Lihastohtori 2: Hautaa Humpuuki – Tutkitulla Tiedolla Tavoitteisiin
Kirja on nyt ilmestynyt.
Seuraavassa lisätietoa kirjasta.
Kuva. Kirjan provosoivat kannet. Kuvaaja Marko Simonen ja Fitra.
Mitä kirja sisältää?
HUMPUUKIN JA MUTU-TUNTUMAN SIJAAN PERUSTELTUJA HYVINVOINTIA JA SPORTTISTA ELÄMÄÄ TUKEVIA VALINTOJA!
Elämme maailmassa, jossa kaunis tai raflaava tarina voittaa liian usein totuuden. Epäolennaisen erottaminen olennaisesta on vaikeaa, minkä vuoksi moni sortuu humpuukiin tavoitellessaan hyvinvointia, terveyttä ja sporttista kuntoa. Tutkitulle tiedolle onkin yhteiskunnassa suurempi tarve kuin koskaan.
LIHASTOHTORI 2 –KIRJA auttaa lukijaa erottamaan humpuukin näyttöön perustuvasta tiedosta treenissä, ravinnossa, terveydessä ja fysiologiassa.
Kirja koostuu neljästä kokonaisuudesta: ensimmäisessä osassa tarjotaan eväitä kriittiseen ajatteluun ja tutkitun tiedon merkityksen ymmärtämiseen. Siinä kerrotaan myös millaiseen tietoon kannattaa luottaa. Osiosta saa erinomaisen tehokkaan suojan humpuukia vastaan.
Toisessa osiossa käsitellään treenaamiseen, ravintoon, terveyteen ja fysiologiaan liittyviä humpuuki-ilmiöitä, ja samalla opitaan erottamaan olennainen epäolennaisesta. Osiossa annetaan esimerkkejä sekä raskaansarjan että kevyemmän tason humpuukeista ja köykäisistä perusteluista, jotka eivät kestä päivänvaloa. Lisäksi se tarjoaa vastauksia siihen, miksi humpuukiväitteet tuntuvat todelta, mutta eivät kuitenkaan lopulta ole sitä. Tämä auttaa lukijoita entisestään arvioimaan saamaansa tietoa ja sen luotettavuutta. Hyvän ”humpuukitutkan” ansiosta lukija voi tulevaisuudessa säästää paljon aikaa ja rahaa.
Kolmas osio sisältää katsauksen ja esimerkkejä tutkimustiedon maailmasta treenissä, ravinnossa ja elintavoissa. Tämän perusteella ymmärtää, mikä oikeasti on tärkeää. Humpuukin ehkä suurin ongelma onkin sen kyky harhauttaa kuluttajat pois tutkittuun tietoon perustuvasta rationaalisesta ajattelusta jolloin perustellut järkevät valinnat usein unohtuvat.
Kirjan lopussa on suositukset liikuntaan, ravintoon, hyvinvointiin ja terveyteen, sekä päivitetyt ohjeet lihasten koon ja voiman kasvuun sekä rasvanlähtöön.
Kuva. Kirjan lyhennetty sisällysluettelo.
Kenelle kirja sopii?
Kirja sopii kaikille tutkittuun tietoon perustuvista valinnoista, treenaamisesta ja omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille. Se on helppolukuinen opas järkeviin valintoihin. Kirja perustuu siis tieteelliseen tietoon yleistajuisesti kirjoitettuna. Kuten historioitsija Teemu Keskisarja on sanonut, yleistajuisen vastakohta ei ole tieteellinen, vaan yleistajuton.
Lihastohtori 2 on kirjoitettu hieman laajemmalle yleisölle kuin Lihastohtori I. Vaikka treeni- ja ravintoasiaa on luvassa jälleen hyvin paljon, päällekkäisyyttä edelliseen vuonna 2015 ilmestyneeseen kirjaan on luvassa hyvin vähän. Lihastohtori 2 toimii itsenäisenä teoksena, mutta toisaalta täydentää myös edellistä Lihastohtori I:stä.
Tätä kirjaa kirjoittaessa olen itse yrittänyt oppia ymmärtämään paremmin erilaisuutta ja toivon, että kirja tulee olemaan lukijallekin avartava oppimisprosessi. Tutkittuun tietoon ja rationaaliseen ajatteluun valintansa perustavalle on hyödyksi ymmärtää, miksi humpuukiin on niin helppo sortua. Vastaavasti monille, jotka kokevat tieteen vieraaksi voisi olla hyödyllistä ymmärtää, miten tiede toimii ja miksi tieteentekijät perustelevat asioita tutkittuun tietoon perustaen.
Osalle ihmisistä sporttiset elämäntavat ovat itsestäänselvyys, kun taas monille muille ne eivät voisi vähempää kiinnostaa. Myös tämän erilaisuuden ymmärtäminen avartaa. Hyvin tavoitteellisenkin treenaajan tai valmentajan on joskus hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, miksi hänen tapansa toimia eivät olekaan niin itsestään selvän helppoja tai toimivia jollekin toiselle. Tai vastaavasti liikunnan ja terveiden elämäntapojen vieroksujalle voisi tehdä hyvää ymmärtää, mitä tavoitteellisen treenaajan elämäntavoista voisi oppia.
Tässä Facebook-linkissä on video, jossa pienen huumoripläjäyksen lisäksi on myös lisätietoa kirjasta:
https://www.facebook.com/Lihastohtori/videos/2006366279437435/
Alla ilmeeni, kun näen humpuukiväitteen.
Kuva. Kuvaaja Marko Simonen ja Fitra.
Miksi uusi kirja eikä vain blogikirjoituksia?
Kirjan aiheet ovat jälleen sellaisia, joissa kokonaisuuksien ymmärtäminen on paljon pieniä yksityiskohtia tärkeämpää. Kirja formaattina tarjoaa erinomaisen tavan esittää kokonaisuuksia, joihin lukija voi perehtyä rauhassa ja luottaen siihen, että nyt ollaan tutkittujen perusasioiden äärellä.
Kuka on ”Lihastohtori”?
Tieteen popularisoinnista palkittu Juha Hulmi on lihaksia ja fysiologiaa päätyönään tutkiva akatemiatutkija ja liikuntafysiologian dosentti (2023 päivitys: nykyään liikuntfysiologian apulaisprofessori). Hän on esiintynyt aktiivisesti eri medioissa haastateltavana ja hänen edellistä Lihastohtori-kirjaa on myyty yli 20 000 kappaletta. Lihastohtori-blogissa on kuukausittain parhaimmillaan noin 100 000 eri kävijää ja Lihastohtorin Facebook sivuilla on noin 40 000 tykkääjää.
Kuva. Kuvaaja Marko Simonen ja Fitra.
Kirjan esilukijat
Kirjalla on erinomaiset esilukijat, jotka varmistavat että kirjaan ei ole jäänyt aivopieruja ja siten ansaitsevat suuren kiitoksen jo etukäteen. Esilukijoita olivat: Elintapalääkäri Vilho Ahola, Tervettä Skeptisyyttä blogin tohtori Pauli Ohukainen (ks. tuore haastattelu), Viisas Pääsee Vähemmällä -kirjailija ja tohtori Sampo Sammalisto, liikuntatieteiden tohtori Jouni Kallio, liikuntatieteiden maisterit ja valmentajat Tuomas Rytkönen, Ville Isola, Mia Laakso, ja Ville Kallinen, fysioterapeutti ja väitöskirjatutkija Tuomas Honkanen, urheiluravitsemuksen ekspertit Jan Verho ja Anna Ojala, kokenut lihasten kasvattaja ja suomen kielen taitaja Jonas Nivala, liikuntatieteen kandidaatti Jarkko Järvinen, sekä intohimoinen ravitsemuksen ja (hammas)lääketieteen opiskelija Vladimir Heiskanen.
Ja viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, vaimoni, kasvatustieteen tohtori ja voimailun harrastaja Anna R. on pitänyt jälleen huolen siitä, että kirjoitukseni on ymmärrettävää.
Kiitos kaikille esilukijoille!
Loppusanat
Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti. Lukemalla kirjan voi siis saada tehokkaan suojan humpuukia vastaan. Kirja tarjoaa myös uusimpaan tietoon perustuvan lukupaketin tutkittuun tietoon perustuvasta harjoittelusta, ravinnosta ja muista elämäntavoista.
Kai olet tällä kertaa jättänyt ne (muistaakseni ilmeisesti) kauhean kehittymättömät takaolkapäät näkyvistä?
Saisiko pari konkreettista esimerkkiä 2. ja 3. osion aiheista? Pari sisällysluettelosta poimittua otsikkoa ehkä?
Heh joo takaolkapäät ovat mulla olleet aina varmaankin surkein lihasryhmä kuten aika monilla muillakin. Vähäpuheisia kuvia tulee sinun iloksi vähemmän kuin viimeksi 😉
Sisällys tiivistettynä:
I Millaiseen tietoon kannattaa luottaa? Miten erottaa tutkitun tiedon humpuukista?
II Konkreettisia esimerkkejä humpuukista: raskaansarjan humpuukista kevyempiin humpuukin muotoihin: itsensä mittailusta, energia-aineenvaihduntaan, VHH, kaukoparannus jne.
III Tietopaketti tärkeistä treeniin, ravitsemukseen ja muihin elintapoihin liittyvistä tutkittuun tietoon perustuvista valinnoista. Tässä käydään tutkittua tietoa treenin ja ravinnon lisäksi myös elintavoista.
IV Suositukset terveellisistä ja sporttisista elintavoista hyvinvointiin, rautaiseen maksimivoimaan, lihasmassan kasvuun ja rasvojen lähtöön
Sisällysluettelo hieman elää vielä joten sitä en vielä voi julkaista.
Kiitos 🙂 Saisiko vielä vaikka yhden edustavan esimerkin raskaansarjan ja kevyen sarjan humpuukista?
Raskaansarjan humpuukista jota käsittelen yksi esimerkki on energiahoidot ja kaukoparannus.
Kevyemmän sarjan humpuukissa on esimerkiksi asiaa humpuukivempaimista ja hiilihydraattifobiasta muun muassa liikunnassa. Jälkimmäistä ei todennäköisesti ole koskaan käsitelty suomalaisessa kirjallisuudessa yhtä perusteellisesti läpi.
Enempää en oikein voi vielä paljastaa, koska kirja ei ole vielä käynyt kustantajan tarkassa syynissä.
Ei se mitään. Antamasi esimerkit auttoivat jo paljon, kiitos =)
Kyllä mä uskon ja toivon, että siinä on hyvin paljon asiaa myös osaavalle ja jo valmiiksi kriittisin ja rationaalisten lasien takaa katsovalle ihmiselle kuten sinulle. Ainakin minulle tämä olisi hyvää ja hyödyllistä luettavaa (jos en sattuisi olemaan kirjoittaja), niin paljon olen oppinut kirjaa kirjoittaessa.
En minä itseäni varten kysellyt, vaan jotta voin infota, jos joku tuttuni tuntuisi kaipaavan opusta tai kysyy siitä. Tsekkaan kyllä tuon itsekin ennemmin tai myöhemmin, ainakin jos muistuttelet sitä yhtä ahkerasti kuin edellistä kirjaa.
Ok nou problem. Enköhän muistuttele 😉
nettikaupan toiminta näyttää olevan hanurista nimimerkki ”tilaisin jos se olisi mahdollista”
No höh 😦
Sivuilla lienee ruuhkaa. Jos ei edelleenkään toimi, mailaa:
Matti Alasimonen Fitra Oy
matti.alasimonen@fitra.fi
Pyydä lasku ja että saisit signeeratun kirjan.
Kiitos.
Meinasi vallan mennä tämä ohi, kun on vähän aikaa pitänyt lukutaukoa tältä sivustolta. Ei välttämättä takeita että tulee nimmarin kanssa? 😦
En valitettavasti osaa tähän vastata 😦 Jos kustantaja lukee kommentteja, voi käydä kommentoimassa. Nimmarin kyllä sitten saa kirjaan myöhemmin. Nykäiset vain hihasta ja kirjoitan.
Kiitos mahtavasta blogista ja asiapitoisista kirjoista!
Vähän asian vierestä kysymykseni, mutta en oikein muuallekaan ole osannut lähteä kyselemään ja netistä saa niin yliolkaisia neuvoja.
Olen 30v nainen ja käynyt salilla kaksi vuotta ja kärsinyt anoreksiasta vuosikymmenen. Nyt pitäisi saada massaa ja lihasta ja laittaa paukut lihaskuntotreeniin ilman vanhaa ajatustani kalorien KULUTUKSEN maksimomisesta. Nyt koko treenikäsitykseni meneekin uusiksi. Minulla on hyvät ohjelmat ja ruokavalio on balanssissa, mutta pelkään pahoin, että liiallinen aerobinen syö kaiken hyödyn salitreenistäni. Puhutaan VÄLIpäivistä ja LEPOpäivistä. Käyn salilla tekemässä 1/2-jakoisen 2-3 x vko ja en ole koskaan pitänyt lepopäiviä. Ikuisuuden pakkoliikkuneena käsitykseni palauttavasta treenistä tai levosta on hämärtynyt. Jos en ole salilla, niin käyn bodybalance-tunnilla, kävelen (erittäin ripeästi 6-7km/h) ainakin tunnin päivässä tai poljen fillarilla useamman kymmenen kilometriä. Asiointimatkatkin kävelen ”power walkia”, eli vaikka korkokengissä ohitan juoksevia ihmisiä. 😀 En koe liikunnaksi mitään, jossa en kunnolla hengästy tai hikoile. Sykerajoja en osaa noudattaa, sillä leposykkeeni on matala. Mitä siis tehdä välipäivinä? Painoa pitää vielä muutama kilo saada ja haluan enemmän irti lihaskuntoharjoittelusta. Mietin, että saisin varmasti tuloksia treenistä, jos en olisi edellisenä päivänä kävellyt koko vuorokautta! Niin ja riittääkö alkulämmittelyksi 20 min reipas kävely salille ja muutama minuutti keppijumppaa? Tavallisesti juoksen vielä matolla 10 min ennen ja jälkeen treenin+ne matkat. Anteeksi kysymysoksennus, mutta tällaista nippelitietoa sekopäälle on vähän vaikea löytää. 😀
Moi,
kiitos ja upeaa kun olet löytänyt blogin ja päässyt ymmärtääkseni jo melko lailla terveellisen ajattelun pariin 🙂
Yksi tapa jos on hankala malttaa levätä olla ottaa välipäiville jotain mukavaa vähemmän energiaa kuluttavaa tekemistä josta saat kuitenkin ”kicksejä”. Se voi olla vaikkapa biljardilyöntiä, shakkia, dartsia tai jotain muuta vastaavaa urheilua mistä tykkäät tai ihan kokonaan jotain muuta kuin urheilua.
En ole tässä aiheessa ekspertti, mutta ehkäpä levonkin voisi opetella asettamaan elämänarvoksi tarvittaessa jopa suorituksena. Se on uskomattoman tärkeä elementti elämässä. Ei se minullekaan ”säntääjänä” ja vauhtiveikkona ole helppoa tajuta omakohtaisesti, mutta tutkimusnäyttö hyödyistä on kiistaton, niin jääräpääkin uskoo 🙂 Ja kyllä, sinullakin liika aerobinen on hyvin todennäköisesti jo lihaskasvun hidaste.
Alkulämmöksi ehdottomasti riittää, vähempikin. Tärkeintä on valmistella sitten keho liikkeisiin salilla eli ei suoraan maksimirautoihin.
Kiitos Juha nopeasta vastauksestasi! 🙂
Kiitos, nyt tosiaan alkaa ajatusmaailma olla kunnossa, mutta vanhoja tapoja onkin kinkkisempi muuttaa. 😀 Olen sitä tyyppiä, joka tarvitsee faktoja ja mustaa valkoisella, että uskoo. Siksipä blogisi onkin ollut todellinen aarre, kun tiede ja tutkimukset kohtaavat kirjoituksissa käytännön. 🙂 Olenkin ottanut vähän turhan kirjaimellisesti kaikki ”säännöt”
ja suositukset siitä, miten treenata oikeaoppisesti ja unohtanut sen oman fiiliksen. Tässä tilanteessani varmaankin riittää sekin, että käyn tekemässä nuo lihaskuntotreenit ja jooga/balance-tunnin kerta viikkoon ja muuten vain oleskelen.
Minäkin olen ”säntääjä” tai ”touhottaja” ja arki on aktiivista ilman tätä ”pakko-liikkua tämän verran” mentaliteettia. Tein UKK instituutin liikuntapiirakkatestin ja tajusin, että riittävän rajat paukkuu jo vuorokaudessa! 😀 Jospa otankin siis levon seuraavaksi projektiksi ja ihan opettelen kävelemään hissukseen. 😉
Ja hyvä kuulla tuosta alkulämmittelystä. Heti testaamaan! 😀
Jes, ei kun lepäämään! Meille säntääjille ja touhottajille se voi olla vaikeaa, mutta sitäkin tärkeämpää ja hyödyllisempää.
https://lihastohtori.wordpress.com/2017/04/21/kasvaako-lihas-levossa-2017/
Mukavaa kesää!
Kiitos! Mukavaa ja etenkin levollista kesää sinullekin! 😉 P.S. Taidanpa vielä lukea tuon postauksen muistin virkistykseksi sekä printata ja teipata seinälle!! ;D
Moi! Kiitos Lihastohtori 1 kirjasta. Olen lukenut sen pari kertaa alusta loppuun ja aina välillä selaillut. Hienoa,että tulee uusi kirja. Voisitko joskus kertoa miten salilla voi harjoitella kun on lannerangan rappeuma. Eli mitä liikkeitä salilla voi tehdä ja mitä ehdottomasti ei. Siis tällainen 60+ äijä.
Kiitos!
Tässä kirjoituksessa alan asiantuntijat kertovat vinkkejä. On hyvä muistaa, että lannerangan tehtävä on tukea, ei niinkään tuottaa liikettä. Liikkeet kannattaa tehdä siis alaselkä luonnollisessa asennossa ilman pyöristymistä tai liikettä mihinkään suuntaan mitä liikkeitä sitten teetkin. Tämä vinkki koskettaa oikeastaan kaikkia salilla. Lue koko kirjoitus:
https://lihastohtori.wordpress.com/2016/11/23/kuntosaliharrastajan-alaselkavaivat/
Kannattaa harkita käydä myös jonkun hyvän fysioterapeutin kanssa salilla katsomassa läpi, että tekniikat ja liikevalinnat ovat sinulle hyviä jos tuo kirjoitus ei auttanut.