Terveyssatiiri: Pyhä Terveys

Huumori pidentää ikää. Tämän seuraavan kirjoituksen tyylilaji lähestyy satiiria kuten pariin otteeseen aiemminkin blogissa (1, 2). Aiheena on tällä kertaa se, kuinka erilaisista terveys- ja ravintotrendeistä on tullut mustavalkoisia ja ehdottomia ilmiöitä tai jopa uskonnon korvikkeita ja kultteja. Kirjoituksessa käsitellään mm. salaliittoteorioita, uskomushoitoja, gluteenia, paastoa, ”guruja”, ainutta ja oikeaa tapaa kyykätä, suolaa, pekonia, voita ja pH-dieettiä. Olen suuri South Parkin ystävä, joten kirjoitus saattaa mennä paikka paikoin ”hieman” överiksi. Lupaan kuitenkin, että siinä on seassa myös paljon totuuden siemeniä historiasta ja valitettavasti myös nykyajasta.

Asiaan. En luota tietäjiin ja omat kokemuksetkin vääristää. Vain sellaisilla, jotka eivät tiedä ja joilla ei ole kokemuksia on mahdollisuus oikeasti neutraalisti kommentoida yhtään mitään. Tämän satiirin kirjoittaja ei tiedäkään mistään mitään ja jolla ei ole ollenkaan kokemuksia. Eli siis kerrankin sellainen ihminen, jonka sanaan voit todella luottaa.

Kuva. Johtava asiantuntija.

Vain ravinnolla on merkitystä

Ravinto on kaikki kaikessa, koska SÄ olet mitä syöt . Kun SÄ syöt, mieti aina mitä itse olet ja mitä haluaisit olla. Tämän jälkeen tarkkaile tulevaa ruokaasi. Jos esimerkiksi haluaisit olla aktiivinen ja viriili, valitse aktiivinen ja viriili luomueläin kuten jänis . Jos taas haluat diabeetuksen, syö lihavia eläimiä, joilla on diabeetus tai suoraan itse diabeetusta eli teollista sokeria.

Kirjoitan nyt muutamista pyhään yliluonnolliseen ravintoon liittyvistä totuuksista, jotka pätevät nyt, aina ja ikuisesti. Tiede muuttuu, mutta totuus ei .

Gluteiini

Mitä tarkoittaa gluteiini? Hyvin harva tietää tätä, joten sivistäminen lienee paikallaan. Yliopistoväki eli koneiston tuotteet puhuvat gluteenista, mutta he yrittävät peitellä tällä todellista ongelmaa eli gluteiinia 😡. Gluteiini on synonyymi pahoille asioille, kuten vaikkapa hiilihydraateille, margariinille, maitotuotteille (paitsi voille, voi on hyvis), E-koodeille, rokotteille, yliopistolle, professorille ja THL:lle 😡.

Nykyään tulee olla tarkkana, koska jo pelkästään hengitysilmassa on huomattavan paljon gluteiinia. Me elämme tulehduksellisessa maailmassa. Kun joskus joudut kuulemaan virallis”terveellisen” leirin 😡 puheita, laita käsi suusi eteen kun haukottelet, ettei puhdas sielusi karkaa ja paha gluteiini pääsi sisään täyttämään puhdasta sieluasi. #antiravinteet #puhdasravinto

Kuva. Ryan Reynoldsin twiitti.

Paras tapa välttää gluteiinia on mennä sitä sängyn alle piiloon ja pidättää hengitystä. Lopulta kuitenkin vain mullan alla voit olla täysin suojassa pahalta gluteiinilta. Siellä SUA odottaa gluteiiniton paratiisi, jossa ei ole ollenkaan leipää ja maitotuotteita .

Jos kuitenkin saat gluteiinimyrkytyksen etkä halua vielä paratiisiin, koska elämäntehtäväsi valistaa ihmisiä gluteiinittomasta puhtaasta maailmasta ei ole vielä loppu, suosittelen menemään ihmisen luo, joka ei kuulu koneistoon ja siis haluaa aidosti auttaa, kuten vaikkapa homeopaatille  . Homeopaatilla on gluteiinimyrkytykselle vastatinktuura. Se valmistetaan niin, että hyvin pieni määrä itse paholaista eli gluteiinileipää sekoitetaan veden joukkoon ja tätä sitten potenssoidaan eli laimennetaan äärimmäisen paljon ja lopuksi ravistetaan huolellisesti. Tämä lääke, joka perustuu veden muistiin, on huomattavan tehokas  korjaamaan gluteiinin muodostamaan epätasapainoa kehossa ja sillä ei ole ollenkaan sivuvaikutuksia toisin kuin lääketeollisuuden kemikaaleilla. #homeopatia

Paasto ja Vapahtaja

Jokaisen yliluonnollisen ravintoa nauttivan tulee pitää heinäkuussa kuukauden mittainen paasto, joka päättyy Vapahtajamme, Pyhimys David ”Avocado” Wolfen syntymäpäivään kuudes elokuuta . Tämän paaston aikana saa syödä ainoastaan auringonpaisteen  aikaan ja tietysti ulkosalla ja avojaloin. Sallittuja ruokia ovat David Wolfen ja muiden hyväntekijöiden superfoodit, joita he hyvää hyvyyttään myyvät, jotta maailma olisi parempi paikka elää . Hyvänä nyrkkisääntönä on se, että mitä eksoottisempaa ja kauempaa Suomeen tuotua, niin sitä ravintorikkaampaa se SULLE on #LOVE .  Tavallinen ”kotiruoka”, josta olet kuullut puhuttavan on valtaapitävien koneistojen ylläpitämä salaliitto, jolla sairastutetaan ihmiset ja tuotetaan lääke- ja elintarviketeollisuudelle ja professoreille lisää rahaa. Maailma onkin yhtiöiden hallussa 😡😡. Ainut tapa päästä kohti totuutta on oppia ajattelemaan itse. #jahtaaunelmiasi #kokohenkilövaltainenravinto #äläkoskaanluovuta

Kuva. Pyhimyksellä ja suurella johtajalla David Wolfella on uskomaton tietämys ravinnosta ja hän haastaa meidän ajatteluamme, mikä on nykymaailmassa ratkaisevaa.

Synnintunnustus ja pyhiinvaellus, suola ja pelastus

Pahuuden voimia on kaikkialla. Jos erehdyt syömään jotain teollista ruokaa tai yleensäkin muuta kuin puhdasta ruokaa, voit vielä pelastautua tunnustamalla syntisi ja ripittäytymällä jollekin ylimmistä ravintotietoisimmista, jotka ovat saavuttaneet korkeimman puhtauden tason.

Jos kuitenkin syntisi on erityisen raskas, joudut anomaan armahdusta toksiineista tekemällä pyhiinvaellusmatkalle Kalaharin autiomaahan. Tuomalla vähintään 10 kg pyhää ihmisen toiminnalta suojassa ollutta luonnonsuolaa, voit pelastautua ikuiselta kiroukselta. Fakiiri Kronblom (video ) osoitti (luonnon)suolan tärkeyden jo silloin kun elettiin mustavalkoisessa maailmassa: ”suolaa suolaa enemmän suolaa!” Luonnonsuolan ero pöytäsuolaanhan on siis se, että pöytäsuola on teollisesti puhdistettua ja siksi erittäin huono valinta, kun taas luonnonsuola on puhdistamatonta ja luonnollista ja siksi hyvää ja siis puhdasta. Loogista, eikö totta! Ilman suolaa ei olisi myös vettä, kuten oppi-isämme on opettanut (ks. kuva alla). #luonnonsuola #universuminsyväviisaus

Kuva. David Wolfe , joka hyvin vaatimattomasti kutsuu itseään superfoodien Indiana Jonesiksi, tietää asioita kuten yllä kuvassa, joita valtarakenteiden sokaisemat eivät tiedä. Hänellä onkin 11 miljoonaa seuraajaa pelkästään Facebookissa.

Suojautuminen Pyhällä Kyykyllä

Kaikkialla on negatiivisia energioita sekä kateellisia ja vääräuskoisia väärän polun kulkijoita. He eivät ymmärrä sitä, että SÄ olet parempi ja oikeammassa kuin he. Voit akuutissa hätätilanteessa karkottaa tällaisia pahantekijöitä tai henkiä muualle lausumalla ääneen tai kirjoittamalla julkisesti sukupuolielinten nimiä. Vieläkin tehokkaampaa on pitkässä sarjassa 🏋🏻‍♀️  (Huom! Pitkässä juoksussa  on huono termi, koska ”pitkät lenkit sairastuttaa”) asettua slaavikyykkyasentoon rukoilemaan pyhien yksisarvisten  ja enkelien  suojelusta. Tässä vajaa kyykky saattaa jopa pahentaa vääräuskoisten vaikutusta, joten ole tarkkana. On vain yksi oikea tapa laskeutua pyhään kyykkyyn ja se on mahdollisimman SYVÄLLE ja selkä pystyssä kohti universumin energioita . Huom. pyhä kyykky tulee toteuttaa kohti Kalaharin autiomaata. #kaikkipeliin #pyhäenergia #ainutjaoikeatapakyykätä

Kuva. Oikeaoppinen pyhä kyykkyasento. (Lähde)

Mehustettu pekoni

Verkostomarkkinoinnin kautta voit saada paljon ihania yliluonnollisen hyviä tuotesarjoja sokeria välttäville terveystietoisille ihmisille, joilla on tietoisuutta hankkia arvokkaita paljon luonnollista sokeria sisältävia tuotteita sen sijaan, että he panostaisivat tavalliseen vähäsokeriseen kotiruokaan.

Hyvin suositussa Facebookissa toimivassa kotimaisessa ryhmässä  mehustus on hyvin suosittua. Eräällä hyvin tunnettu ortopedilla  ei ole ravitsemustieteen opintoja eikä vertaisarvioituja tutkimuksia ravitsemustieteen alalta. Täten hän on hyvin luotettava ja johtava tietolähde sille mitä pitäisi syödä ja mitä ei. Hän tietää, että MEILLE ON VALEHDELTU ja että pekoni  on terveellistä . Kaikki vaihtoehtomatematiikkaa tiedostavat, että pekoni+mehustus = ravintorikas superfood.

Yhteenvetona #mehustapekonia #freetox #kaikkipeliin

Kuva. K3Fitness-Face on verrannut kahta tuotetta keskenään, kallista ja halpaa. Sivuilla ei kuitenkaan huomioitu, että vasemmalla on luonnollisessa muodossa olevia vitamiineja kun taas oikealla kemikaalimuodossa olevia vitamiineja.

Voi(ttaja)

Voi on maitotuote, mutta silti hyvis . Jo ammoisista ajoista lähtien on sairaille ja kuoleville tehty viimeinen voitelu ja tässä on käytetty rasvaa. Nykyään tiedetään, että kun sairaita voidellaan luomuvoilla tai kookosöljyllä, niin paranee kaikista sairauksista. Kaikkien virallisten virastojen kannattama suuren ihmiskokeen teollinen margariini sen sijaan on teollista keinoruokaa ja myrkky.

Kahviin ei kannata laittaa sokeria, koska #toksiini, vaan rasvaa, koska #parantaa. Mitä laadukkaita rasvoja on? Tämä on helppoa. Sellaiset mitä THL ja muut valtarakenteiden sätkynuket pitävät haitallisina. Koska suolisto on kehon tärkein elin, niin minä ja monet suolistotietoiset olemme päätelleet, että voikahvi kannattaa juoda takapuolen kautta (per rectum). Tällöin SUN luonnollinen pH säilyy paremmin ja ravinteet imeytyy tehokkaammin. On myös hyvin todennäköistä, että peräsuoli ja sinne annostellut laadukkaat rasvat ovat piilossa valtakoneistoiden valvonnalta toisin kuin suu ellet sitten ole vahingossa syönyt gluteiinia per rectum, jolloin suolistosi on todennäköisesti täynnä sensoreita ja kameroita.

pH-dieetti ja puhdistus

Kehon puhdistuminen EI TODELLAKAAN toimi vain saippualla tai suihkussa käymällä. Tohtori Robert O. Young  on joutunut vääräuskoisten valtarakenteiden hampaisiin, koska hän tietää, että liikalihavuuden ja kaikkien sairauksien syynä on elimistön liiallinen happamoituminen. Moni yrittää teeskennellä ja peitellä hapanta naamaa näyttämällä iloiselle. Älä kuitenkaan mene tähän lankaan, koska lähes kaikki ihmiset ovat happamia, ja heidän ylimääräiset kuona-aineensa poistuisivat ja sitä kautta terveys puhdistuisi eli parantuisi pH-dieetillä. Alla olevalla videolla on erinomainen todistusaineisto happamuuden vaikutuksista suorituskykyyn.

Video. Kola-Olli näytti tässä videossa, että hän ei pysty, koska on niin hapokasta. Etkä sinäkään. #ph-dieetti #alkalisointi #detox

 

Loppuyhteenveto

Onnittelut siitä, että SÄ olet selviytynyt kirjoituksen loppuun asti !! Oon ihan liekeissä 🔥!! SULLE on toivottavasti pikku hiljaa herännyt ymmärrys ja tietoisuus siitä, että kansalaisia myrkytetään tarkoituksella ja että sitä peitellään valtavalla valheella ja veronmaksajien rahoille ylläpidetyllä korruptiolla.

Lopulta kun SÄ pääset maaliin, voin onnitella SUA pelastuksesta . Olet päässyt lopulliselle energian tasolle ja olet saavuttanut ufotason tietoisuuden ja haltian ominaisuudet.

Muista kuitenkin kiitollisuus. Kun jälleen asetut syömään puhdasta ruokaa, muista kiittää nöyriä hyväntekijöitä pöydän antimista, onhan puhdas ruoka elävä osoitus heidän armosta ja hyvästä tahdosta , jossa ei pahalla KAUPALLISUUDELLA ole mitään tekemistä. #rakkauspuhtaaseenruokaan #sinunnäköisesielämä

Mukavaa puhdasta kesää kaikille!

Disclaimer: Se huumorista. Tätä juttua kirjoittaessani lueskelin mm. keskiaikaista Suomen historiaa. Monet tavat ja trendit toimia säilyvät tietyn aikaa ja sitten yleensä hyvin nopeasti myös kuolevat vähin äänin pois. Ylläolevista trendeistä osa ehkä jää, osa ei.

On hieno juttu, kun elintavoista puhutaan ja välillä myös kyseenalaistetaan asioita. Mielestäni kuitenkin salaliittoihin vetoaminen, pelottelu ja asiantuntijoiden osaamisen ja neutraaliuden kyseenalaistaminen ei ole oikea tapa toimia. Saatoin itsekin hieman nyt mennä henkilökohtaisuuksiin tässä satiirissani ja pyydän siitä anteeksi. Yritän pysyä jatkossa taas asiassa.

Ajatukset ja jopa ihmiset, joiden kohde satiirini oli, ovat aivopierujensa ohella myös monissa asioissa oikeassa. En esimerkiksi todellakaan kiellä, etteikö teollisuus lähtökohtaisesti tavoittelee myyntiä isolla katteella, jolloin laatu ei välttämättä aina ole korkeinta mahdollista. Itsekin kannustan ihmisiä miettimään voisivatko he panostaa isomman osan tuloistaan laadukkaaseen ravintoon. Kirjoitin parisen vuotta sitten näin: ”Ihmiset perustelevatkin pikaruokavalintaansa terveellisemmän ja kehonkoostumusta ja suorituskykyä kehittävämmän ruoan sijaan mm. argumenteilla nopeus, helppous ja hyvä maku (Hurt ym. 2010). Näihin on teollisuus tietysti iskenyt kiinni. Joka tapauksessa ihminen voi teoriassa itse valita, syökö runsaasti roskaruokaa vai ei. Koulutuksen ja sivistyksen avulla ihminen voi oppia uusia terveellisempiä tapoja… jos itse haluaa.” Tarvitaan siis koulutusta, ei pelottelua.

Otin tähän satiiriin gluteiinin esimerkiksi yhteen asiaan liikaa tuijottamisesta ja takertumisesta sekä trendien leviämisestä virusten lailla, enkä suoranaisesti viittaa sillä gluteeniin. Tai no ehkä hieman . On jonkin verran ihmisiä (< 5-10%?), joille gluteenia runsaasti sisältävät elintarvikkeet epäsuoraan tai mahdollisesti jopa suoraan gluteenista johtuen aiheuttavat huonoa oloa ja monia muita negatiivisia vaikutuksia enkä tarkoita tällä pelkästään keliaakikkoja. Tulevaisuudessa aiheesta tiedetään toivottavasti paljon enemmän ja kenelle ruokarajoitus sopii ja kenelle se on turhaa. Gluteeni voidaan mahdollisesti tulevaisuudessa myös pilkkoa, jolloin siitä ei ehkä ole kenellekään haittaa.

Samoin tietynlaiset tavat paastota voivat edistää terveyttä. Ja toisin kuin aiemmin ajateltiin, myös veren pH-lukemaa voi hieman muuttaa ravinnolla kuten tutkimusryhmämme on näyttänyt. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihmisten happamuus olisi suuri terveysriski tai että detox-tuotteet eivät olisi suurimmaksi osaksi bullshittiä. On myös mahdollista, että ravintosuosituksissa voitaisiin olla vielä nykyistäkin joustavampia rasvojen suhteen.

Lopuksi vielä kesän kunniaksi tunnustus. Minä tykkään erittäin paljon uusista perunoista voin kanssa. Nam! Pekonikin maistuu hyvälle, silloin tällöin. Mutta ei se terveellistä ole, edelleenkään.

Loppuun kiitokset Naamakarvakirjan Terveystyhymät-sivustolle ideoista ja inspiraatioista sekä huumorista !

Juha Hulmi

 

Tietoja jhulmi

PhD, docent and Associate Professor in Exercise Physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): huumori. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

30 vastausta artikkeliin: Terveyssatiiri: Pyhä Terveys

 1. Roope sanoo:

  Kiitos! Joskus on syytä ventiloida, pysyy pää paremmin kasassa…

  • jhulmi sanoo:

   Juuri näin ja lisäksi tv:ssä on opetettu, että kun happi loppuu, pierettää.

 2. VeikkoP sanoo:

  No joo, voihan sitä noinkin suhtautua. Ikuisena uhmaikäisenä elämisen ihmettelijänä, symppaan
  kuitenkin aina enemmän guruja ja kapinallisia. Olen myös syntymäskeptikko, joten se on turvallista, koska en koskaan usko täysin mihinkään. Valistuneena maallikkona olen kuitenkin oppinut, että ihmisen elo on liian monimutkainen pantavaksi dogmeihin ja sääntöihin. Niinpä otan Heikkilältä vähäsen, ehkä Wolfeltakin, seuraan biohakkereita innolla jne. Yksittäistapaushan olen, mutta tuntemistani ikäisistäni lajitovereista ainoa, joka en popsi mitään apteekin pillereitä. Iherbin purnukoita minulla kyllä kaapit pullollaan ja hyvä niin, koska on kiva kipaista golfkentällä kummun päälle ja katsella, kuinka muut eläkeläispelikaverit puuskuttavat perässä.

  • jhulmi sanoo:

   Hei, ota vapaasti yksittäisiä juttuja, sitä yksilönvapaus on. Kuten kirjoitin, on siellä asiaakin.

   Ole kuitenkin tarkkana ja ota oppia myös tiedemaailmasta (ja vaikka tämänkin blogin asiallisista kirjoituksista). Tieteellinen maailmankuva humpuukiuskovaisuuden sijaan auttaa ymmärtämään mikä vaikkapa Wolfen jutuissa on humpuukia (aika iso osa).

 3. Antti sanoo:

  Gluteenivillityksessä on yksi oikealle keliaakikolle hyvä lopputulema: gluteenittomien tuotteiden tarjonta on lisääntynyt ja monipuolistunut huimasti viimeisen neljän vuoden aikana.

  T. ”Rauhaa, rajuja painoja ja pelkkää penkkiä”

  • jhulmi sanoo:

   Jep ilman muuta ja tieteelläkin on töitä taas lisää. Ja kun nyt teollisuutta usein pilkataan, niin gluteiinittomiin tuotteisiin tai elämäntapaan liittyvä bisnes on nykyään kymmenien miljardien luokkaa maailmalla.

 4. Muikku sanoo:

  Unohdit #dontthinkfeel 😄

 5. Heidi sanoo:

  Kiitos Lihis satiiristasi! On vapauttavaa nauraa näille hupsutuksille. Kuitenkin jossakin määrin näiden ryhmien seuraaminen aiheuttaa myös ahdistusta, sillä siellä keskustelevien ihmisten yleissivistys tuntuu olevan keskiaikaista tasoa. Uskomushoidoilla pyritään korjaamaan vakaviakin sairauksia, ja jos sellaiseen vielä kannustetaan, on toiminta vähintäänkin edesvastuutonta. Ja sairasta toiminta on, jos se kohdistuu lapsiin! Lasten rokottamatta jättäminen pitäisi oikeastaan kriminalisoida! [<–tietoinen provosaatio]

  On varmasti välillä hyvä kulkea vastavirtaan, mutta terve järki pitäisi pitää mukana. Terve järki tahtoo kuitenkin kadota, kun jostakin asiasta tulee lähes uskonto, kuten satiirissasi tuot ilmi.
  Se mikä hämmästyttää, on ihmisten kyvyttömyys nähdä näiden höpötysten rahastustarkoitusta.
  "Mutta eihän nämä ihanat ihmiset näitä hitokseen kalliita tuotteita täällä mainosta, vaan hyvää hyvyyttään kertovat tuotteiden ylimaallisesta parantavasta vaikutuksesta."

  Tuttavapiiriini kuuluu muutama rasvakahveihin ja mehustuksiin hurahtanut, viidessä viikossa kuivaksi -tyyppi, joiden elämän suurin hetki on uusi tavattoman kallis paketti siitä tai tästä verkkokaupasta. Ei sillä mitään välilä, vaikka ylipainoa on edelleen vaikka vuosi on menty viidessä viikossa kuivaksi -kuurilla. Joku tietää paremmin kuin iso paha teollisuus. Myönnän, että näiden kohdalla olen itsekin toiminut edesvastuuttomasti: en ole viitsinyt kettuilla tulosten puuttumisesta (ts. todisteista tuotteiden toimimisesta). Olen ajatellut: "If it makes you happy and does not kill you, why the hell not." Imekööt pajunkuorta kun kolottaa ja juokoot rasvakahvia. Ei se minulta pois ole. Ja kunhan rokotuttavat kakaransa. 😉

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos 🙂 Jep, osoit naulan kantaan.

   Minäkin olen kiltti enkä yleensä jaksa aloittaa väittelyä. Netissä omassa blogissani olen kärkkäämpi kuin livenä.

 6. Simone sanoo:

  Tämä oli aivan huikea! En pystynyt lukemaan tekstiä ilman, että olisin naurultani revennyt jokaiseen suuntaan.
  Komppaan edellistäkin sen verran, että maalaisjärki ja tietyn tasoinen sivistyneisyys pelastaisi/säästäisi ihmisiä moniltakin asioilta tässä maailmassa.
  Mutta kiitos päivän piristyksestä! 😀

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos 🙂

   Kyllä, juuri tuo kombinaatio toimii, mutta erikseen ehkä usein ei, nykyisellään ainakaan. Pelkkä koulutus nykyisessä muodossaan saati sitten älykkyys ei juurikaan suojele humpuukiin uskomiselta, joskus ns. terve järki / maalaisjärki jopa sittenkin enemmän. Monet maailaisjärjellä ajattelevat ihmiset osaavat olla järkevästi skeptisempiä kuin monet akateemiset ihmiset. Tässä hyvä kirjoitus: https://www.facebook.com/tervettaskeptisyytta/posts/1367217860028625

 7. Eero sanoo:

  Hyvä juttu, suurimmalta osin juuri kuten itse ajattelen. Uusimpana ”keskiajan” ilmiönä on kasvavan porukan usko litteään, geosentriseen maailmankuvaan johon liittyy rahan valhe, yhtiöiden/eliitin/hallitusten/pankkien valta ja jonkin ylivertaisen totuuden salaaminen jne eli kaikki samat kuin ravintodenialismissakin pahimmillaan. Tähän tiededenialismiin nojautuen perustellaan ettei mikään mitä tiede väittää ole totta, koska heidän mukaan se palvelee aina vääriä tahoja pienen ihmisen sijaan ja jollain on tarve salata suuri totuus. Sinänsä oleellinen pointti kuitenkin unohtuu näiltä porukoilta: mielestäni tieteelle ei ole sinänsä väliä onko esimerkiksi maa litteä vai pallo tai onko gluteeni tai rasva myrkkyä, tai toimiiko kehon ph-kuurit, vaan sillä voidaanko näihin teorioihin perustuen rakentaa a)käytännön sovellutuksia jotka toimivat, b) tehdä ennustemalleja ja c) sopivatko ne kokonaisuuteen kun tarkastellaan yksittäisiä teorioita ja malleja suurempiin kokonaisuuksiin nähden, joihin ne littyvät. Ylipäänsä suurten kokonaisuuksien näkeminen tuntuu olevan ongelmallista näillä denialisteilla (paitsi silloin kun yritetään nähdä mahdollisimman suuri ja tarkoin harkittu universumin laajuinen salaliittoteoria, jossa aina tarkemmin määrittelemätön eliitti tekee koiruuksia lammaslaumalleen).

 8. Julia Kuu sanoo:

  Ihan paras 😀 ❤ ! Hauskasti kertoo sen, mitä oikeesti tapahtuu, kun ihmiset hörhähtää jostain asiasta, jolloin se on yksi ainoa totuus (ulkopuolinen sellainen yleensä), ja oman sisäisen totuuden sekä järjen äänen kuuntelu loppuu lähes totaalisesti. Voi olla kyllä nolo kokemus sitten hetken päästä (kuukauden, vuoden tai ei koskaan…) ymmärtää oma hullu intoilunsa (ja sitten saa työstää sitä häpeäänsä). Onneks kaikki saa tehdä virheitä, jotka lopulta eivät ole virheitä, vaan auttavat ihmisenä kasvua ❤ Ja sillä välin muut voivat katella sitä huvittavaa intoilua kuin Netflix-komediaa ja vetää poppareita 😀

 9. Pauliina sanoo:

  Sairastuin rajusti, mm. sarkoidoosiin, jonka myötä monet ”tolkun ruuat”, eivät enää sopineetkaan vaan tekivät todella kipeäksi.
  Pitkän tiedonhankinta- ja kokeilutien avulla olen löytänyt ruokavalion, joka ei pahenna vointiani vaan päinvastoin auttaa minua selviämään.

  Ravinto on vahvimmin joko vointiani kannatteleva tai sitä romahduttava tekijä.

  Avusta saan kiittää monia ylläkin mollattuja suuntauksia/henkilöitä. Heidän kautta päässyt käsiksi tärkeään tietoon.
  Myös puolisollani on krooninen sairaus (Colitis) ja hänkin saanut korvaamattoman avun näistä.
  – Ja kyllä, juuri sille jutussa naureskellulle suolistolle 😀

  P.S. Omalla kohdalla tuo #suoliston kunnostus myös tällä hetkellä keskiössä, koska pitkäaikainen kortisoni muiden #myrkkykemikaalien ohella pistänyt sen ihan sököksi. Ennen niitä, pystyin syömään mitä vain, enkä kärsinyt minkäänlaisista ruuansulatuksen/imeytymisen jne. ongelmista.

  En ole lääkevastainen, mutta tosiasia on, että monet lääkkeet vaativat hintansa keholta.
  Itse sain kortisonin myötä mm. luukadon, jota nyt päässyt kunnostamaan ja juurikin ilman maitotuotteita 😉 Aiemmin olin kuin vasikka, maitoa meni litrakaupalla. Eipä auttanut tässä…

  Myös insuliini, sekä muut hormonit menivät kortisonista pahasti sekaisin ( aiheuttaen lisää oireita & uusia sairauksia, joita nyt paikkaillaan).

  #Hihhuliruokavalioilla saan nykyään nopeasti esim. verensokerin heittelyt (insuliinitasojen hallinta..) kuntoon. Muutkin kortisonin haittavaikutuksina tulleet vakavat hormonaaliset muutokset saaneet loistavan tuen #terveysuskovaisten opeista.

  Että omasta sydämestäni suurkiitos kaikille näille #sekopäille, joiden oppeihin minäkin, akateeminen skeptikko, olen #hurahtanut!

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   loistavaa kun olet saanut tilanteen hallintaan, samoin miehesi. Tällä hetkellä myös tieteellinen suuntaus ymmärtää hyvin, että kyseisten ravintoaineiden rajoitus auttaa joissain tilanteissa. Sinun tapauksessasi tutkimustietoa ei varmaankaan ole, koska kyseessä on niin harvinainen sairaus, mutta miehesi tilanteessa vaikkapa ravitsemusterapeuteille on monille arkipäivää miettiä mm. FODMAP-ruokavaliota tähän vaivaan. Kyseessä ei siis ole vain vaihtoehtoheppujen temmellyskenttä.

   Toivottavasti myös ymmärsit, että tämä oli satiiri. Ja toiseksi, että yksittäistapauksien perusteella ei voi tehdä isoa joukkoa kattavia päätelmiä. Pähkinäallerginen voi kuolla jo pienehköstäkin määrästä pähkinää, mutta tämä ei tarkoita sitä, että pähkinät olisivat terveydelle haitallisia, päinvastoin (esim. 1, 2).

   Myös tähän kommenttiin: ”Aiemmin olin kuin vasikka, maitoa meni litrakaupalla”. Ravintosuositukset suosittelevat maitotuotteita vain puolisen litraa päivässä naiselle sisältäen jogurtit, juustot, maidot, rahkat jne. Ehkäpä käytit maitotuotteita huomattavasti suosituksia enemmän.

   • Pauliina sanoo:

    Jeps!

    Maitokommenttini viittasi lähinnä maitotuotteiden käytön perusteettomaan perusperusteluun 😀 ”ehkäisee osteoporoosia” (D-arvot & luustoliikunta itsellä hallussa).
    Kortisoni nakertaa muuten paitsi luustoa, myös lihaksia.

    Ravitsemusterapeutille marssin heti sairastuttuani & hänen ohjeensa saivat vain huonompaan kuntoon. FODMAPissa esim. vielä paljon huonoja aineksia paitsi itselle, myös miehelle. Tuo juuri sitä perustason tietoa, joka ei usein vielä valitettavasti riitä. Siihen tarvitsemme näitä kovan luokan, syvällisesti perehtyneitä tyyppejä, -eikun #sfääreissä leijuvia todellisuuden tajun menettäneitä.

    Lääkärit ovat puolestaan miehelleni sanoneet, että ruokavaliolla ei merkitystä sairauteen 😀 eli tämän vuoksi mieluummin etsii tietoa, joka auttaa, kuin uskoo näitä virallisia puolijumalia tai ravintosuosituksia.

    Empiirinen tieto btw on myös #kovaa shittiä!
    Lihastohtorina varmasti olet huomannut, että tutkimustieto hyvää täydennystä, mutta treenin ja kehittymisen suhteen tärkein opas on oma keho. Ainakin jos sitä osaa kuunnella 😉 (#enkelikellojen helinää).

    Autoimmuunisairauksien kohdalta olemassa tutkimusta eri ravintoaineista ja lisäravinteistakin.
    Kuitenkin omalla kohdalla tehokasta ollut myös vertaistieto, mikä ravinnon kanssa toiminut ja mikä ei. Monille esim. autoimmuunipaleo -tyyppinen ruokavalio tarkennuksilla (esim. histamiiniton, myko#toksiineja välttävä, #tulehdusta alentava jne.) on selkeästi auttanut.

    Pähkinöissäkin muuten kannattaa skannata #syvemmälle kerroksiin, koska esim. juuri nuo maapähkinät (jotka eivät oikeasti ole edes pähkinöitä vaan hernekasveja) ovat monille terveillekin huonoin mahdollinen vaihtoehto, jopa haitallinen.

    En halua haastaa riitaa vaan eniten ehkä tuoda esiin, että ei näissä asioissa ole niinkään kyse #hörhöydestä tai #neuroottisuudesta vaan ihan kyvystä kerätä, suodattaa, analysoida ja yhdistellä tietoa plus luottaa myös (tarpeeksi pitkään pään seinään hakkaamisen jälkeen)siihen, että kunkin keho aika hyvin osaa antaa viestiä siitä, mitkä jutut toimivat ja mitkä eivät. Opimmehan toistemme ja omista kehoista jatkuvasti juuri myös esim. urheilun saralla.

   • jhulmi sanoo:

    Hei,

    en tiedä keneen viittaat näillä kovan luokan syvästi perehtyneillä tyypeillä, mutta tärkeintä, että teillä on nyt parempi hyvinvointi kuin ennen.

    Tiedän, että lääkärit ovat usein tuota mieltä, koska laadukkaita tutkimuksia on vähän ja tautien kuva on yksilöllinen. Pitää myös muistaa, että lääkäreillä ei ole myöskään juurikaan ravitsemustieteen koulutusta.

    Hyvin monet osaavat ravitsemusterapeutit ovat pitkään tienneet miten ravinnolla kannattaa lähteä esim. suolistotautien kanssa elämään. Valitettavasti te ette päätyneet tällaiselle osaajalle, joka olisi uskaltanut hakea rohkeita vaihtoehtoja jos muut keinot eivät tepsineet ja teillä oli halua yrittää. No, tärkeintä, että olette nyt löytäneet itsellenne ilmeisen toimivia tapoja elää.

    Paleotyylinen voi tosiaan olla hyödyksi teidän kaltaisissa tilanteissa enkä minä tässä satiirissani kritisoinut paleota ja muutenkin ajattelen siitä aika positiivisesti muutamissa tilanteissa (lue vaikka kirjani). Mielestäni ymmärsitkin kirjoitustani hieman väärin.

    Toki rajumman paleon suhteen on hyvä esittää kysymys, miksi terveen ihmisen ilman juurikaan riskitekijöitä sairauksille pitäisi lähteä näin rajulle rajoitukselle eli mieluummin kannatan joustavaa paleota esim. urheiluun, jossa ei takerruta liikaa pikkuasioihin. On paljon esimerkkejä siitä kuinka urheilija on aloittanut tällaisen ruokavalion yhdistettynä hiilarirajoitukseen ja kovaan urheiluun ja ajautunut erittäin pahaan umpikujaan ja osalla urheilu-ura huipulla on jopa ohi. Minulle on tullut myös paljon yksityisviestejä tällaisista tapauksista (myös TK:n valmennukseen ja korkeaan rasvadieettiin liittyen), mutta valitettavasti en voi niitä täällä jakaa.

    Mä kirjoitin tekstin lopussa, toivottavasti luit:
    ”Otin tähän satiiriin gluteiinin esimerkiksi yhteen asiaan liikaa tuijottamisesta ja takertumisesta sekä trendien leviämisestä virusten lailla, enkä suoranaisesti viittaa sillä gluteeniin. Tai no ehkä hieman. On jonkin verran ihmisiä (< 5-10%?), joille gluteenia runsaasti sisältävät elintarvikkeet epäsuoraan tai mahdollisesti jopa suoraan gluteenista johtuen aiheuttavat huonoa oloa ja monia muita negatiivisia vaikutuksia enkä tarkoita tällä pelkästään keliaakikkoja. Tulevaisuudessa aiheesta tiedetään toivottavasti paljon enemmän ja kenelle ruokarajoitus sopii ja kenelle se on turhaa. Gluteeni voidaan mahdollisesti tulevaisuudessa myös pilkkoa, jolloin siitä ei ehkä ole kenellekään haittaa."

    Esim. vaihtoehtolääkäriksi leimautunut Olli Sovijärvi on tehnyt hyvää työtä joidenkin hankalien tapausten kanssa. Samoin tässä kirjoituksessa hieman pekoni-kirjoituksesta parhaamani Heikkilä on myös varmasti saanut hyviäkin juttuja paljon aikaan monilla ihmisillä enkä mene tätä kieltämään. Mutta varmasti toiseenkin suuntaan on paljon esimerkkejä jälkimmäisessä tapauksessa liittyen mm. hiilarifobian ongelmiin joista jo kirjoitin. Ei tästä enää sen enempää.

 10. entäs ne statiinit sanoo:

  Niin onko viljattomalla dietillä saatu hyöty viljan poiston ansiota vai onko viljan mukana syöty aines syynä vatsavaivoihin. Tai mahdollinen 10 – 20 kilon painon pudotus Jotenkin näissä fobioissa pistää silmään ns yksisilmäisyys. Varmaan kyseinen pekonitutkimus todistaa jossain vaiheessa että pekonin syönti on terveellistä, tosin alle 30%:n rasvansaannilla. Tai aikanaan WHO:n sokerisuositus miksei Suomessa reagoida 5%:n suositukseen, ai jaa se olikin hampaita varten, No kymminkin Suomessa sokerin kulutus on enemmän kuin 10%:a Kun lasketaan kokonaiskulutus suomalaisilla niin kultus on paljon yli 10%:n kuinkas nyt THL ja sokeriteollisuuden salaliitto… Ai jaa kulutus on laskettu 2.000 kcal:n perusteella.

  Monesti nämä blogit ovat suljettuja, joko nimimerkin takaisia tai kokonaan suljettuja, no siellähän tyhmyys tiivistyy nopeasti. Toisaalta toivoisi viralliselta puoleltakin kaavoihin kangistumisen sijaan uudistumista rasvan vähentäminen ei ole enää laihdutuksen tae, vaan esim rasvapitoiset ruokien, jne jne. Samoin kannattaisi ottaa lääkärinkoulutukseen tai ainakin erikois ruokavalion vaikutus

  • jhulmi sanoo:

   Joo, kyllä petraamista olisi joka suunnassa. Ehkä tämä olisi avain parempiin tuloksiin ja keskusteluyhteyteen.

 11. Kaija sanoo:

  Hei, hapettumisstressi, solujen suojaaminen hapettumisstressiltä. Miksi? Ei kai tavallsita ruokaa syövällä ihmisellä ole huolta moisesta? Miten hapettumisstressi tulee ? Onko se joku normaali elimistön reaktio ? Mitä se tekee elimistölle ? Markkinoiden luoma tarve, jotta saadaan uusia tuotteita ? Prisman terveyshyllykössä tuote mikä suojaa soluja tältä stressiltä. En syö.

  • jhulmi sanoo:

   En tiedä mikä oli kommenttisi pointti? Oletko lukenut biokemiaa? Tiedätkö mitä hapetustressi on ja että se ei ole vain huono asia kehossa?

   Kirjotin aihetta sivuten lyhyesti täällä: https://lihastohtori.wordpress.com/2015/05/07/enemman-ei-ole-enemman/

   ”Ihmiset usein unohtavat, että kehollamme on omia elintärkeitä toimintoja, joihin ei kannata mennä sörkkimään. Noin 50 vuotta kuviteltiin, että kehon vapaat radikaalit ja hapetusstressi (oksidatiivinen stressi) olisi yksinomaan paha asia ja sitä kannattaisi blokata antioksidanttivalmisteilla, onhan runsas antioksidantteja sisältävien kasvisten, hedelmien ja marjojen syönti havaittu terveyttä edistäväksi lukuisissa tutkimuksissa. Onneksi kuitenkin tieteellinen tieto on itseään korjaavaa ja emme mene halpaan ihan näin helpolla. Nykyään on olemassa valtaisa kymmenien tutkimusten ja satojen tuhansien tutkittavien todistusaineisto siitä, että antioksidantit purkista otettuna eivät vähennä syöpiä, sydän- ja verisairauksia tai ennenaikaista kuolleisuutta, joissain tilanteissa jopa päinvastoin. Esimerkiksi beetakaroteeni, E-vitamiini ja isot annokset A-vitamiinia purkista näyttävät lisäävän ennenaikaisen kuoleman riskiä reilu 10 % (Bjelakovic ym. 2012). Isot antioksidanttiannokset (esim. C ja E) treenin yhteydessä nautittuina tyypillisesti heikentävät myös treenivastetta (esim. Braakhuis ym. 2012 ja Paulsen ym. 2014, jossa itsekin olin tutkijaryhmässä mukana). Kehityt siis vähemmän ja et saa terveyshyötyjä, usein jopa päinvastoin eli what´s the point? Moni varmaan on myös kuullut, että monet vitamiinit ja muut suojaravintoaineet kilpailevat toistensa kanssa imeytymisestä ja täten iso annos yhtä haittaa toisen aineen imeytymistä tai toimintaa kehossa. Eivät asiantuntijat kettuillakseen kansalle suosituksiaan tee. On toki tilanteita, joissa hapetusstressi voi olla liiallista ja yksittäisiä sairauksiin purevia antioksidantteja tutkitaankin aktiivisesti. Ja kyllä, osalla ihmisistä on myös puutteita joidenkin suojaravintoaineiden saannissa. Mutta jälleen pointti oli, että enemmän ei ole parempi.”

 12. Luukas Paananen sanoo:

  Olin tunnistavinani tekstistä erään ”johtavan elämäntapamuutosekspertin” kirjoitustyyliä. 😀 Nimiä ei paljasteta tietenkään, mutta olinki oikeassa?

  • jhulmi sanoo:

   Hyvin mahdollista että sieltä löytyy tällaisia rippeitä. Yritin kuitenkin kirjoittaa niin, että tämä ei kokonaisuutena ainakaan viittaisi kehenkään yksittäiseen ihmiseen 😉

 13. Hanna sanoo:

  Mahtava kirjoitus! 😀 Kummalliseksi on maailma mennyt, ääripäästä toiseen, homeopatiasta yksisarvisterapiaan. No, onneksi vielä ainakin saan itse päättää tekemisistäni terveyden suhteen.
  Olet tehnyt loistavaa työtä näyttöön perustuvan tiedon saattamiseksi kansan ulottuville, ja vielä noin hienolla tyylillä!! Henkinen (koska alaselkä ei juuri nyt kestä fyysistä) kumarrus sinne liikunnan laitokselle päin, fanitan sua ihan kybällä, kuten nuoriso sanoo. 😀 😉 Niin ja ❤

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos kauniista sanoista!

   Vaikken nyt varsinaisesti fyysisiä kumarruksia kaipaa, niin tässä vähän vinkkejä:
   https://lihastohtori.wordpress.com/2016/11/23/kuntosaliharrastajan-alaselkavaivat/

   Toivottavasti alaselkä tulee pian kuntoon 🙂

   • Hanna sanoo:

    Kiitos, luinkin tuon jo aiemmin. Itsekin olen alaselkää yrittänyt saada kuntoon ankaralla coretreenillä, ”muista-aina-jännittää-poikittaista-vatsalihasta-ennen-varsinaista-liikettä” – tyyliin. Kirjoituksen luettuani olen hiukan hämmentynyt. Herää kysymys että turhaanko tässä sätkin monta kertaa viikossa lattialla, kun järkevämpää olisi toiminnallisempi harjoittelu pystyasennossa. Mulla on mielestäni (siis todellakin oma mielipide) hyvä ohjelma, jossa nimenomaan painotetaan oikeaa selän asentoa, mutta siinäkin ohjelmassa on noita vähemmän hyviä liikkeitä, jossa alaselkä pyöristyy (linkkarit ym.) Liekö huono ohjelma kuitenkin? Nimenomaan selkävaivaisille se on suunniteltu.

   • jhulmi sanoo:

    Ei se turhaa ole kuntoutuksessa jumpata koska liikunnalla on monia terveysvaikutuksia, mutta suorituskykyyn se ei siirry, varsinkaan tuo poikittaisen aktivaatiostrategia: https://lihastohtori.wordpress.com/2018/03/17/core-treeni1/

    Toivottavasti saataisiin alkusyksyyn osa II tuolle jutulle.

    Linkkarit on kyllä hieman riskaabeli liike jos alaselkä kipeä.

   • Hanna sanoo:

    Kiitos selventävästä vastauksesta. Jatko-osaa odotellessa jatkan rimpuilua. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s