Älä usko hömppään – osa I: homeopatia

”Osa ihmisistä uskoo ihan mihin tahansa”, sanoi suuresti arvostamani tieteen popularisoija Esko Valtaoja muutama päivä sitten tv-haastattelussa. Itse asiassa me kaikki uskomme joskus hyvinkin erikoisiin asioihin. On kuitenkin asioita, joiden luulisi olevan kaikille hitusenkin tervettä järkeä omaaville superhömppää vaikka katsoisi minkälaisten huuhaa-lasien takaa. Yksi tällaisista omituisuuksista on homeopatia. Homeopatiaan uskoo noin neljännes suomalaisista, mukaanlukien arvon päättäjämme eli kansanedustajat. Näin suuri lukema herättää epäilyksiä, että tietävätkö nämä homeopatiaan uskovat ihmiset mihin se perustuu? Luulevatko he, että homeopatia on sama asia kuin ”luonnollinen” tai ”vaihtoehtoinen”? Tavoitteenani on, että tämän kirjoituksen jälkeen yhä useampi ymmärtää minkälaisesta humpuukista homeopatiassa on kyse.

Fingerpori_Homeo

Kuva. Fingerpori on loistava sarjakuva käsitellen kattavasti myös mm. homeopatiaa. Helsingin Sanomat. Pertti Jarla.

 

Homeopatian synty ja perusteet

Homeopatian perusteet julkaistiin 1810. Homeopaattinen hoito perustuu samankaltaisuusperiaatteeseen (similia; lääketieteessä pitkälti rokotuksia lukuunottamatta on käytössä vastakkaisuusperiaate). Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hapon polttamat elimet hoidetaan laimennetulla hapolla. Ja koska värillä ja muodolla on merkitystä, maksasairaudet paranevat keltaisella rohdolla ja sydänvikojen hoitamiseen käytetään sydämenmuotoisista lehdistä laimennettua litkua. Jos olet avarakatseinen ja ajattelet, että ei tämä vielä niin hassua ole, niin tarina jatkuu. Homeopatian isän S. Hahnemannin mukaan taudit hoituvat sitä tehokkaammin, mitä enemmän tätä samankaltaisuusperiaatteella etsittyä rohtoa laimennetaan (potenssointi). Hän nimittäin huomasi, että kun tuotteen laimentaa niin voimakkaasti, että vaikuttavia molekyylejä ei ole enää jäljellä, kaikki sivuvaikutukset katoavat. Samaan aikaan hän kuitenkin ajatteli, että positiivinen vaikutus jää veden muistiin tai sieluksi. Siis ainakin jos tämän vesilitkun ravistaa oikealla tavalla ja myy kuluttajille riittävän kalliilla hinnalla eteenpäin.

Homeo1

Onko vedellä muisti?

Niin, veden muisti, mitä tiede sanoo? Vesimolekyylit tosiaan pystyvät ylläpitämään rakenteitaan mutta maksimissaankin vain sekunnin biljoonasosan (van der Post ym. 2015). Homeopaatit väittävät kuitenkin, että veden rakenne pysyy samana koko laimennusprosessin ajan, ravistuksen jälkeen ja edelleen kun vesi purkitetaan, kuljetetaan myyjälle, usein jopa kuukausien hyllyssäoloajan, matkan kuluttajan kotiin. Ja tämäkään ei toki vielä riitä, vaan veden muistin pitää säilyä vielä kehossa litkun nauttimisen jälkeen koko matkan suoliston kautta verenkiertoon ja kudoksiin juuri sinne missä pitääkin ”korjaamaan kehon epätasapainoa”. Oletko kuullut jostain hassummasta?

Homeo2

 

Hoitaako homeopatia sairauksia?

”No mutta kun homeopatia toimi minulla ja kaimallani!”.

Niin, ihmismieli on ihmeellinen. Niin toimii plasebokin. Homeopatia toimii ihan yhtä hyvin kuin plasebo, väitetäänhän sen parantavan kaiken. Toinen selitys ”ihmeparantumiselle” on yksinkertainen ja sen tietää suomalainen sananlasku: aika parantaa haavat. Homeopatiasta on satoja tutkimuksia ja vaikka yksittäisiä tutkimuksia on aina suuntaan jos toiseenkin, niin tutkimusten kokonaiskuva on kristallinkirkas: homeopatia ei hoida yhtäkään sairautta lumehoitoa paremmin.

Fingerpori_Homeo2

Kuva. Fingerpori. Helsingin Sanomat. Pertti Jarla.

Jos homeopaattisena valmisteena myyty tuote oikeasti toimii plaseboa tehokkaammin, se ei siis ole homeopatiaa, vaan sisältää oikeasti jotain vaikuttavaa ainetta. Sitä ei siis silloin saa kutsua homeopaatiseksi valmisteeksi, vaan esimerkiksi luontaistuotteeksi. Luonnosta löytyy kaikenlaista, josta emme vielä tiedä riittävästi kuten aiemminkin kerroin blogissa.

”No mutta kun homeopatia ei ole teollisuuden salaliitto toisin kuin lääkkeet, ravitsemusterapeutit, THL ja professorit”.

Jaahas. Sen sijaan kymmenien miljardien homeopatia ei ole bisnestä ollenkaan? Kyllä Suomessakin ihmiset voisivat käyttää rahaansa johonkin järkevämpään. Eikä tässä tarvitse olla huolestunut työllisyydestäkään. Homeopaateille löytyy varmasti edes kohtuullisella todennäköisyydellä humpuukin sijaan toimiviakin tuotteita ja palveluita myytäviksi ihan vaikka Examine.com-sivustoa huolella lukemalla.

Homeo4

Emme vielä tiedä kaikkea, mutta…

On totta, että tiede ei tiedä kaikkea, muutenhan tieteen tekeminen voitaisiin lopettaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tieteenmentävät aukot voitaisiin paikata hanavedellä tai siis homeopatialla ja yksisarvishoidoilla.

Jos haluat lukea lisää aiheesta, suosittelen lukemaan vaikkapa LKT Simo Räisäsen tuoreen Nykyajan poppamiehet-kirjan ja internetin syövereistä esim. professori Knuutin kirjoituksen.

Fingerpori_Homeo3

Kuva. Fingerpori. Helsingin Sanomat. Pertti Jarla.

Komedia. That Mitchell and Webb Look: Homeopathic A&E.

Loppuyhteenveto

Tässä kaikki tällä erää homeopatiasta. Uskotko edelleen, että ravisteltu vesi hoitaa sairauksia? Tämä hömppäsarja jatkuu joskus uusilla kirjoituksilla, jos lukijat niin haluavat. Nyt ei muuta kuin salille ja sen jälkeen homeopaattisen potenssoitunutta heraproteiinia palautusjuomaksi, niin lihakset paisuvat kuin pullataikina!

Homeo3

Juha Hulmi

 

Tietoja jhulmi

PhD, docent and Associate Professor in Exercise Physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): terveys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

102 vastausta artikkeliin: Älä usko hömppään – osa I: homeopatia

 1. No mutta nythän veli todistaa väkevästi, sen puolesta ettei joku voi toimia, jos nykyisellä tiedolla ei pystytä sitä todistamaan. Entäpä jos ja kun tietoisuus kehittyy ja laajentuu. Ihminen ja varsinkin ihmisen parantuminen milloin mistäkin, ei toimi todistettavan rationaalisesti. Ihmeparantumiset jättävät tieteen mentäviä aukkoja.

  • jhulmi sanoo:

   Minä en ole homeopatian asiantuntija enkä edes veden kemian. Tieteessä totuus on totta toistaiseksi, olet siinä oikeassa enkä voi 100 %:lla varmuudella sanoa olevani oikeassa kuten ei kukaan mistään koskaan. Aika totaalisesti pitää kuitenkin käsityksemme muuttua jos edes teoriassa veden muisti toimii kohdekudoksiin asti… Jos näin käy, myönnän julkisesti olleeni väärässä, sen lupaan 😉

  • Mika sanoo:

   Otetaan 1000 ihmistä joilla kaikilla on vaiva X. Näistä 500:lle annetaan homeopaattista, yksilöllisesti heille suunniteltua valmistetta, ja 500:lle annetaan hanavettä. Kaikki parantuvat yhtä hyvin / huonosti. Minkälainen tietoisuuden kehittyminen tai laajentuminen voisi tästä koeasetelmasta päätellä, että homeopatia toimii?

   Kyllä, tämänkaltaisia tutkimuksia on tehty lukuisia ja kaikki, joissa on kontrolloitu tahalliset tai tahattomat virhelähteet, tuottavat saman tuloksen. Homeopatian teho on sama kuin kraanaveden.

   • jhulmi sanoo:

    Näinhän se on. Vaikkei edes ymmärrettäisi veden muisti-ilmiöitä vajavaisilla ihmisaivoilla, niin satunnaistettu kaksoissokkokoe kertoo jo erittäin suurella todennäköisyydellä, että kyseessä on humpuukisarjassakin aivan omaa luokkaansa olevaa uskomushoitoa.

 2. Tiina sanoo:

  Fimea kirjoittaa sivuillaan näin:
  Homeopaattiset ja antroposofiset valmisteet
  (Direktiivit 2001/83/EY artiklat 14 ja 16 ja 2001/82/EY artiklat 17 ja 19)

  Lääkelain 5 b §:n mukaisella homeopaattisella valmisteella tarkoitetaan lääkevalmistetta, joka on valmistettu homeopaattisista kannoista Euroopan farmakopeassa kuvatulla homeopaattisella menetelmällä. Jos kuvaus puuttuu Euroopan farmakopeasta, voidaan käyttää jäsenvaltion virallista farmakopeaa. Homeopaattinen valmiste voi olla valmistettu useasta homeopaattisesta kannasta. Homeopaattisia valmisteita koskevia säännöksiä sovelletaan myös muihin valmisteisiin, jotka on valmistettu homeopaattisilla valmistusmenetelmillä. Antroposofiset valmisteet lasketaan tällaisiksi valmisteiksi.

  Lisätietoja löytyy Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräyksestä 3/2015 Lääkevalmisteen myyntiluvan ja rekisteröinnin hakeminen ja ylläpitäminen: 3.8 Homeopaattiset ja antroposofiset valmisteet
  Ravintovalmisteet ovat elintarvikesäädännön alaisia valmisteita, joita valvoo Elinturvallisuusvirasto Evira.

  Kävin parivuotta sitten Arnica homopatia keskuksessa Espoossa ja sain tuotteen Sanaplex 74, rekisteröintikoodi H1217FIN, kun tarkistin myyntiluvan, hups, se oli vanhentunut. Mikä tilanne tällä hetkellä en tiedä.
  Suomessahan on iät ajat tehty tinktuuroja, uutetta laimennetaan vedellä tai alkoholilla ja myydään kuluttajille.
  Homeopatiassa ensin tehdään uute jota otetaan 1osa ja listätään 9 osaa vettä saadaa potenssiin 1, kun tätä valmista seosta otetaan 1 osa ja sekoitetaan 9 osaan vettä saadaa potenssiin 2 jne.
  Mitä enemmän laimennetaan sitä väkevämmäksi seos muuttuu.
  Keskieuroopassa ja aikaisemmin Suomessakin on käytetty yrittlääkintää hyvällä menestyksellä esim. Vogel. Se ei ole kauhan kaukana homopatiasta.

  Kun potilalla on ihotuuma, koululääketiede laittaa siihen kortisonia ja läikkä ihosta häviää, se riittää lääkärille. Vaihtoehtopuolella pyritään selvittämään syy joka aiheutta sen ihottuman ja korjaamaan sen aiheuttajan.

  • jhulmi sanoo:

   ”Mitä enemmän laimennetaan sitä väkevämmäksi seos muuttuu.”

   Ai väkevämmäksi vedestä?

   • Mika sanoo:

    Tulee iso säästö seuraavissa firman juhlissa, kun koko porukalle riittää yksi pullo olutta, kunhan hanasta saadaan vettä ja ranteessa riittää voimaa ravistella…

   • jhulmi sanoo:

    Niin ja krapulaa ei tule ollenkaan kun homeopaattisesta valmisteesta puuttuu kaikki sitä aiheuttavat kemikaalit.

  • Arto M. sanoo:

   Yrttilääke on eri asia kuin homeopatia. Yrttilääkkeessä on mukana vaikuttavan aineen molekyylejä, ts. vaikuttavaa ainetta. Monet toimiviksi todetuista lääkeaineista ovatkin lähtöisin luonnosta. Samoin luonnosta saadaan monia myrkkyjä ja huumausaineitakin. On siis mahdollista, että yrttilääke oikeasti toimii. Lääketiede pyrkii etsimään sen molekyylin tai molekyyliyhdistelmän sekä annoksen, jotka toimivat. Näin tehdään siksi, ettei oteta turhaan vääriä aineita tai liian isoja annoksia. Tämä on yrttilääkinnän kompastuskivi. Se saattaa auttaa, mutta ilman tarkempaa tutkimista saatetaan aiheuttaa turhia sivuvaikutuksia. On myös mahdollista, että potilas on parantunut itsekseen sattumalta eikä yrteillä ollut mitään tekemistä parantumisen kanssa. Yrttilääkkeet kuitenkin sisältävät muutakin kuin vettä tai sokeria.

   Homeopatian periaate on kuitenkin erilainen. Siinä vaikuttavaa ainetta laimennetaan niin paljon, ettei sitä enää ole. Kun ainetta laimennetaan homeopaattisesti, noin 13C-laimennos riittää siihen, että ainetta on enää 1 molekyyli jäljellä. Usein käytetään potensseja 30C, 100C ja 200C. Ne tarkoittavat, ettei vaikuttavaa ainetta enää ole jäljellä.

   • jhulmi sanoo:

    Erittäin hyvin ja ytimekkäästi vastattu, kiitos tästä.

  • Ttppii sanoo:

   Mssähän ”vaihtoehto”lääketieteessä pyritään selvittämään minkään vaivan syytä? Kun ei ole mitään todellista pohjaa, ei ole mitään mahdollisuutta arvioda syy-seuraussuhteita tai keksiä mitään tautien todellisia aiheuttajia. Nimenomaan oikeassa lääketieteessä hoito lähtee siitä aiheuttavasta syystä.

   • jhulmi sanoo:

    Toki seurauksiakin hoidetaan kun aina ei syytä osata.

 3. karolina sanoo:

  Loisto kirjoitus taas. Ekstra kiitos David Mitchell ja Robert Webb pätkästä!

 4. Joonas sanoo:

  Hyvä kirjoitus, ei lisättävää. Sellainen irlantilainen heppu kuin Dara O’Briain, teoreettinen fyysikko ja stand up koomikko käsittelee tätä aihetta samasta tulokulmasta aika hupaisasti huumorin keinoin. Suosittelen tsekkaamaan, löytyy mm. youtubesta jos hakee miekkosen nimellä ja homeopathy sanalla. Videon nimi oli ”truths about quackery” tai jotain 😉

 5. Homeopatiaa ei voi testata, koska jokainen potilas hoidetaan yksilöllisesti ja yksilöllisellä annostuksella. Joka tapauksessa en usko toistaiseksi kumpaankaan osapuoleen, sillä Keskieurooppa on täynnään niin tohtoreita, lääkäreitä kuin muitakin älykköjä, jotka uskovat ja turvautuvat homeopatiaan, aivan kuin Suomi on pullollaan älykästä porukkaa, joka uskoo vain ja ainostaan koululääketieteeseen. Käytin sanaa uskoo tarkoituksella. Tulkoon jokainen uskollaan autuaaksi.

  • Veikko unohtaa nyt sen ettei ’lääkäriys’ tee ihmisesti immuunia uskonnoille tai muille saduille. Todennäköisyys logiikan puutteeseen on lääkärillä keskivertotallaajaa pienempi, mutta tuhansien ja taas tuhansien lääkärien joukosta tulee aina löytymään vajaalla pakalla operoivia.

   Homeopatiaa on turha verrata mihinkään edes etäisesti toimivaan hoitomuotoon, sillä lantratulla ja sokeroidulla vedellä ei ole olemassa mitään mekanismia joka ketään hoitaisi. Tai no, syömällä kilon homeopaattisia pillereitä saa sentään reippaasti hiilihydraatteja ja voi hoitaa tautia nimeltä nälkä?

   P.S.
   Ilmottaudun vapaaehtoiseksi uhriksi homeopaattisen lääkkeen yliannostuksella tehtävään itsemurhakokeiluun.

  • Ttppii sanoo:

   Höpön pöpön. Ihan hyvin pystyy testaamaan ja on testattu. Homeopaatti määrää ne ”yksilölliset” (=sattumageraattorilla arvotut) lääkkeet. Sattumanmukaisesti sitten annetaan ravisteltua ja ravistelematonta vettä.

  • Tieteilijä sanoo:

   ”Homeopatiaa ei voi testata” -lause kertoo aika lailla kaiken mitä tarvitaan. Tieteen tarkoitus on tuottaa luotettavia malleja tulevan ennustamiseen. Esim. jos annetaan lääkettä X, vaiva Y paranee. Jos homeopatian hyötyä ei voi todeta siitä ei ole mitään hyötyä. Placebovaikutuksen saa ilman holtittomia laimennossarjojakin. Sokeripillerit voivat ”auttaa” lähes vaivaan kuin vaivaan.

 6. Mika sanoo:

  Luulin tosiaan että ei tähän oikeasti kukaan usko… googletin aiheesta ja menin aika sanattomaksi X)

  Mites jos noi ”vedet” muuttuu tehokkaammaksi kun niitä laimennetaan? Kaadetaan pari tippaa homeopaattisia nesteitä mereen ja järviin, kaikki kansat paranee 😛

  • jhulmi sanoo:

   Niin, kyllähän tämä uskomattomalle tuntuu, siksi jotenkin luulin, että negatiivisten kommenttien määrä olisi pieni.

 7. Torspo sanoo:

  Yksi pointti vaihtoehtohoidoissa on se, että potilasta (tai asiakasta ) kuunnellaan, hänet otetaan vakavasti ja hänelle annetaan ihmisen aikaa. Jos oikeat lääkärit olisivat pykälän verran inhimillisempiä, eikä heillä olisi niin kiire, niin huuhaan tarve vähenisi huomattavasti.

  • jhulmi sanoo:

   Tämä voi usein olla totta. Lääkäreillä on kiire hoitaa asiakasta ja he lähtökohtaisesti tekevät parhaansa mihin pystyvät näyttööön perustuen siinä ajassa mitä heille on tarjolla. Ihmissuhdetaitoja, psykologista ”silmää” ja empatiaa toki voisi jotkut harjoitella, alalla kuin alalla. Näissä asioissa on varmasti hyviä ja vähemmän hyviä asiakaspalvelijoita tarjolla.

   • Sivusta seuraaja sanoo:

    Näin. Jos lääkärillä olisi tunti per potilas aikaa (vrt esim terveyskeskuksen 10-15 min) niin väitän että tyytyväisyys puolin ja toisin olisi paljon suurempi. Lääkäreille ei tällaista ylellisyyttä yleensä sallita, koska päättäjien mielestä pitää olla ”tehokas” ja samalla nämä päättäjät luulevat tehokkuuden tarkoittavan samaa kuin ”mahdollisimman monta potilasta päivässä”.

  • Milla sanoo:

   Tuo on todellakin totta, kohtaaminen ihminen ihmiselle. Lääkärit voisivat opetella edes katsomaan potilaita silmiin.

   Mitä homeopatiaan tulee niin se auttaa myös eläimilläkin. On kadonneet vuosia kestävät ihottumat kuin krooniset korvatulehduksetkin. Molemmissa tapauksissa eläinlääkäri on sanonut että olisi viisainta lopettaa koira kun eläin on kärsinyt kovista kivuista jo monet vuodet. Mutta kas kummaa, Hmeopaattisilla hoidoilla paranivat molemmat tapaukset. Ei mennyt rahaa yhtään näihin hoitoihin, kun mielenkiinnolla halusin kokeilla onko niistä myös eläimille apua. Toinen oma koirani ja toinen naapurin koira.

   • jhulmi sanoo:

    On totta, että osalla lääkäreistä olisi petrattavaa ihmisten kanssa työskentelyssä.

    Mutta se ei tarkoita sitä, että ravistettu vesi toimisi plaseboa paremmin eläimillä. Kuten täällä ja muuallakin on moneen kertaan toistettu, eläinten kohdalla homeopatian toimivuusharha selittyy osittain seuraavasti: homeopatiaan uskova omistaja vie lemmikkinsä saamaan ”hoitoa”. Omistajan huoli lemmikistään vähenee kun tämä on saanut ”hoitoa”. Lemmikin olo paranee kun se aistii omistajansa voivan henkisesti paremmin. Näin lemmikin oireet vähenevät. Jos kuitenkin eläimellä on oikeasti hoitoa ja lääkitystä vaativa sairaus, niin ei se tällaisella kalliilla vedellä terveemmäksi muutu. Lisäksi eläimilläkin monet vaivat paranevat itsestään, ajan kanssa. Tähän liittyy mm. palautuminen keskiarvoon eli regression toward mean –ilmiö. Eläimilläkin esimerkiksi viikoittainen, päivittäinen tai jopa vuorokaudenaikainen vaihtelu on suurta. Kun olotila on huono, yleensä myöhemmin tilanne paranee kun tämä ääritilanne palautuu kohti kyseisen eläimen normaalia keskiarvo- tai mediaanitilaa pelkästään vain odottamalla aikoja parempia.

    Kannattaa myös lukea ja oppia:
    http://www.academies.fi/euroopan-tiedeakatemioiden-selvitys-osoittaa-homeopatian-tehottomaksi-ja-jopa-vaaralliseksi/

 8. Maik sanoo:

  Voitko myös kumota kirkon uskon. Siihen palaa ihan jumalattomasti veronmaksajien rahaa, jo pelkästään hallinnollisiin kuluihin. Sielunhoitoa saa halvemmalla yksisarvishoitajalta ja hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa suoraan itse.

  Ihmettelen suuresti miksi nyt vouhkataan ja otetaan keskusteluun niinkin marginaalisia asioita, kuin muutaman ihmisen tarjoamat unicornhoidot ja homeopatiakin on kummallisesti nyt joka paikassa tapetilla. Mutta totuttuun kirkon meininkeihin kukaan ei välitä puuttua vaikka uskottomat maksaa kiltisti valtavia summia joka vuosi.

  • jhulmi sanoo:

   Mä fysiologina ymmärrän jotain kehon toiminnasta ja niistä kirjoittaminen jotenkin sivuaa blogiani. Uskonnoista kirjoittaminen sopii jonnekin muualle. Mulla ei ole kapasiteettia kirjoittaa uskosta ja uskonnoista. Mm. Richard Dawkinsin ja Kari Enqvistin kirjoituksia olen toki lukenut ja katsonut erilaisia tv-ohjelmia aiheesta, mutta se ei tee minusta asiantuntijaa saati tästä usko-blogia, vaikka nyt yhtä uskontoa sivusinkin eli homeopatiaa.

 9. Juhani Knuuti sanoo:

  Tällaisia kirjoituksia tarvitaan, kiitos.
  Itse oletan kuitenkin, että ne jotka ovat hömpään hurahtaneet, eivät siitä hevin vapaudu, ehkä päinvastoin. Tutkimuksissa on havaittu, että looginen vasta-argumentointi voi jopa lisätä hömppäuskovan vakuuttuneisuutta asiaansa. Niin uskomatonta kuin se voi tämän homeopatian suhteen ollakin.
  Yällaiset kirjoitukset voivat kuitenkin vaikuttaa niihin nuoriin ihmisiin, jotka vielä eivät ole huuhaan pauloissa. Toiveissa siis on, että tulevaisuudessa ihmiset useammin käyttäisivat omaa järkeään enemmän.

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos Juhani! On mukava saada positiivista kommenttia kun tuntuu, että pieni, mutta vihainen vähemmistö iskee nyt kiinni. En usko, että mikään argumentti puree heihin eli peli on pelattu (kirjoitukseni ei välttämättä käännyttänyt ketään), mutta tosiaan ehkäpä nuorissa on toivoa.

 10. Maria sanoo:

  Hyvä kirjoitus. Huomioisin kuitenkin allergeenien (siitepöly yms.) siedätyshoidot. Onko sekin humpuukia?

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Ei näillä ole mitään muuta tekemistä laimennetun ja ravistellun veden eli homeopatian kanssa kuin similia-periaate (joka on myös rokotteilla eikä nekään ole homeopatiaa).

 11. Suvi sanoo:

  Hieman on masentavaa, että näinkin ytimekkään ja loogisesti argumentoidun tekstin jälkeen voi lukea noita puoltokommentteja. Ehkä keksin homeopatialle yhden hyödyn mutta hienotunteisuudesta jätän sanomatta. Jos on pokkaa luvata tarpeeksi suuria, ihmiset saa näköjään maksamaan mistä vaan, harmi kun on rehellinen luonne.

  • jhulmi sanoo:

   Kyllä, ahdistaa. Olenkin ajatellut, että ehkä parempi kirjoittaa taas pitkästä aikaa pakaralihaksien treenaamisesta, se kun on hauskaa eikä ahdista. Voisin toki kertoa, että kuinka huonosti pakarat kasvavat, jos stimuluksen eli treenin laimentaa miljoonasosaan ja toivoo, että kroppa muistaa.

 12. Anne sanoo:

  Mitäs kun eläimiinkin tehoaa tämä ”plasebo”! JOS koululääketiede EI pysty auttamaan, homeopatiasta EI ole haittaakaan!!! Se on TURVALLINEN kokonaisvaltainen hoitomuoto, toisin kuin lääkkeet kamaline haittavaikutuksineen! Kunnon rekisteröity homeopaatti on kullan arvoinen! Kenen tahansa vastaanotolle ei pidä mennä. Suosittelen kokeilemaan jos todella haluaa saada apua.

  Nim. Monet antibioottikuurit välttänyt

  • Tupe sanoo:

   Suuri osa antibiooteilla parannettavista sairauksista paranee kyllä ilmankin, mutta miksi riskeerata. Toinen vaihtoehtohan olisi kuolema, eikös? Näillä ravistetuilla vesillä nyt ei ole mitään tekoa sen kanssa…

  • Toni K. sanoo:

   Eläinten kohdalla homeopatian ”toimivuus” selittyy seuraavasti: homeopatiaan uskova omistaja vie lemmikkinsä saamaan ”hoitoa”. Omistajan huoli lemmikistään vähenee kun tämä on saanut ”hoitoa”. Lemmikkin olo paranee kun se aistii omistajansa voivan henkisesti paremmin. Näin lemmikin oireet vähenevät.

  • Arbiter sanoo:

   Minäkin olen välttänyt monet antibioottikuurit ihan vain sillä, että en ole niitä ottanut vaan sairastanut pari päivää pidempään taudista riippuen (okei, angiinaan otin antibioottikuurin koska se kurkkukipu oli perseestä). Monet taudit menee muutenkin omia aikojaan ohi, kunhan vain lepäilee (niinkuin Juha tuossa kertoikin). Homeopatiasta ei ole tietenkään haittaa jos nyt ei ole hyötyäkään plaseboa enempää. Mitä nyt rahaa saattaa homeopaattikäynteihin ja homeopaattisiin tuotteisiin mennä.

  • Insider sanoo:

   Karvat nousee samantien pystyyn, kun kuulen kombinaation sanoista TURVALLINEN ja KOKONAISVALTAINEN. Yleensä viittaa huijaukseen, mainokseen tai homöopatiaan 🙂

  • SithFisto sanoo:

   Näin eläinlääkärinä voisin todeta, että ei se homeopatia eläimiin yhtään paremmin tehoa, ja plasebo vielä huonommin, eläimet kun eivät ole luulosairaita. Omistajiin tämä voi tehota, mutta jos eläimellä on oikeasti hoitoa ja lääkitystä vaativa sairaus, niin ei se tiskivedellä siitä terveemmäksi muutu. Se, vaativatko kaikki ihottumat, ripulit, kutina sun muut oikeasti lääkitystä (oli kyseessä eläin tai ihminen), on sitten eri asia.

 13. Maria sanoo:

  Hyvä kirjoitus. Mitä mieltä olet allergeenien tai esim. siitepölyn siedätyksestä? Eikö se perustu kuitenkin samankaltaisuuden periaatteeseen?

  • Maria sanoo:

   Kiitos! Tuo em. kommentti oli tullut tuplana ja vastaus ollut jo aiemmin 🙂 Tuli myös mieleen, että mikäli vedellä olisi pitkä muisti, olisi se nyt melkoisen stydiä tavaraa 😛

 14. Pettynyt sanoo:

  Kyllä harmittaa, että ostin miehelle lahjaksi Lihastohtori- kirjan. Eiköhän se mene samantien kiertoon ja samalla loppuu tämän HÖMPPÄblogin lukeminenkin. Maku meni täysin, todella ahdasmielistä ajattelua tässä blogissa.

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   Tätä yhtä homeopatia-kirjoitusta ei kannata yleistää treeni- ja ravintokirjoituksiin tai kirjaan, jossa ei ole sanallakaan homeopatiasta ja olen muutenkin kiltti (kuten yleensä tapana on). Jos tykkäät homeopatiasta, niin minulla ei ole mitään sitä vastaan. Nykytiede ei vain ole löytänyt sille mitään fysiologisia perusteita ja minä fysiologina en halua kierrellä ja kaarrella. Myönnän, että olin kirjoituksessa hieman provosoiva tai ainakin kuvat olivat sitä ja tämä aihe meni muutenkin ohi blogin fokuksen ja se varmasti joitain ärsyttää. Jos tieteellisellä metodilla joskus osoitetaan homeopatialle toimintamekanismit ja hyvissä satunnaistetuissa kokeissa saadaan toistettavasti hyviä hoitovaikutuksia laadukkaiden laboratorioiden toimesta, niin varmasti myönnän olleeni väärässä jos itse olen silloin vielä hengissä.

  • Insider sanoo:

   Mitä todennäköisemmin miehesi pystyy ajattelemaan myös itsenäisesti ja osaa päättää itse mihin kirja kuuluu (käyttöön tai kiertoon). Lihastohtori-kirja on sittenkin tarkoitettu kriittisesti ajatteleville ihmisille.

   • jhulmi sanoo:

    Hyvin muotoiltu. Minä tosin haluan, että kirjaa lukisivat myös ihmiset, jotka eivät sitä ennen olleet kriittisesti ja terveellä järjellä ajattelevia. Opittavaa siitä löytyisi kaikille (myös minulle, olihan se oppimisprosessi itsellekin kirjoittaa näin laajasta aiheesta). Jostain syystä varsinkin treeni- ja ravintokirjoitukseni eivät herätä tällaista paskamyrskyä, vaikka kuinka pöllyttäisi sielläkin eri lahkoja ja provosoi.

 15. Esa Pohjolainen sanoo:

  Täytä tiskialtaan molemmat puolet vedellä. Tiputa toiseen puoleen tippa Fairya ja sekoita ja ota tästä altaasta tippa toiseen altaaseen ja sekoita. Nyt tyhjennät toisen puolen ja täytät uudelleen vedellä ja otat taas tipan toiselta puolen ja sekoitat. Toista tämä parikymmentä kertaa ja koita pestä astiat tällä homeopaattisella vedellä. Ei onnistunut vai? No ainakin saat kivan vesilaskun aikaiseksi, kun peset tällä tavalla joka päivä astiasi 😉

  • jhulmi sanoo:

   Vesiliukoiset asiat homeopaattinenkin puhdistusaine pesee. Veden muisti? 😉

  • TP sanoo:

   Ei sinne Fairya kuulu laittaa vaan rasvaa tai mitä ikinä likaa haluatkaan astioista irroittaa.

 16. laiskareipas sanoo:

  Hauskaa huomata mitä selvempi huijaus sen rajumpi puolustus! Milloin on Win-capita ja milloin ternimaito tai muu vastaava. Hetken aikaa maa täynnä kehujia ja jos joku menee kirjoittamaan asiasta niinkuin se on niin yhtenä rintamana päälle. Ja kun huijaus viimein viranomaisten esittämänä varmistuu niin parin vuoden verkko hiljaisuus ja sitten uuden hömpötyksen vietäväksi.

  • jhulmi sanoo:

   Otin riskin kun kirjoitin uskonasiasta, joka vetoaa tunteisiin sekä on joillekin elinkeino. Jatkossa yritän keskittyä enemmän omimpiin asioihini eli lihaksiin, treeniin ja ravintoon. Vaikka minulla on hyvä paskafiltteri, kyllä tämä varsinkin Facebookissa meni liian pitkälle. Rakentava keskustelu aiheesta on mahdotonta ja kirjoitus mahdollisesti vain polarisoi 😦

   • Arbiter sanoo:

    Äläs nyt masennu. Ainakin näin sivustalukijalle tuo FB keskustelu oli melkoisen viihdyttävää, joka tosin kävi hieman puuduttavaksi toiston takia. Eihän tuollaisista asioista saa ikinä rakentavaa keskustelua aikaa, kun kylmät faktat puhuvat niin selkeästi toisen puolesta. Vähän kuin ampuisi kaloja tynnyriin.

   • jhulmi sanoo:

    Näinhän se oli johonkin tiettyyn pisteeseen asti. Mua kuitenkin ahdistaa kun aidosti kuvittelin, että pääosa siitä n. viidenneksestä suomalaisista, jotka uskoo homeopatian toimivuuteen uskoo siksi, että ei ole sen kummemmin perehtynyt sen toimintamekanismeihin. Nyt kun olen lukenut kommentteja minusta tuntuu, että näillä kirjoituksilla ei ole mitään voimaa ja SoMe vain polarisoi ja vahvistaa ihmisten ennakkokäsityksiä. Olen yliarvioinut ihmisten terveen järjen ja kriittisen ajattelun taidon. Ehkäpä juuri viidennes ihmisistä (erittäin äänekäs vähemmistö) ajattelee tunteillaan ja kokemuksillaan vähät välittäen tieteestä. Homeopatiakeskusteluissa >90 % näistä on ollut naisia. Tässä yksi homeopatiaopiskelijan kommentti Facebookista, joka ei enää naurata, koska nämä ovat oikeita ihmisiä, jotka ajattelevat näin ja kommentoivat blogiin, joka yrittää perustaa toimintansa tieteelliseen näyttöön. Olen ilmeisesti ollut viime vuodet liikaa tiedekuplassa ja olen nyt nähnyt todellisuuden. Ehkäpä parempi niin.

    Ainostaan homeopatiaa kokeillut on jäävi kommentoimaan että toimiiko homeopatia. Kaikki muu keskustelu on turhaa. Itse olen homeopatiaa kokeillut sekä myös lääketeollisuuden lääkeitä. Ja voin kertoa että homeopatia toimii.

    Voin vielä tässä todeta että kiitos teille kaikille mielipiteidenne ilmaisuista sillä homeopatia on tullut nyt monen sellaisen tietoon joka ei vielä ennen ollut aiheesta kuulut ja onneksi löytyy paljon ihmisiä jotka perustavat kaiken näkemyksensä itse kokemaan tietoon eivätkä muiden syöttämiin mutu tuntemuksiin.

    En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Ainakin peruskouluihin pitäisi tulla kriittisen ajattelun opetusta enemmän. Ja esim. median tulisi tehdä kotiläksynsä paremmin: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU&feature=iv&src_vid=bugAudswlak&annotation_id=annotation_426266

 17. Rockefelleri sanoo:

  How Big Oil Conquered the World

  • jhulmi sanoo:

   Hei, pysytäänkö aiheessa, kiitos.

   • Suvi sanoo:

    Joukossa kaikki tiivistyy ja netistä voi löytää aika julmetun suuren joukon. Kiva että jaksat näitä kuitenkin kirjoittaa. Toivon että saadaan jatko-osakin, ehkä pienen toipumisen jälkeen.

   • jhulmi sanoo:

    Kiitos! Ehkäpä jätän nyt kuitenkin hömppäjutut vähäksi aikaa. Tai sitten ei. Nämä ovat hauskaa vaihtelua työlle lihasten parissa.

 18. Jaska sanoo:

  Kirjoitathan ZINZINOSTA. PLIIS. Siitä saat lukioita Blogiisi. Arvostan analyyttistä otettasi alusta loppuun ja hienosti otit tämänkin aiheen puolustajat huomioon. Asiat asioina ja niin kauan kuin asiat on asioina niin kenenkään ei KUULU vetää hernettä rokkaan 😀 Zinzino siis liittyisi tähän sinun hömppäblogiisi mainiosti sitä kautta, että sitä myyvät verkostomarkkinoijat suosittelevat tuotettaan nimeltä Balance oil lapsille, sairaille, vanhuksille, atooppiseen ihoon, ADHDseen ja moneen muuhun kuten esimerkiksi syöpäänkin. Tuota kautta ihan samaa kuin Homeopatiahomma. Se miksi SINÄ olisit hyvä tästä kirjoittamaan on, että Balance oil ja sen ihmeparantavat vaikutukse perustuvat kalaöljyyn(Epäilty Lysiä) sekä sitä hapettumasta estävään oliiviöljyn seokseen. Siinä Omega 3 sekä Omega 6 seos parantaa ihmisen rasvahappotasapainon siihen aikaan mikä se oli miljoona vuotta sitten kun meidät on luotu eli 1:1. Ihmisellä siis piilevä matala-asteinen tulehdus kehossaan joka aiheuttaa yllä kirjaamiani sairauksia ja oireita. Tämän tulehduksen tuo korjaa.

  Mistä ihminen tämän sitten tietää? Pakettiin kuuluu kuivaveritestit millä mitataan ennen ja jälkeen tilanne. Sehän paranttuu ja muunmuassa henkisen tasapainon indeksi paranee Balance oilin käytön mukana.

  Olisi NIIN hienoa nähdä kun sinä avaat sisällön paketista missä lukee, että ei lapsille.(Tämä saattoi olla heidän Lean Shake-tuotteessaan mitä silti DR. Paul Clayton(Heidän oma puoskarinsa) oli kuulemma suositellut kuitenkin myös lapsille) Se miksi minä ja tuhannet muuta haluaisivat, että tästä tulisi puolueeton ja sinun tapauksessasi jokseenkin tieteellinen kirjoitelma on se, että tällä huijataan tälläkin hetkellä ihmisiä ihan hulluna ja pahinta on juuri tuo, että sitä suositellaan tämän tästä sekä lapsille, että sairaille. Tunnen ihmisen(yrittäjä) joka suositteli minun tuntemalleni verisyöpäpotilaalle.

  Uskoisin, että aihe on sinulle ennestään jo vähän tuttu mutta tässä viittaus juurkin WinCapita-jutussakin auttaneeseen keskustelufoorumiin missä on ansiokkaasti puitu Zinzinoa. Yksi hyvä kirjoitus vielä tarvittaisiin 🙂

  http://murobbs.muropaketti.com/threads/zinzino-uusi-verkostohuijaus-esitutkinta-kaeynnissae.870759/page-880

  Toivottavasti tämä aihe pääsee käsittelyysi. Tällä auttaisit lukematonta määrää Suomalaisia menemästä lankaan!

  Ps. Etkä ole toimittaja kuten LongPlayssa niin sinua ei sido mikään ”moraali” asian tiimoilta vaan voit keskittyä puhtaasti tieteeseen ottamatta huomioon haastateltavia. Lisäksi vielä käsitys Omega 3 saattaa vielä muuttua muutenkin: http://www.nytimes.com/2015/09/22/science/inuit-study-adds-twist-to-omega-3-fatty-acids-health-story.html?_r=0

  • jhulmi sanoo:

   Hei, kiitos tästä. Aika hurjaa meinininkiä. Minä en valitettavasti ole kovin hyvä tästä aiheesta kirjoittamaan ja mulla ei ole oikein aikaa perehtyä riittävän syvällisesti 😦

 19. normipäivä sanoo:

  Veteen on hyvä sekoittaa protkua, keittää perunat,munat, yms,juoda, pestä naamansa jne. fingerporin ajatus (ylimmäinen)täydellinen vastaus homeopatiaan.

 20. Joni sanoo:

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta, kiva lukea aiheesta ilman sen turhempaa kiihkoilua. Kaikista kommenteista ei kyllä voi sanoa samaa, osalle tää nyt valitettavasti meni vaan liian syvälle tunteisiin 😀

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Voihan se olla, että ”hieman” myös provosoin 😉

   • Susanna Piispa sanoo:

    Kuuluuko tieteellisiin julkaisuihin provsointi?

   • jhulmi sanoo:

    Joskus kyllä, epäsuorasti ainakin. Mutta kysymys kuuluu, onko tämä tieteellinen julkaisu? Onko sananvapauden ykkösmaassa Suomessa provosointi kiellettyä?

 21. Henna sanoo:

  Äiti vei minut joskus homeopaatille mahdollisesti kaamosväsymyksen/rankan teini-iän vuoksi, pysähtyi kuukautiset niillä minulle räätälöidyillä pillereillä. Tilanne normalisoitui kun en enää syönyt niitä

  • jhulmi sanoo:

   Suosittelen pimeisiin kuukausiin kirkasvalolamppua, mukava piriste aamuihin!

 22. Jaska sanoo:

  Kiitos vastauksestasi.

  Sinun ei tarvitsisi perehtyä kuin Omega3 ja 6 suhteen merkitykseen kehossa sekä omega3 ja oliiviöljyn yhteisvaikutukseen 🙂 Sekä kuivaveritestien toimivuuteen. Ei olis paha 😀

 23. tiippa sanoo:

  Asiallinen kirjoitus ja hömppäsarja olisi oikein tervetullut! Hömppäsarjassa kuulisin mielellään lihastohtorin mietteitä nesteen muodossa nautituista entsyymeistä. Näitä myydään apteekin hyllyillä ja muun muassa tästä syystä jotkut kuluttajat kuvittelevat kyseessä olevan tutkitusti toimiva tuote. RegulatPro on yksi entsyymituote, joka lupaa pitkän listan erilaisia hyötyjä aineenvaihdunnan vilkastumisesta allergioiden ehkäisyyn. Tuote sisältää vettä, sitruunaa, taateleita, pähkinöitä… ja kuulemma valmistusmenetelmän takia on mahdollista, että tuote parantaa terveyttä verrattuna siihen, että ostaisi ainekset itse kaupasta ja popsisi menemään.

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Erilaista hömppää, jonka fysiologina voisi ampua alas hyvinkin helposti olisi hirvittävän paljon. En kuitenkaan haluaisi olla ilkeä, varsinkin kun joillain ihmisillä on oma elinkeino pelissä. Täytyy siis tarkkaan harkita, että mihin lähtee ja mikä voisi edes jotenkin sopia blogin teemaan. Ehkä seuraavaksi voisi kirjoittaa sellaisesta hömpästä, johon liittyy valehtelu ja suoranainen hyväuskoisten ihmisten huijaaminen. Homeopatiahan on sinänsä tällaisten asioiden rinnalla hyvin harmiton juttu. Otin vain sen ensimmäisenä käsittelyyn, kun koin sen jotenkin niin epätodellisena ja outona, että siitä kirjoittaminen on hauskaa.

   • Jaska sanoo:

    Taas se kuitenkin viittaa johonkin mistä heitin ehdotuksen aikaisemmin 😉 Hyväuskoisten huijaamista…

 24. Rokottaja sanoo:

  Homepatiasta oli erittäin mielenkiintoinen keskustelu jokunen viikko sitten ylen A-studiossa:(http://areena.yle.fi/1-3073419). Dosentti Markku Myllykangas ampui melkoisella tykillä alas näitä eri vaihtoehtohoitoja. Mielestäni pelottavinta tässä koko huuha skenessä on ajatus siitä että rokotukset ovat turhia tai jopa vaarallisia. Ihmiset eivät tunnu ymmärtävän miksi lapsia rokotetaan ja mitä niillä on saavutettu. Mikähän tauti pitää tulla takaisin että nämä ihmiset heräisivät?

  Yksi asia mitä vähän sivuttiin tuossa A-studion keskustelussa mutta johon ei oikein vastattu oli kehon pH-arvo. Onko sinulla Juha tiedossa mitään kunnon tutkimusta kehon pH-arvon tärkeydestä? Esim altistuuko hapan keho herkemmin eri sairauksille? Joku tohtori väitti että kehon liiallinen happomoituminen johtaa liikalihavuuteen ja eri sairauksiin.

  • jhulmi sanoo:

   Jep ja monta vuotta sitten oli lähes vastaava, mikään ei muutu. Tai itse asiassa viimeksi oli homeopatian asiakkaaksi naamioituneena kauppias…

   Mainitsemasi rokotekriittisyys tottakai pelottaa…

   Alentunut pH on vaarallinen kun se liittyy esim. ketoasidoosiin tai esim. krooniseen munuaissairauteen. Terveilläkin ihmisillä seerumin alentunut pH on ollut yhteydessä erilaisiin asioihin. Toisaalta toisin kun väitetään, myös ravinto voi vaikuttaa veren pH-arvoihin kuten esim. me ollaan näytetty:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=hulmi+hietavala

   Se onko tällä merkitystä, sitä en uskalla sanoa, mutta ehkäpä hieman, onhan bikarbonaattisupplementaatiolla ollut vaikutuksia esim. luustoon: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25990255

   • Rokottaja sanoo:

    Taattua tykitystä Markulta 🙂

    Eli teoriassa ruokasoodalla voisi olla positiivisia terveysvaikutteita?

   • jhulmi sanoo:

    Heh joo. Lauerma on erinomainen, aina kiva katsoa, lukea tai kuunnella.

    Jossain tilanteessa ehkä siis joo kuten laitoin tuon linkin luustoon liityen, mutta ei varmasti siinä mittakaavassa mitä jotkut intoilijat väittää.

    Liikunnassahan tuota on tutkittu paljon, jopa mä olin yhdessä jutussa mukana, jossa bikarbonaatti paransi suorituskykyä:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=bicarbonate+hulmi

    Mutta pitkäaikaisesta hyödystä ei tietoa kuten kirjoitin kirjassani.

 25. Temppu sanoo:

  Jep kyllä kaikki luontaiset tuotteet on tehottomia jopa siinä tarkoituksessa kuin ne on luotu kuten palautuminen ja riittävät ravinteet. Ihmiset tarketuu hömppään juuri sen takia että me kaikki vanhetaan mutta kaikki ei sitä pysty hyväksymään. Kun hyväksyy tosiasiat voi muuttaa esim. harjoitusta niin että siitä palautuu ilman uskomuksia. Kun elää tarpeeksi pitkään tulee vain huomaamaan että palautuminen hidastuu entisestään jos geenit ei varsinaisesti tue esim. voimaharjoittelussa menestymistä. En yhtään ihmettele jos lisäravinteiden väärinkäyttäjät ja hömppään uskovat on suurin luokka juuri 30-40 ikävuosien väliltä. Melkein pari kuukautta pois salilsta ja menee loistavasti! Melkein voin olla varma että elän jo nyt pitempään kuin käymällä kertaakaan salilla.

 26. mies sanoo:

  Hei älykkäät ihmiset, eikä tässä ole mitään sarkasmia, vaan jos en pitäisi teitä älykkäinä, en vaivautuisi kirjoittamaan:

  Kun jostain syystä haluatte arvostella homeopatiaa tai jotain muuta asiaa, mikä ei sovi maailmankuvaanne, niin älk… itse asiassa, ihan sama mitä kirjoitatte, mutta voin sanoa, että irrationaaliset tai huonot kommentit, ”vitsit” eivät toimi ainakaan sellaisella, joka on tottunut ajattelemaan rationaalisesti.

  Jos haluaa selittää homeopatian perusteita, ei kannata sekoittaa siihen ns. signatuurioppia, että ”sydänvikojen hoitamiseen käytetään sydämenmuotoisista lehdistä laimennettua litkua”. Tästä lähtien moni tämän blogin lukija (edelleenkin?) luulee, että se on homeopatiaa. Ei. Se oli olemassa jo ennen Hahnemannia.

  Itse blogikirjoituksessa on varastettujen sarjakuvien lisäksi keksittynä vain yksi vitsi (heraproteiini, laimennus, lihasten paisuminen), mutta kommenteissahan niitä riittää ja blogisti jatkaa niitä kommentteja. Tuosta heraproteiinivitsistähän käy juuri esille se, ettei kirjoittaja oikein ymmärrä homeopatian periaatteita (ja tiskiaine-rasva -vitsissä siitä on kommentoija huomauttanutkin): jotta potensoitu mikätahansa turvottaisi lihaksia, sen pitäisi olla sellainen aine, joka suuremmissa määrin nautittuna aiheuttaisi päinvastaista eli luultavasti lihasten kutistumista. En ole erityisen kiinnostunut lihaksista, mutta ymmärtääkseni sellaista suoraa vaikutusta ei ole.

  Kovasti asioita selitetään placebon avulla – jopa eläimen terveys paranee, kun omistaja on rauhoittanut mielensä! palcebo by proxy?! – mutta kun kommentoija sanoo, että yksilölliset homeopaattiset valmisteet lopettivat kuukautiset, niin vastauksessa otetaankin esille vaihtoehtoinen(!) masennusapu(!?!) eli kirkasvalolamppu…

  Kaiken tämän vääristelevän, vähättelevän ja pilkkaavan kielenkäytön (”sydänvikojen” (tarkoittaa yleensä anatomista vikaa, ei toiminnallista), ”litkua”, ”ravisteltu vesi”, ”hanavedellä”, ”yksisarvishoidoilla”) jälkeen on tullut pari kommenttia, joissa ei myötäillä kirjoittajaa, niin se on sama kuin ”pieni, mutta vihainen vähemmistö iskee nyt kiinni” ja kommentoijan mielestä ”yhtenä rintamana päälle”. Huhhuh. Uhriutumista ei ole ole ainakaan osattu laimentaa…

  Minulla itselläni ei ole mitään kaupallisia tai muita intressejä homeopatian puolesta tai sitä vastaan. No, kirjoitetaan nyt: Ainakin ne, jotka haluavat esittää rationaalisuuden puolustajaa, voisivat yrittää esittää asioita rationaalisesti. Tämä on minun ajatukseni.

  Jos jotain kiinnostaa mitä homeopaatit tutkivat, niin netin kauttahan löytää tietoja ja viimeistään maksamalla artikkeleista saa ne itselleen, mutta myös yliopistollisten kirjastojen kautta pääsee artikkeleihin käsiksi (tai ainakin pääsi 25 vuotta sitten, kun minä olin niistä kiinnostunut):

  Tässä on otettu vain yksi valmiste hyllystä (mikä ei siis ole klassisen homeopatian mukaista): http://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-12-167 – ei vaikutusta verrattuna placeboon.

  Homeopatiaryhmä merkittävästi parempi: http://www.ctcpjournal.com/article/S1744-3881(14)00015-2/fulltext?mobileUi=0

  Ei merkittävää eroa: http://chp.sagepub.com/content/20/3/186.short

  Aika epäselvä abstrakti, kaikki (tavoitetut potilaat) paranivat, mutta kenellekään homeopatiaryhmään kuuluneelle ei määrätty antibiootteja: http://www.homeopathyjournal.net/article/S1475-4916(11)00114-7/fulltext?refuid=S1475-4916(14)00027-7&refissn=1475-4916

  Tässä ei täysin klassista eli yksilöityä, sillä laimennettuina ovat kissan sylki ja histamiini: https://www.researchgate.net/profile/Janice_Pellow/publication/236457522_A_randomized_placebo-controlled_pilot_study_of_Cat_saliva_9cH_and_Histaminum_9cH_in_cat_allergic_adults/links/55cc7a5908aeb975674c8cf3.pdf

 27. mies sanoo:

  Ah – tämä kivulias tapauskuvaus vielä, munuaiskivi: http://jcshom.com/index.php/journal/article/viewFile/10/10

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   minä hyväksyn vastakkaisetkin ajatukset aiheesta ja siksi hyväksyin myös kommenttisi, vaikka se jatkaa aiheesta jankkaamista.

   Itse en anna mitään painoarvoa homeopathy-journalien kaltaisille ”tutkimuslehtien” tai tapauskuvausten näytöille. Kannattaa sen sijaan katsoa koko kuva ja valita mukaan laadukkaasti tehdyt tutkimukset ja vetää siitä johtopäätös kuten esim. Aussit tekivät:
   http://consultations.nhmrc.gov.au/public_consultations/homeopathy_health

   Homeopatia eli ravisteltu vesi täyttää myös mekanismeiltaan (tai siis niiden puutteilta) myös kaikki uskomushoidon tunnusmerkit. Näille ei ole mitään tieteellisiä perusteita plasebon ja ilmeisen hyvän asiakaskohtaamisen lisäksi… Ei ole mitään rationaalista sellaisessa ajattelussa, että uskoo, että veden muisti toimisi siten kuten homeopatia sen väittää toimivan.

   Mutta minulle homeopatia on sittenkin hyvin harmiton juttu suuressa kuvassa. Käyttäkööt ketkä haluaa, ei ole minulta pois. Olen kuitenkin puhunut. Ugh. Jatkossa jätänkin homeopatian rauhaan.

 28. Mikko sanoo:

  Moro!

  Kommentoin nyt tähän vaikka varmaan vähän väärä paikka. Olet varmaan lukenut trendi-pt Tomi Kokon idioottimaisesta yrityksestä sabotoida kaikki virallinen ja tutkimuksiin perustuva tieto 30 päivän ”ihmiskokeella”. Siis pistää ihan vihaksi, ahdistaa ja kuvottaa, että täysin kouluttamaton ihminen voi tehdä näin hyväuskoisten ja asiasta tietämättömien kustannuksella. Mun mielestä olisi ihan loistavaa jos sinä tekisit vastaavanlaisen ”dokkarin” edes pienemmässä muodossa vastalauseena tälle virheellisen tiedon paskamyrskylle. Olet ainoa isoonkin yleisöön vetoava koulutettu tämän alan ”somettaja” (joka siis tarkoittaa nykypäivänä vaikutusvaltaa ja sitä, että valtamediat varmasti sen huomioisivat). Kaikki kunnia Patrik Borgeille ja Reijo Laatikaisille, mutta nämä expertit eivät taida itsestään ääntä pitää niin kovasti!

  Terveisin, huolestunut alan opiskelija.

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   Kommentoin tänne kun Antti Rossi julkaisu oman vastakampanjansa:

   ja epäsuorasti myös tähän:

   Tomi on varmaan ihan mukava kaveri ja sopivalle kritiikille on varmasti paikkansa, eiväthän VRN:n suositukset ole sporttiseen kuntoon tähtäävän suolistovaivaisen yksilöllisiä suosituksia (eikä niin pidäkään olla). Terveellä järjellä asioihin suhtautuvat osaavat toivottavasti ottaa tuon viihteenä ja keskustelunavauksena, vaikka päässä kiehuukin. Valitettavan moni toki nyt uskoo näihin salaliittoihin ja vaaditaan nyt mahdollisimman monelta ulostuloa, ei meitä nörttejä pelkästään uskota. No, mulla on kaavailuissa 30-vuoden ihmiskoe -kirjoitus 😉

   • Mikko sanoo:

    Kiehuu niin paljon, että vaikea hallita! 😀 Radio Aallon haastattelussa aamulla Fogelholm vs Kokko oli aikamoinen myötähäpeä Kokkoa kohtaan kyllä. Fogelholmikaan ei oikein voinut pidättää tunteitaan….Kiitos vastauksesta ja odotan uutta kirjoitusta innolla!

   • jhulmi sanoo:

    Heh, tuttu tunne. Onneksi tulee myös Riekin Jussin kaltaisia kavereita tiedeyhteisön ulkopuolelta kirjoittamaan järkeä: http://www.trainer4you.fi/blogi/kokemustarinat-eivat-korvaa-tiedetta/

    Tämä on usein hyvä muistaa:

 29. Tommi T sanoo:

  Tein hiukan nopeita laskelmia kuinka paljon alkoholia tarvittaisiin tekemään kaikista maailman vesistä krapulan parantavia. Samankaltaisuusperiaatteen mukaan krapula lähtee tietenkin alkoholilla.

  Maailmassa on vettä noin 1,386,000,000 km^3 *. Homeopatiassa käytetään yleisesti** laimennuksena 1/100 toistettuna 100 kertaa (100C). Joten tästä nopeasti vedettynä alkoholia tarvitsisi 1.386×10^-179 litraa. (x / 1.386*10^21 = 1*(1/100)^100). Kemiasta on jo aikaa, mutta ymmärtääkseni tilavuus on niin pieni ettei siihen mahdu edes yhtä molekyyliä.

  Tietty veden sekoittumisella voi kestää aikansa, mutta ennen pitkään pieni hörppy merestä riittäisi parantamaan pahemmankin darran. Veikkaan, että tällä rohdolla krapula on poissa viimeistään kahden päivän päästä alkoholin nauttimisesta.

  *Yksi lähde, suuruusluokka riittänee
  **Luottaen hauraaseen muistiini

  • jhulmi sanoo:

   Hurraa, keksit darralääkkeen! Ei muuta kuin myymään isolla rahalla! 🙂

 30. Joanna Lundahl sanoo:

  Moi! En kommentoi tätä homeopatiaa suuntaan tai toiseen, mutta viitsisitkö kirjoittaa jutun energiahoitamisesta?

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   minä tuskin kirjoitan, mutta katsotaanko jos hömppäsarja saa jatkoa muista oudoista ilmiöistä.

 31. Ninanen sanoo:

  Minua järkyttää suuresti se että Luomu eläimiä saa lääkitä vain yrteillä tai homeopaattisesti.

  • SithFisto sanoo:

   Suomessa näitä saa lääkitä kyllä ihan oikeillakin lääkkeillä, mutta lääkityskerrat ovat rajallisia ja käytettävä lääkevalikoima hieman alhaisempi.

 32. Sonja sanoo:

  Keho korjaa itse itseään, sitä vartenhan meillä on puolustusjärjestelmä pöpöjä vastaan. Homeopatiahan on kuin rokotusohjelma ilman sitä ”rokotetta”.. Eikö rokotteet sisällä taudinaiheuttajasta heikennettyä kantaa, jonka kehon puolustus saa nujerrettua ja sitä kautta vastustuskyvyn ko tautia vastaan. Homeopatiassa sitä ainetta on just sen verran, kun oire vaatii..ja mikäli terve ihminen ottaa se tulee kipeeksi..

  Tuossa tämä tiedebeibe..miksi se otti ne homeopaattiset colan kanssa, päivällä ilman tarkoitustakaan mennä nukkumaan? Sehän on sama ku ottaa unipillereitä kahvin kanssa aamulla.. sinällään aika korni kuittaus muuten pätevälle ”faktalle” homeopatiasta. Oletko muuten perehtynyt, miten homeopaattinen hoito rakentuu? Itse pillerihän on pieni osa koko hoitoprosessia. Mutta miettikääpä mikä voima ihmismielellä on, jos sokeripilleri ja plasebo todellakin saa ihmisiä parantumaan pelkän uskon voimalla? Enemmin minä flunssani sillä tavalla parannan kuin jollakin kemikaalilla. En kuitenkaan ehkä mitään syöpää lähtis kikkailemaan homeopatialla tmv, mutta paljon on tauteja, joihin ei tarvi lääketiedettä.. Ja keho on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja mieli oireilee monesti fyysisesti..

  • jhulmi sanoo:

   Niin, homeopatiassa itse homeopatia eli vesi-alkoholilitku ei paranna ketään, mutta hoitoprosessi, joka sisältää positiivista mieltä, keskustelua, tukea jne. voi auttaa joitain ihmisiä joissain tilanteissa. Mutta miksi myydä siinä samalla plaseboa?

  • Timo Pietilä sanoo:

   ”Homeopatiassa sitä ainetta on just sen verran, kun oire vaatii..ja mikäli terve ihminen ottaa se tulee kipeeksi..”
   Ilmiselvästi sinulla ei ole vähäisintäkään tietoa siitä, mitä homeopatia on. Homeopaattisessa valmisteessa tyypillisesti EI OLE OLLENKAAN sitä ainetta. Ja ikinä kukaan ei ole tullut terveenä otetusta homeopaattisesta valmisteesta kipeäksi. Miten ihmeessä voisi tulla, se kun on vain vettä? Tietysti, jos on alkoholipohjainen aine, niin voi ottaa niin paljon että tulee känniin, mutta se on sitten eri juttu.

 33. jhulmi sanoo:

  Ilmeisesti homeopatia ei sittenkään tapa syöpää.
  http://ykiraikkala.blogspot.fi/2016/04/liisa-sulkakoski-rip.html

  RIP.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s