Käsittämättömiä liikunta- ja urheilusuorituksia – osa III

Kirjoittelin uskomattomista voimista kahdesti aiemmin videoiden kera (1, 2). Nyt esittelen muutaman huikean räjähtävyys-, nopeus-, maksimivoima-, kestovoima- ja kehonhallintasuorituksen videoina. Toivottavasti nämä videot inspiroivat kaikkia, vaikka ovatkin pääosin meille tavallisille tallaajille saavuttamattomissa.

Voima_jakehonhallinta

Nopeusvoima/räjähtävyys

Ilmanvauhtinen pituushyppy on erinomainen räjähtävän voimantuoton mittari. Naisille 2,5 m on jo erinomainen tulos ja miehelle 3 m. Byron Jones hyppää tässä videossa 373 cm.

Itse olen kuullut Jurik Vardanjanin päässeen aikanaan näille lukemille. Yli 3,5 m on erittäin harvinainen ja Suomessa olen kuullut vain muutaman päässeen tämän haamurajan yli.

On myös nautinnollista katsoa kun iso keho tuottaa hirvittäviä tehoja.  Tässä videossa noin 150 kiloinen Tepa Reinikainen (kuulaa 20,88 m, pituus 198 cm) hyppää korkeutta ilman vauhtia noin 160 cm ja tekee hurjia voimasuorituksia kuntosalilla.

 

Nopeus

Tähän tietysti pitäisi ottaa absoluuttisesti kaikkein nopeimpia eli pikajuoksijoita (1, 2). Otan kuitenkin viihdyttävyysarvoltaan mainion esimerkin rugbysta ja sieltä testien perusteella ilmeisesti maailman yhdestä nopeimmasta palloilijasta. Toivottavasti kukaan ei enää väitä, että fysiikalla (nopeus, kestävyys, voima jne.) ei ole väliä palloilussa.

Maksimivoima

Ray Williamsin uusi raakavoimanoston jalkakyykyn 438 kg. Onko tässä maailman vahvin doping-testit läpäissyt urheilija?

Fredrik Smulterista oli haastattelu blogissa jo tammikuussa 2014. Toinen kotimainen superkova penkkaaja, joka ansaitsee maininnan on Timo Hokkanen. Tässä hän tekee vastikään raakapenkin Euroopan ennätyksen 245 kg.

Myös historian havinaakin on välillä hyvä nostaa esille, onhan vahvoja ihmisiä ollut aiemminkin. Tässä videossa Ismo Lappi tekee huikean 340 kilon maven 75 kg sarjaan. Ismon voimia pääsin itsekin nuorena poikana testaamaan yliopistolla erilaisilla tankoa ja levypainoja tieteellisemmillä härveleillä.

 

Kestovoima

Petri Raatikainen on onnistunut kyykkäämään 160 kertaa 100 kilolla. Hän tekee kehonrakentajaksi poikkeuksellisen paljon myös kestävyysharjoittelua.

Mart Seimin työskentelyä salilla on ilo katsella. Yhden toiston maksimeihin erikoistuneelle kaverille kympin sarja 320 kilolla lähestyy jo kestovoimasuoritusta.

Kehonhallinta ja taitavuus

Olga Korbutin suoritus vuonna 1972 on legendaarisimpia mitä olen koskaan nähnyt.  Videossa esitetty ”Korbut flip” ei ole enää sallittu, koska tangon päällä seisominen on nykyään kiellettyä.

Paul Huntin mahtavat telinevoimistelukomediat osoittavat, että liikunnan ei aina tarvitse olla vakavaa. 1:40 ja 2:40 kohdassa olleet liikesuoritukset vetävät vertaistaan 😉

Kun mainitaan kehonhallinta, on hyvä mainita Damien Walters. Älä yritä näitä kotona!

Tässä blogikirjoituksen päättävässä tyylikkäässä videossa on osaamista naisten kehonpainoharjoittelun / street workoutin huipulta. Kaunista, voimakasta, taidokasta! Videosta voi bongata myös kotimaista osaamista (Oona Kivelä).

 

Mukavaa kesän jatkoa ja liikunnan iloa kaikille!

 

Juha Hulmi

Tietoja jhulmi

PhD, docent and Associate Professor in Exercise Physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): kuntosali, Lihakset, voimaharjoittelu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

29 vastausta artikkeliin: Käsittämättömiä liikunta- ja urheilusuorituksia – osa III

 1. ikonenjutta sanoo:

  Carlin Isles kilpailee muuten Riossa sekä 100 metrillä että Rugbyssä. En tiedä, tunteeko historia ketään muuta joka olympialaisissa on kilpaillut sekä joukkue- että yksilölajissa? Hämmentävän nopea mies, naisten puolelta rugbyssa löytyy esimerkiksi Elia Green ja Portia Woodman jotka ovat äärimäisen nopeita nurmella, ja Green on juossut sileitä pikamatkojakin melkein olympiapaikan arvoisesti.

  • jhulmi sanoo:

   Aika hauska nähdä Rugby pitkästä aikaa olympialaisissa. Huikean fyysinen laji. Pääsikö Isles tosiaan jenkkien 100 m joukkueeseen? Vime yönä ei ainakaan ollut top 3:ssa.

   Minä en tiedä tällaisista tapauksista, mutta kyllä niitä todennököisesti on. Mitä tulee kaikkien aikojen nopeimpaan suomalaiseen palloilijaan, hän on varmasti Raimo Vilen.

 2. not impressed sanoo:

  Ei tee vaikutusta! Pakkotoisto.com on täynnä heppuja, jotka pystyy näihin kaikkeen.

  • jhulmi sanoo:

   En tiedä oliko ironista vai ei joten en sano tähän mitään.

   • not impressed sanoo:

    He ovat itse kertoneet näin palstalla ja täytyyhän sitä nyt miehen sanaan luottaa!

   • jhulmi sanoo:

    Eli ilman vauhtia pituutta tasaiselta 370, 100 m 10 s pintaan palloilutaustalla, penkkipunnerruksesta testatussa liitossa ME, 100 kg:klä 160 toistoa, niskantakaa työntö >230 kg ja maailman kovimmat taidot parkourissa samalla kotimaisella voimailufoorumilla? Vinkki: ei kannata uskoa kaikkea mitä foorumeilla sanotaan.

  • T.Karhu sanoo:

   Pakkotoisto on täys tyyppejä jotka on näppiksellä kovia 😉 Ei se turhaan nauti lempinimestään ”paskatoisto”

 3. Heikki Hallamaa sanoo:

  Ei pidä unohtaa Simonsteria 😀 https://www.youtube.com/watch?v=Q69nII2xTXk

 4. Sami sanoo:

  Hurjia ovat nuo suoritukset. Vauhdittomat hypyt olivat aikoinaan olympialajeja, sittemmin ne ovat olleet suosittuja esim. yleisurheilijoiden testeissä. 80-luvulla oli ainakin liikkeellä huhu, että Vardanjan olisi hypännyt yks. tassua 398 tai 396 cm. Itselleni on tehnyt vaikutuksen esim. donkki miesten kuulalla miesten koriin tai Mohammad Alin käsittämätön nopeus. Mielestäni nopeimman titteliä ei pitäisi jakaa yksinomaan 100 m tuloksen perusteella.

  Sami Uusitalo
  Dipl. Ins. Espoo

  • jhulmi sanoo:

   Olisi kyllä huikeaa joskus määrittää tosiaan etenemisnopeus juosten yhden testin sijaan useammalla ns. nopeusottelun keinoin. Siinä olisi ainakin kiihdytysnopeus esim. paikaltaan 20 m, maksiminopeus tutkaan vapaalla kiihdytyksellä ja sitten joku testi mikä mittaa molempia ja vähän vielä kykyä ylläpitää nopeutta eli esim. 100 m. Lopulta kuitenkin hyvin samat kaverit pärjäisivät tässäkin.

   Toisaalta jos otetaan mallia uinnista, niin pitäisi olla myös takaperinjuoksu vapaajuoksun lisäksi sekä tasajalkaa ”juoksu” ja toisaalta sekajuoksu lajien kirjossa mukana 😉

 5. Olga sanoo:

  Ido Portal kuuluisi listallesi myös. (Niin kuin varmaan moni muukin)

 6. Upeita suorituksia ja hyvä lajikirjo.

  Laajennetaan sitä vielä tyttöenergialla: En voi käsittää miten joku onnistuu sijoittamaan jalkansa tuolla tarkkuudella kun ollaan kahdeksan pyörän varassa…

 7. petri sanoo:

  Onkohan jalat kipeenä seuraavana päivänä 160 kyykyn jälkeen 😀

  • jhulmi sanoo:

   Täytyy kysyä Peteltä itseltään, mutta yllättyisin jos ei olisi kunnon DOMSit 2-5 päivää.

 8. PP sanoo:

  Kerrohan onko tämä Ronaldon pomppu nyt niin ihmeellinen, kun sitä hehkutetaan? 44 cm ei kuulosta järin ihmeelliseltä ammattiurheilijalle.

  http://www.iltasanomat.fi/em-futis/art-2000001215068.html

  • jhulmi sanoo:

   Jostain syystä WordPress oli tulkinnut viestisi roskapostiksi 😦

   Heh juu ei 44 cm todellakaan ole erikoinen, mutta toki ei-hyppääjäksi ihan hyvä. Ronaldolla ajoitus ja tekniikka lienee hyvä, se yksi syy miksi nousee muiden yläpuolelle usein pelissä.

   • Ilmassa 0,7sekunttia sanoo:

    Katsoitko videon, se 44cm on kädet lanteilla, jos ottaa kädet mukaan ja ponnistaa syväkyykystä on se ponnu enemmän kuin tuo juoksusta oleva. Toi 44cm on vain ”pomppu” ei varsinainen hyppy. Myöskään tuo 78cm ponnu ei ole edes viellä maksimi vaan demonstroi puskutilannetta, eikä lähde mistään kovasta kyykystä. EM-välierässä daily mailin mukaan ronaldo puski pallon maaliin 2,6metristä, joten kyllä siinä n.184cm saa hypätä.

   • jhulmi sanoo:

    Kädet lanteilla vertikaalihyppy on yleinen testi räjähtävälle voimantuottokyvylle. Ei siinä kuulu käsiä ottaa lanteilta. Suomessa on muutama kaveri, joka on hypännyt historian saatossa näin 70-75 cm (muutama yleisurheilija ja mäkihyppääjä, mm. Juha Isolehto ja Mika Laitinen).

    Kyllä Ronaldo pomppaa pelissä poikkeuksellisen hyvin, mutta käyttää tässä ilmeisesti tekniikkaa ja elastisuutta hyväkseen, ei niinkään älyttömän tehokasta räjähtävää konsentrista voimaa. Suomessakin on hypätty korkeutta 230 cm ilman, että tämä ns. kädet lanteilla vertikaalihyppy olisi paljoakaan enempää kuin 50 cm.

 9. MikkoJ sanoo:

  ”Nopeus” kohdan video on loistava, mutta ei anna kuitenkaan vielä käsitystä miltä meno näyttäisi, jos rivimies olisi vastassa.
  Tässä yksi parhaista videoista, joissa suorituksen näkee vasten ”perus” hemmoa. Tämä antaa vielä paremman kuvan kuinka uskomattoman nopeita nämä kaverit ovat.

  NFL on muutenkin täynnä näitä tämän listan suorituksia.

  (Jos olisin nuorempana ymmärtänyt treenaamisen päälle, niin kyllä voimistelu ja painonnosto olisivat parhaimmat lajit. 🙂 )

  • jhulmi sanoo:

   Heh, hieno video, kiitos! Lisäisin listaasi mm. yleisurheilun ja painin.

 10. Japsien synkronikävelyn (hyvä linkki, kiitos!) lisäksi tuli tubessa vastaan uskomaton Albert Azaryan ja lyhyt Lord of the Rings pätkä: https://www.youtube.com/watch?v=AnupT_6Lzd0

  En ainakaan heti onnistunut löytämään ketään muuta joka olisi Azaryanin lanseeraaman ’slanted cross’ liikkeen sen koommin tehnyt.

  On tuo perus Azaryan Cross (yläkautta ympäri ristiriipuntaan) jo ihan riittävän vaikea sekin ja ilmeisesti useimmat käyttävät ristiriipunnassa apuna ns. ’shoulder lock’ tekniikkaa (olkapäätä kierretään eteen) joka ei ’slanted cross’ riipunnassa toimi.

  Azaryan:n salaisuus oli omien sanojensa mukaan neljä vuotta kahden sepän vasarapoikana eli siinä oli nuorella miehenalulla heiluttelua molempien olkien yli enemmän kuin tarpeeksi.

 11. Joonas sanoo:

  Tässä on kans ihan kimmoisa kaveri! 122 cm tais olla vertikaali, muistaakseni.

 12. HH sanoo:

  No, mites tämä? 66 kilonen ruåtsalaisnappula penkkaa 189 kiloa!

  Mä en muuten muista täällä ikinä kirjotellun liikkuvuuden merkityksestä voimaharjoittelussa!

  • jhulmi sanoo:

   Tosi kova.

   Hurja kaari pojalle.

   Liikkuvuudesta tai venyttelystä on alustavasti tänä vuonna lupautunut yksi henkilö kirjoittamaan. Katsotaan miten käy.

 13. Temppu sanoo:

  Joo kovia suorituksia, ihan takuulla. Mutta tärkintä oli itselleni kun aikani tai siis puoli elämää kattoneena yrittänyt oppia kaikenlaisista asioista niin opin myös näistä sen että kun katsoo tekijän fysiikkaa niin se kertoo enemmän kuin tuhat tekstiä. Ei siis voi olla kateellinen kun faktat kertoo totuuden. Jokainen nuista on eittämättä jos ei täydellisesti niin ainakin miltei varmasti oman lajinsa parissa oman fysiikkansa ja kykyjen perusteella.Kaikki ne jotka ei hukeisiin suorituksiin pysty eivät vain ole ymmärtäneet omaa fysiikkaansa ja kykyjänsä. Jotkut eivät koskaan pystyisi siitäkään huolimatta menestymään omassa kykyjen mukaisessa lajissa jos omaa tiettyjä vammoja. Sen lisäksi kun oma kyky löytyy voi olla että ikää on kerynyt jo niin että vanhenemisprosessi estää menestymisen. Mutta tiedän yhden lajin jossa me kaikki ollaan huippuja, se on penkkiurheilu!

  🙂

  Ja vinkkinä niille jotka masentuu jo katsoessaan tulostaulukoita mielilajinsa parista niin olisiko hyötyä tsekata usemman liiton tauuja ja valita niistä mieluisin 🙂 Urheilu kun voi olla politiikkaa, taktista sekä taitomenestystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s