a Guide to Better Movement, Nassim Talebin Antifragile sekä David Liebermanin Story of Human body. Noilla voi laajentaa hieman liikkumisen perspektiiviä ja saa hyvää kuvaa ihmisen sopeutumiskyvystä niin harjoittelun, ravinnon kuin muidenkin ärsykkeiden kautta :).

  • jhulmi sanoo:

   Kannattaa lukea koko kirja. Ei siinä onneksi noin ajatellakaan, pitemminkin päinvastoin. Käydään läpi asian molemmat puolet. Otsikko siis hämää.

   Lieberman on legenda, tarttis joskus lukea tuo!

   Kirjoittelen geeneistä jossain vaiheessa blogiin.

   • Häntti sanoo:

    Pitänee lukasta, tullut jo luukusta. Tuli vaan angstit noista joistakin kirjoittajan jutuista 🙂
    Toi Antifragile on huikea kirja, aloitin tuon Liebermanin kanssa päällekkäin ja vaikka sekin on loistava, niin tuo Talebin kirja on tempaissut mukaansa. Siinä tykitetään hienolla asenteella geeneistä lähtien ajatusta, millaiseen elämään pitäisi tähdätä… eli aina ärsykkeistä paremmaksi, eikä vain takaisin mukavuusalueen tasapainotilaan. On ollut myös jotain puhetta treenihommista 🙂

   • ari Viikki sanoo:

    Morot !
    Ei ole vastaus.
    Mikähän on mielestäsi tällä hetkellä paras Suomenkielinen voimanostoa käsittelevä kirja. Mistä saisi liikkeet ja treeniohjelmat kokonaisvaltaisesti. Käyn lähinnä joskus ikämiehissä penkkaamassa. Urheilravinot kirja jota suosittelit on hyvä,VK-kustannukselta ei ehkä ihan löydy pelkästään voimantuotantoon liittyvää kirjaa, vai olinko väärässä ?
    T: Ari Viikki

   • jhulmi sanoo:

    Hei,

    mä tykkään Sakari Selkäinahon opuksista, ne ovat käytännön vinkkeineen erinomaisia.

 2. Ville sanoo:

  Mites Loimaan mies on päätynyt Ilveksen kannattajaksi? Itse asuin juniorina Joensuussa ja kannustin divarissa pelannutta Jokipoikia. Liigajoukkueista kuitenkin lumosi 80-luvun Ilveksen taitojoukkueet ja taitopelaajat, parhaimmillaan samassa jengissä Helminen, Jalo, Mäkelä, Neuvonen, oi niitä aikoja! Kun muutin Tampereelle opiskelemaan, oli helppo jatkaa Ilveksen kannatusta kun taitoa edustivat Helminen, Larsson, Measures. Oi niitäkin aikoja!

  • jhulmi sanoo:

   Kotiseudulta on matkaa vain hieman reilu tunti Tampereelle ja kummitäti asuu Hakametsän lähellä. Mutta suurin syy varmaan oli, että sukulaispoika, joka lienee edelleen yksi fanaattisimmista Ilveksen kannattajista sai innostumaan tästä hienosta ja perinteikkäästä joukkueesta jo pikkupoikana. Piirtämisestä pitävälle myös Ilveksen logo innosti.

 3. merii sanoo:

  Mielenkiintoista lukupurtavaahan tuossa olisi humanistillekin. Ja aina saan ihmisestä myönteisen kuvan, jos tämä kertoo lukevansa (tai tykkäävänsä lukea) Don Rosan sarjakuvia tai kuuntelevansa tiettyjä bändejä… Kiitos hyvästä blogistasi!

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Kyllähän meillä jokaisella luonnontieteellisen maailmankuvankin omaavalla nörtillä kannattaa olla taustalla jonkinlainen humanistinen ihmiskäsitys ja kiinnostus myös jos meinaa hallita kokonaisuuksia, koska esim. urheilu ja ravitsemus ovat muutakin kuin solubiologiaa.

 4. Jussi sanoo:

  Hyvä teksti jälleen. Tällä hetkellä itsellä menossa tuo Ilanderin Liikuntaravitsemus, ehkä seuraavaksi sitten jokin noista muista :D. Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista saada blogiisi kirjoitus alkoholin vaikutuksesta treenaamiseen ja lihaskasvuun.

 5. Olen ehdottomasti samaa mieltä tuosta ensimmäisestä kirjasuosituksesta! Yksi parhaista, ellei jopa paras kirja, mitä tuli luettua viime vuonna.

 6. Tero sanoo:

  Moro! Guru Performancen We Do Science!-podcast saattaa olla monille mieluisa tiedepohjaisen informaation lähde. Vieraina tuttuja nimiä kuten Layne Norton, Bret Contreras ja Brad Schoenfeld. Suosittelen lämpimästi:
  http://guruperformance.com/consulting/podcasts/

  Itunes:
  https://itunes.apple.com/gb/podcast/we-do-science!-guru-performance/id885246231?mt=2

  mp3:
  http://guruperformance.libsyn.com/

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos Tero. Erinomainen linkki. Varmasti yksi parhaista alaan littyvistä podcast sivustoista ellei paras.

 7. Hemmi sanoo:

  Ravitsemusterapeutti Reijo ”Benecol” Laatikaisen mahtavaa blogia ei voi kyllä neutraaliudesta tai tieteellisyydestä ylistää. Laatikaisella on oma virallinen linjansa jota tuputtaa todisteista riippumatta.

  • jhulmi sanoo:

   No kerropa mulle yhtä hyvä tieteeseen perustuva neutraali blogisivusto ravitsemuksesta. Voihan se olla, että Reijolla on joissain asioissa bias jonnekin (kuten kaikilla ja se ihmisille sallittakoon, blogijutut eivät ole tiedeartikkeleita), mutta suuri linja sivustolla pitää erinomaisesti.

 8. Anu sanoo:

  Jos ei jaeta pisteitä sivuston ulkoasusta, niin tämä kaikkien varmasti jo hyvin tuntema saitti on oma kestosuosikkini:

  http://www.exrx.net/index.html
  > http://www.exrx.net/Exercise.html

  Rakastan noita luuppina pyöriviä tekniikkavideoita, joita rauhassa tuijotellen hitainkin pääsee jyvälle.

  Vaikka materiaalia on paljon, eniten tulee väijyttyä näitä:

  http://www.exrx.net/Calculators/OneRepMax.html
  http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html

  Laskurissa riittää räplättävää ja taulukoissa tutkailtavaa vuodesta toiseen! 🙂

  • jhulmi sanoo:

   Jostain syystä tämä viestisi oli mennyt roskaviestien joukkoon. Oliskohan ollut liikaa saman sivuston linkkejä?

   Tuttu ja hyödyllinen sivusto, totta.

 9. Matias Björn sanoo:

  Loistavaa tekstiä! Sain ittelleni poimittua pari kirjaa ja nettisivua kiitos! 🙂

 10. ari Viikki sanoo:

  Morot !
  Ei vastaus. VK_kustannuksen Liikuntaravitsemus on erittäin hyvä kirja. Minulla olikin jo aikaisemmin Sakari Selkäinahon Penkki punnerruksen kirja. Joka on omalta saraltaan hyvä. Selailessani VK_Kustannuksen sivuja huomasin siellä olevan Lihaskuntoharjoitteluja venyttely kirjan. Kirjan esittely sivut eivät anna oikeutta kirjan hyvyydelle. Kumminkin tilasin kirjan, koska Liikuntaravitsemus kirja on sen verran hyvä. Ainoa asia mitä ihmettelen on Sakari Selkäinahon penkkipunnerrus ja VK-Kustannuksen Lihaskuntoharjoittelu ja venyttely kirja. Molemmat ovat hyviä, vaikka ovatkin erillaisia. Täudentävät toisiaan. en tiedä onko Suomessa kirjaa joka käsittelee molempia asioita yksien kansien välissä. Se olisi tälläiselle sali miehelle kokonaisvaltainen paketti kuvineen ja jaksotuksineen ym. tietoineen erittäin antoisa opus. Eli tässä olisi jollekkin vähän töitä.

  T: Ari Viikki

 11. S sanoo:

  Jos pitäisi noista kahdesta fysiologian ja anatomian kirjasta valita, niin kumman ottaisit? Kummassa on enemmän ja syvällisempää tietoa? Entä kumpi on helppolukuisempi?

  • jhulmi sanoo:

   Helppolukuisempi on mielestäni tuo Leppäluoto ym. ja vähän syvällisempi ehkä tuo Niendstedt, tosin ihan uusimpia painoksia en ole siitä lukenut.

 12. JJJK sanoo:

  Mitä mieltä lihastohtori on Mark Rippetoen Starting Strength -kirjasta/ohjelmasta?

 13. Opiskelija sanoo:

  Hei!

  Osaatko suositella kirjallisuutta jossa mennään syvemmälle erilaisiin periodisointimalleihin? Esim Venäläisten vs. Länsimaiden kehittämät mallit?

 14. Opiskelija sanoo:

  Hei!

  Osaatko suositella kirjallisuutta missä mennään syvemmälle voimaharjoittelun peridisioinnin maailmaan?

 15. Opiskelija sanoo:

  Hups. Tänne olikin tullut vastaus. Kiitos paljon! 🙂

 16. janne sanoo:

  ”David Epstein: Sports Gene. Huikean hyvä kirja siitä mikä ratkaisee kuka voittaa ja kuka ei urheilussa”

  Tuohon liittyen, niin osaatko kertoa miten paljon sun alan tiede on parantanut urheilutuloksia vuosikymmenten aikana?

  • jhulmi sanoo:

   Hyvä kysymys. Laajemmin ajatellen liikuntaelimistön fysiologiaa ja anatomiaa on tutkittu n. 1850-luvulta asti. Kuinka paljon tällä on vaikutusta yksittäisten ihmisten maksimaaliseen suorituskykyyn on mahdoton sanoa. Suurempi vaikutus on todennäköisesti populaation tasolla. Osittain tieteen ansiosta monet hölmöimmät ”viritelmät” ovat tippuneet pois. Kirjoitin hieman aiheesta täällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s