Suomi 100 – ennen oli paremmin?

Tasan sata vuotta sitten pienessä pohjoisessa kansakunnassa äänestettiin itsenäisyysjulistuksen hyväksymisestä. Onneksi järki ja rohkeus voittivat pelkuruuden koripallolukemin 100-88. Kansamme on vuosisatojen saatossa ponnistellut eteenpäin hyvin vaikeissa olosuhteissa. Vuosien 1695-1697 aikana viljasadot olivat niin heikot, että nykyisen Suomen alueella noin neljännes tai jopa kolmannes ihmisistä kuoli nälkään ja tauteihin. Vajaa kaksisataa vuotta myöhemmin tänne iski Länsi-Euroopan viimeisin nälänhätä, joka tappoi väestöstämme kymmenen prosenttia. Viimeisen sadan vuoden aikana on koettu karmea sisällissota, talvi- ja jatkosodat ja useampi lama. Lisäksi usein unohdetuissa Stalinin vainoissa kuoli pahimpien arvioiden mukaan kymmeniätuhansia suomalaisia, joista osa oli itänaapuriamme paratiisiksi luulleita maastamuuttajia. Oliko ennen tosiaan paremmin kuten salaliittoteoreetikot ja muotidieettikauppiaat väittävät?

Kuva. Oi niitä aikoja kun taudit, nälänhätä ja kylmyys tappoivat kymmeniä prosentteja väestöstämme. Lähteet: 1, 2.

Näiden karmeuksien lisäksi Suomessa eletään nykyään lähes tuplasti pidempään kuin itsenäistymisen vuotena. Maastamme on kitketty monia vakavia sairauksia, mistä on paljon kiittäminen sitä, että täällä on luotettu asiantuntijoihin ja kehitetty hyvinvoiva ja toimiva maa lähes kaikin puolin. Pelkästään sepelvaltimotautikuolleisuus, joka oli vielä 1960-1970 -luvuilla kansantautimme ja suomalaisten suurin tappaja, on laskenut kymmenesosaan pahimmista vuosista ja elintasosairauksista huolimatta olemme terveempiä kuin koskaan. Muunlaiset väitteet perustuvat esimerkiksi tilastojen väärinymmärrykseen. Yksi tähän liittyvä tyypillinen esimerkki on se, että ei huomioida väestön vanhenemista.

Kuva. Kuolleisuus sepelvaltimotautiin ikä tilastollisesti vakioituna, jolloin väestön vanheneminen ei sekoita tulkintaa. Lähde.

Tieteen avulla pystytään hämmästyttäviin suorituksiin. Noin 50 vuotta sitten esimerkiksi KAIKKI leukemian saaneet lapset kuolivat viiden vuoden sisällä sairastumisesta. Nykyään SUURIN OSA paranee pysyvästi. Minunkin veljentyttäreni sairastui tähän aiemmin tappavaan tautiin alle vuoden vanhana ja selviytyi sairaudesta niinkin tieteisfiktiolta kuulostavan tekniikan kuin kantasoluhoitojen avulla.

Kuva. Esimerkki siitä kuinka ennen ei ollut sittenkään paremmin.

Nykyään ravintoon käytetään keskimäärin vain alle kuudesosa tuloista. Köyhyyttäkin on, mutta keskimäärin suomalaiset elävät yltäkylläisyydessä verrattuna muutamien kymmenien vuosien takaisiin aikoihin. Nälänhätävuosina ihmiset olisivat tehneet mitä vain saadakseen oikeaa, viljasta leivottua leipää. Nykyään yhtä suuri joukko ihmisistä pitää viljatuotteita myrkkynä ja kansakunnan murhaajana. Tästä salaliitosta ja sen myymisestä on tullut maailmanlaajuisesti erittäin suuri bisnes.

Kuva. Syksyinen järvimaisema. Ai mistä? Suomesta.

Ajatus, että ennen oli kaikki paremmin, on usein nostalgian kaipuuta, mikä on toki ihan ymmärrettävää. Paistoihan ennen aina aurinko, hiihtämään pääsi syyskuusta huhtikuuhun ja miehet oli rautaa. Mielemme kuitenkin näkee usein harhoja ja muistaa menneistä turhan paljon hyviä asioita, kuten Esko Valtaoja haastattelussaan kertoo. Harmillisen usein tällaisilla väitteellä yritetään lisäksi myydä erilaisia uusia dieettejä ja halveksutaan esimerkiksi nykyisiä ravintosuosituksia ja terveydenhuoltoa ja muita asiantuntijoita sekä vaikkapa tieteen saavutuksia. Älkää uskoko näitä höpötyksiä, vaan olkaa kiitollisia siitä, millaisessa maassa saamme elää. Olisi tietysti upeaa päästä elämään vaikkapa yksittäisiä päiviä satoja vuosia sitten, mutta todennäköisesti iso osa palaisi aikakoneeseen viimeistään siinä vaiheessa kun huomaisi, että läheisen mätivää haavaa hoidetaan antibioottien sijaan pyhällä hengellä ja päivät täyttyisivät minkä tahansa syötäväksi kelpaavan etsimisestä.

Kuva. Huikea Suomi 100 -luontokuva. Lähde.

Oikeita ongelmiakin Suomessa toki edelleen on. Alhainen elintaso on aiempaa harvinaisempaa, mutta yhä todellisuutta osalle väestöstä. Olemme vieraantuneet luonnosta ja tuhoamme ympäristöämme pelottavaa tahtia. Kokonaisrikollisuus on ollut laskussa, mutta tietyt rikokset ovat lisääntyneet viime vuosina. Vaikka itse olenkin teknologian fani, hieman pelottaa kun erilaiset koukuttavat ja huumaavat vempeleet ja sovellukset ovat kasvaneet kehoomme kiinni. Teknologia oli vielä jossain vaiheessa renki, mutta nyt siitä on tulossa isäntä. Monen nykyteinin elämä romahtaa väliaikaisesti, jos ei pääse jakamaan elämäänsä snäppichateihin ja katsomaan suosikkitubettajansa viimeisimpia kuulumisia. Näistä ja muista syistä keskittymiskykymme on kuin kultakalalla. Liikumme keskimäärin myös aivan liian vähän ja syömme joka päivä kuin viimeistä päivää.

Lukutaitomme ja kykymme hallita isoja kokonaisuuksia ovat mahdollisesti myös tulevaisuudessa nykyistä heikommalla tasolla. Minä yritän kirjoituksillani kannustaa ihmisiä lukemaan. Olen onnellinen, jos pystyn lukuinnostuksen herättämällä pelastamaan jonkun syrjäytymiseltä ja antamaan sitä tai jotain muuta kautta paremman elämän. Haluan myös jakaa tietoa nimenomaan suomeksi, vaikka esimerkiksi tieteen kieleksi alallani on muodostunut englanti. Ja mikäs siinä, onhan tälle hyvät perusteet, mutta silti suomen kielen syöksykierre ahdistaa. Suomen kieli jos joku on suomalaisuutta, josta täytyy pitää kiinni, samoin ainutlaatuinen sananvapautemme.

Listaa Suomen haasteista voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Kuitenkin nämä kaikki nykyihmiselle suurelta vaikuttavat ongelmat ovat kärpäsen kakkaa verrattuna siihen, mitä vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten tavallinen ihminen koki täällä pohjolassa, saati satoja vuosia sitten. Olkaamme siis kiitollisia ja ottakaa nämä haasteina. Zen sananlasku sanoo: ”Jos et löydä onnea siitä missä olet, mistä muualta kuvittelet sen löytyvän?”

Video. Riku Karjalaisen upea aikasarja Suomesta. Pidetään huolta tästä mahtavasta maastamme.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomelle ja kaikille suomalaisille!

Tietoja jhulmi

PhD, docent and associate professor in exercise physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s