Käsittämättömiä liikunta- ja urheilusuorituksia – osa V

On jälleen luvassa voimalu- ja urheilukulttuurin esiinnostoa. Aiemmat osat huikeista liikunta-/urheilusuorituksista löytyvät täältä: (III, III ja IV). Tällä kertaa luvassa maailmalta ihan kovista kovimpia suorituksia sekä painonnostosta että klassisesta voimanostosta. Lisäksi esittelyssä on muutama kova kotimainen voimanostaja.

Painonnostajia

Aloitetaan painonnostolla. Alla videossa Naim Süleymanoğlun 190 kg työntö vain 60 kiloisena, mikä on edelleen yksi kaikkien aikojen kovimmista voimasuorituksista tai oikeastaan urheilusuorituksista yleensäkin. Pieni ja pippurinen Naim kuoli vastikään vain 50-vuotiaana. RIP.

Painonnoston raskaansarjan ME-mies Lasha Talakhadze on ME:n haltija sekä tempauksessa (220kg) että työnnössä (264kg). Alla hän vemputtaa 120 kilolla lämmittelyksi voima- /lihastempauksella. Helppoahan se on kun on voimaa, yritäpä ilman!

Entä kyykyssä oma paino nelinkertaisesti raakana ilman vyötä? Kyllä se on mahdollista ja lasten leikkiä Kiinassa, jossa nostetaan pää alaspäin ja painovoima toimii ilmeisesti toiseen suuntaan kuin meillä epäonnekkailla pohjalaisilla kyykkääjillä!

Voimanostajia

Voimanostossa löytyy monia järkyttävän vahvoja kavereita. Greg Nuckols on kirjoittanut erittäin mainion kirjoituksen siitä, miten eripainoiset nostajia voitaisiin verrata keskenään ja kuka voisi olla tällä perusteella kaikkien aikojen kovin nostaja. Tässä kansainvälinen listaus raakavoimanoston eli klassisen voimanoston kovimmista tuloksista (miehet: testatut liitot ja kaikki liitot sekä naiset testatut liitot ja kaikki liitot).

Olen aiemmin nostanut esille aiemmissa postauksissa mm. superkyykkääjän Ray Williamsin ja kotimaiset superpenkkaajat Fredrik Smulterin ja Timo Hokkasen, joihin olen itsekin tutustunut vuosien varrella. Maailman kaikkien aikojen kovimmista klassisen voimanoston kisaajista poimin Sergey Fedosienkon käsittämättömän 675 kg:n yhteistuloksen 59 kiloisena. Tämä lienee allometrisella skaalauksella kovin klassisen voimanoston yhteistulos koskaan.

Minua tosin häkellyttää itseäni vieläkin enemmän paralympialaisten penkkisuoritus vuodelta 2016. Sherif Othman (Osman) täräytti penkkipunnerruksessa raakana 211 kg 59-kiloisena jalat penkillä. Samoissa kisoissa aiemmissa kirjoituksissa toin esiin Siamand Rahmanin 310 kg:n suorituksen penkistä raskaasta sarjasta (myös jalat penkillä). Ei pysty narukäsi käsittämään tällaisia tuloksia!

Naisista yksittäisenä yhtenä kovimpana hirmuna nostan esiin Maria Hteen, jolla on raakavoimanoston maailmanennätykset 56- ja 60-kiloisiin. Tässä hänen yhteistuloksen ME 55-kiloisena. Videolla 172,5 kg kyykky, 102,5 kg penkki ja 197,5 kg mave.

Kotimaisia voimailijoita

Seuraavaksi esittelyvuoroon muutamia erittäin vahvoja kavereita suomalaisesta voimailusta. Suomalaisia voimanostoennätyksiä klassisesta voimanostosta voi katsoa täältä (miehet: testatut liitot ja kaikki nostajat), naiset: testatut liitot ja kaikki nostajat)).

Ensimmäisenä on esittelyvuorossa yksi kaikkien aikojen mahdollisesti lahjakkaimmista kovimmista nostajista Tuomas Hautala. Hänellä on voimanostossa Suomen ennätyksiä 120 kilon sarjasta 93 kilon sarjaan. Tässä treenivideossa hän nostaa alle 100-kiloisena vetoremmeillä 390 kiloa mavessa.

Toisena esimerkkinä erittäin kova penkkipunnertaja, joka EI ole habitukseltaan  lihaksikas tynnyririntaiselle valas. Risto Joensuu on penkannut 89-kiloisena raakana eli siis ilman penkkipaitaa peräti 212,5 kg ADT:n alaisessa SVNL-liitossa (video alla).

Kolmanneksi vielä nuorempaa verta. Tässä videossa suomalainen nuori voimalija Nuutti Mansukoski esittelyssä. Nuutti on 18-vuotiaana kyykännyt kisoissa 300 kg, nostanut penkistä 177,5 kg ja mavettanut 305 kg. Jos tällaiset videot kiinnostavat, kannattaa laittaa voimailukulttuuria tubettava Huittisten Voimailijoiden Tero Tuohenmaa seurantaan Youtubessa.

Kuntosalit ja voimailusalit ovat nykyään pullollaan naisia, mikä on tietysti mahtava asia. Tilanne on muuttunut dramaattisesti 10-20 vuodessa. Naisista otan esiin parivaljakon Kankus-Kettunen. Johanna Kankus 181,5 kg jalkakyykystä 71-kiloisena on erittäin kova. Tässä häneltä alla 160 kg:lla treenikolmonen.

https://www.instagram.com/p/Bg1GBwIjmcp/

Johannan kilpakumppani Jonna Kettunen on nostellut myös yhtä kovia rautoja. Tässä videolla kyykky 172,5 kg, penkki 95 kg ja mave 201,5 kg 71,2 kiloisena.

Suomalaisista nostajista viimeiseksi esittelyyn veteraanivoimailua. Voimanoston maailmanmestari Ove Lehto penkkasi raakana 45-vuotiaana 262,5 kg doping-testatussa voimanostoliitossa ja yli 20 vuotta putkeen sivulajissaan maastavedossa yli 300 kg.

Ja ihan loppuun vielä yhden suosikkilajeistani yleisurheilun puolelta pitää nostaa esiin suomensukuisen Daniel Ståhlin voimat esiin täälläkin. Danielin tuore vitonen mavessa pienellä pompulla 350 kilolla raakana on erittäin kova voimanoston erikoismiehillekin.

Toivottavasti nämä videot innostavat ja inspiroivat enemmän kuin masentavat!

Juha Hulmi

Tietoja jhulmi

PhD, docent and Associate Professor in Exercise Physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): kuntosali, Lihakset, voimaharjoittelu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Käsittämättömiä liikunta- ja urheilusuorituksia – osa V

 1. Alkku sanoo:

  Eddie Hall 500kg

 2. Aleksi 11 sanoo:

  Kiitos sinun työstäsi liikunnan eteen! mutta omasta mielestä kaikk tälläinen on täysin typerää!! Ei mitään yhteiskuntaa hyödyttävää!! Samoin kuin jääkiekko ja jalkapallo voiko tyhmempiä asioita ollakaan!!!Suurin osa näistä hukkaa elämänsä täysin turhien asioiden eteen!! Eli haluavat muilta hyväksyntää/kunnioitusta!!! Mitä helvetin järkeä vetää maasta 400kg ja hajottaa ittensä 🙂 jokainen tietenkin tavallaan!!

  Mutta kiitos hyvistä artikkeleista!!

  • jhulmi sanoo:

   Heh, tosiaan onhan se urheilu vähän hassua, jos sitä katsoo ulkopuolisen silmin 🙂 Mutta niin on moni muukin asia elämässä.

  • Jarska sanoo:

   Mutta kukaan ei ole vielä vetänyt 400kg maasta IPF-säännöillä…

   Ja kova mave auttaa kyllä kauppakassien kannossa 🙂

 3. Kova kyykky sanoo:

  Jonas Rantanen 575 kg squat

  Mitä olet mieltä tästä suorituksesta?

  • jhulmi sanoo:

   Kova toki ammattilaisten varustevoimanostossa. Olen nähnyt Jonaksen nostoja aikanaan livenä. Tosi vahvoja koko veljesjoukko!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s