Yhteys

Valitettavasti tämä otsikko oli hieman hämäystä.

Toistaiseksi en ehdi vastaamaan yksittäisten ihmisten kyselyihin mailitse, puhelimitse tai mitään muutakaan kautta. Jos olet huippu-urheilija (suomalaisen urheilun tila huolestuttaa ja haluan auttaa) tai vaikkapa toimittaja ja tekemässä juttua, niin yhteyttä toki saa ottaa, mutta en edelleenkään lupaa mitään, ainakaan ilmaiseksi. Ja yhteystiedot saatte ihan itse etsiä nettiviidakosta 😉 Yritän panostaa tutkimustyöhön yliopistossa ja kaikki ylimääräinen saattaa olla pois sieltä. Tämä blogaus kun on minulle vain harrastus.

Aussi

Yritän käyttää rajallisen vapaa-aikani toki edelleen blogijuttujen kirjoittamiseen. Tämä on minun ”koutsaustani”, jota haluan ja ehdin hieman tehdä ja toisaalta yliopiston yhteiskunnallista tehtävää on mukava hoitaa. Tämä blogi on mahtava tapa tavoittaa omilla ajatuksillaan tosi iso joukko. Aina silloin tällöin myös koulutan mm. personal trainereita ja urheiluvalmentajia.

Blogin kommentteihin voi toki edelleen laittaa yleisluonteisia kysymyksiä. Vältä kuitenkin liian omakohtaisia kysymyksiä. Valitettavasti vaikka haluaisinkin, niin en ehdi olemaan juuri nyt kenenkään personal trainer tai valmentaja. Onneksi maassamme on paljon päteviä koutseja, jotka tekevät tätä työtä. Heille siitä kiitos.

Kiitos myös jälleen kerran isolle joukolle lukijoita. Teidän ansiostanne olen pitänyt blogin aktiivisena!

P.S. Minun henkilökohtaiseen Facebook-profiiliin on tullut aika paljon kaveripyyntöjä vierailta. Kiitos kaikille pyynnöistä, mutta en käytä Facebookin henkilökohtaista profiilia verkostoimiseen. Sitä varten on LinkedIn, Instagram ja blogin FB-sivu… ja tutkijoille mm. ResearchGate  ja Google Scholar. Ks. myös yliopiston sivuni. Tästä syystä vastaan pyyntöihin yleensä copy-pastaamalla jotenkin näin:

”Hei xxx,

kiitos kaveripyynnöstä.

Valitettavasti mulla on sellainen tylsä linja FB:ssä henkilökohtaisessa profiilissa, että otan frendilistalle vain ihmisiä jotka tunnen ja/tai joiden kanssa olen joskus jutellut/ollut tekemisissä. Sori”

346 vastausta artikkeliin: Yhteys

 1. juhani aherikko sanoo:

  Hyvät perustelut ja kevättä sinnekin.Olen uusi lukijasi.Harrastanut lajeja Sm-tasolla yleisessä ja nyk.senioreissa(s.1957).Olenko pahasti väärässä,jos tavoitteeni on nostaa etukyykyssä 2xomapaino(150kg) ja siten saada jalkani toimimaan eri lajeissa tehokkaammin.

  • jhulmi sanoo:

   Kun tavoitteen saavutat, niin olet kyllä yli viisikymppiseksi kadehdittavan kovassa kunnossa. Tsemppiä!

  • Vesa Nuolioja sanoo:

   Pojat pojat (anteeksi henkilöt henkilöt). Onpas teillä tavoitteita. Itse täytin äsken 70 v ja tavoitteena on käppäillä jatkossakin jonkin aikaa omin jaloin. Harjoitteluun on loistavat mahdollisuudet, koska asun Jyväskylän Harjun kupeessa. Tärkein harjoite on kiivetä lähes päivittäin sauvojen kanssa Harjun päälle ja löntystellä alas ja toistaa se muutaman kerran. Eilen aloin monipuolistaa harjoittelua ja kävin ensimmäisen kerran niin ikään melkein vieressä olevalla AaltoAlvarin kuntosalilla. Kas kummaa, siellä oli sali täynnä ikätovereita. Hyvä henkilöt (nykyisin ei saa sanoa, että tytöt ja pojat tai ukot ja akat, joten en sano, olen hyvien tapojen ystävä.).

   Salilla käynnin lisäksi aloin vähintäänkin silmäillä näitä lihastohtorin sivuja. Näyttävät mainioilta. Nauroin äsken ääneen lukiessani yhden Hulmin satiirin.

   • jhulmi sanoo:

    Hienoa!

    Salilla käynti on tosiaan sosiaalisesti aika mukavaa hommaa kun löytää aika helposti juttuseuraakin.

   • Daniel sanoo:

    Hei!

    Haluan kiittää blogikirjoituksistasi sekä kirjoistasi. Olen saanut niistä paljon ymmärrystä treenailuun sekä terveellisiin elämäntapoihin.
    Yksi asia on mihin toivoisin sinun ottavan vielä joskus kantaa olisi fyysisen työn sekä voimaharjoittelun yhdistäminen.

   • jhulmi sanoo:

    Kiitos mukavasta palautteesta!

    Hyvä aihe kyllä mitä ehdotit. Ehkäpä joku joskus tästä aiheesta ehtisi kirjoittaa. Haastava yhteensovitus joskus varmasti.

 2. Markus Metsänen sanoo:

  Moikka, eilen jouduin kiireellä lähtemään seminaarista, joten postailen tähän linkin mainitsemastani ”Is a carb a carb?” -artikkeliin. Voit lukaista ja ottaa kantaa, jos ehdit =)

  http://www.simplyshredded.com/the-science-of-nutrition-is-a-carb-a-carb.html

  Kiitos vielä antoisasta seminaarista!

  Markus

 3. Meinaamisesta Menoon! sanoo:

  Tervehdys Juha! Kiitos blogista. Meneekö liiaksi asian viereen ja/tai peruskauraksi, jos kirjoittaisit, millä kaikilla muilla tavoilla lihaskuntoa voi treenata kuin salilla? Luulisi, että tapoja on vaikka kuinka, ja silloin saataisiin mukaan nekin ei-sali-ihmiset. Kuten minä 🙂 Kiitos jo etukäteen!

 4. Hei olen nuori 20v mies opiskelija, joka kovasti seuraa toimintaasi ja julkaisuja. Voisitko laittaa neuvoja tai linkkejä josta voisi katsoa tietoa urheilijan tai kehonrakentajan ravitsemuksesta ja syömisestä.. ?? Kiitoksia tosi paljon jos Juha vastaat 🙂

 5. Antero sanoo:

  Olisko mahdollista pohtia vähän tota intermittent fastingia?

  • jhulmi sanoo:

   Eiköhän joskus, mut kunnon tutkimukset puuttuu lihaksiin ja treeniin liittyen käytännössä.

 6. Emilia sanoo:

  Ensinnäkin kiitos todella mielenkiintosista aiheista, tutkimuksista, vinkeistä yms.! Kyllä näitä lukee enemmän, kun mielellään ja tuleekin tyrkytettyä sivuja vähän kaikille! Takapuolijuttuja lukiessa tuli mieleen yksi ongelma, mistä en pääse eroon: reisipatit, siivekkeet vai millä nimellä näitä ikinä kutsutaankin! Tuossa ulkoreisien yläosissa, loitontajissa (kuinka sen nyt paikannan, että olis ymmärrettävä) olevista pateista (rasvaa), josta ei pääse eroon sitten millään! Olen koko ikäni harrastanut enemmän tai vähemmän kilpaurheilua kestävyyspuolella ja nykyisin enemmän voimapuolella. Muuten olen hoikka ja kroppaani tyytyväinen, mutta tuo yksin ja ainut kohta jolle en osaa tehdä mitään! Onkohan ainut mahdollisuus vaan koittaa päästä ”kaikesta” rasvasta eroon? Se ei kuullosta kovin terveelle. Vai millähän tässä voisi saada niistä huomaamattomammat? Luulen että moni muukin nainen on ongelmissa näitten kanssa. 😀 Rasva, kun tulee minne haluaa ja lähtee mistä haluaa… eikä sieltä mistä minä haluan.

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos 🙂 Lihasmassaa lisää ja ajan kanssa hitaasti hieman siinä sivussa ehkä rasvaa pois terveisiin elämäntapoihin panostamalla. Se lähtee jos on lähteäkseen. Olet myös ehkä turhaan huolestunut, harvat miehet etsivät rasvattomia naisia ja terveyden kannalta tuo ei ole haitallista rasvaa.

   • Emilia sanoo:

    En haluaisikaan olla rasvaton. Mutta tämä onkin tämmönen ulkonäköseikka mikä minua itseäni häiritsee. Voihan se olla, että käytän turhaan energiaa tämän asian vatvomiseen, mutta minkäs sille teet, kun oma kroppa on ikuinen projekti 😉

    Ainiin, oli minulla toinenkin juttu mitä olen hämmästellyt (ja moni muukin) tässä kuluvan vuoden aikana. Vuoden vaihteessa kävin vaa’alla (n. 52 kg). Aloitin tammikuussa CrossFitin lisäksi voimanoston. CF ollu mukana siis vuoden päivät. Helmikuun alkuun paino oli noussut n. 5 kiloa. Maaliskuun alkuun oli tullut lisää n. 8 kiloa vuoden vaihteesta. Lopetin kyykkäämisen sekä mavet maaliskuun alussa, koska en halua ostaa koko vaatevarastoani uudestaan. Jatkan ainoastaan penkin parissa. Mietin vain että miten voi olla edes mahdollista että noinkin lyhyessä ajassa tulee noin paljon painoa lisää, koska itse en huomannut kropassani suurtakaan muutosta (ainoastaan housut alko hieman kiristää)?! Lisäsin kyllä syöntiä, mutta en sentään niin radikaalisti, että se olisi ainakaan koko syyllinen! Nyt olen joutunut olemaan pari viikkoa lähes liikkumatta eikä paino ole muuttunut juuri lainkaan (ehkä -0,5 kg), joten ei ole vissiin nestettäkään kauhiasti?? Osaisitko sie selittää mitä kropassani on tapahtunut?! 😀 Tuntuu niin käsittämättömälle… Lisättäköön, että olen käyttänyt samaa vaakaa koko ajan.

   • jhulmi sanoo:

    Kunnioitettavat lukemat. Lihasta lisää ja lähes varmasti hieman rasvaakin, mutta rasva% ei ole ehkä muuttunut ja sitä kautta ehkä ihonalaisen rasvan paksuuskaan, se on vain nyt laajemmalla alueella lihasmassan kasvun takia.

 7. Jaakko sanoo:

  http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/tomaattimehu+on+paras+palautumisjuoma/a886692

  Onko sinulla tuosta tutkimuksesta lisätietoa? Millaisella urheilumuodolla tuo tutkimus on tehty ja mitä noi palautumisen mittarit oli? Pelkkä doms? Jos jaksat syventyä aiheeseen niin olisi mielenkiintoista lukea sinunkin näkökantasi tuosta. Eli kannattaako jatkossa hera sekoittaa tomaattimehuun. 😀

  • jhulmi sanoo:

   Otsikko taas tuossa tutkimuksessa ihan hanurista. Kannattaa syödä palautumisen aikana kasviksia ja marjoja.

 8. malol sanoo:

  Maksimaalisen lihaskasvun harjoittelu- artikkelissa on sivuttu asiaa: muu fyysinen aktiviteetti lihaskasvun aikana. Yritin etsiä lisää asiasta, mutta valitettavasti ei silmiini osunut. Joten olisipa kiva saada Lihastohtorilta artikkeli joka käsittelee juoksemista (ja muutakin aeroobista) ja sen kannattavuutta kun yritetään samanaikaisesti treenataan salilla lihasmassaa… Kevään aikaan yritetty tehdä mahdollisimman paljon lihasta salilla. Nyt alkaa kesä ja hienot juoksukelit. Sitten PROt kertoo, että juokseminen syö lihaksia, ja parasta olisi vain tyytyä kävelylenkille matalalla sykkeellä. Voihan ketutus, hikilenkit siis saa jäädä… :´(
  JA KIITOS aivan mahtavista artikkeleista! Nää voi aina palata lukemaan uudelleen ja uudelleen! Keep Up the Good Work!!!

  • jhulmi sanoo:

   Ei pari kertaa viikossa lihaksia vielä syö ja muutenkin voi välttää lihaskatoa syömällä paljon ja myös proteiinia. Palari juoksun jälkeen minimoi lihaskatoa.

   Eli ei kun juoksemaan jos siitä nauttii!

 9. hmz sanoo:

  Hei, kaipiasin pientä apua. Eli kasvissyöjä olen ja treenattua tulee päivittäin (sali /kestävyysliikunta). Käytän proteiinin lähteenä soijaa, siemeniä ja maitotuotteita. Soijarouhehan sisältää todella paljon protskuja, mutta mitä mieltä olet sen käytöstä? Onko soijaroheiden proteiinimuoto jotenkin huono, kun ihmiset eivät kiikuta kassitolkulla soijarouhetta koteihinsa?? Olisko suositella jotakin lisäravinteita, joita aktiiviliikkujana naisena tarvitsisin??

  • jhulmi sanoo:

   Tosiaan tämä ”ota yhteyttä” oli siinä mielessä väärin, että tarkoituksena ei ole siis antaa vastauksia yksittäisille henkilöille. En pysty kaikkeen, saati sitten ilmaiseksi 😉

   Soija ok, mutta hera on hieman parempi. Kannattaa lukea näitä:
   https://lihastohtori.wordpress.com/ravinto/

 10. asiallinen blogi.. oon varmaa vähä lepsu olemaan noin ”treeni intoinen”…:) heh.. voin katella bodauksen tekijöitä…;) vielä kun niitä löytää….:D

 11. voisitkin suositella aktselu paikkoja..;) heh.. mahtava maisema kuva.. ulkomaan matkailu kiinnostaa! mites sinua?

 12. Eija sanoo:

  Hyvä blogi! Linkit, videot ja kuvat rytmittävät mukavasti pitkiä asiapitoisia postauksia. Kivasti huumoria mukana, niin ei mene liian kuivaksi jaanaamiseksi.

  Jos jossain vaiheessa ehdit kirjoitella perusteellisemmin treenin kestosta, niin sellainen postaustoive olisi. Askarruttaa esim., missä vaiheessa treeni muuttuu kehittävästä kuluttavaksi, ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat.

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos! Erinomainen pointti. Kuinka usein, kuinka kovaa jne. olenkin jo aika paljon kirjottanut.

 13. Tuula Kanerva sanoo:

  Hyvä Juha,
  joko jossain artikkelissasi käsittelit astaksantiinia? Jos et vielä ole ennättänyt kommentoida kyberavaruudessa väitettyjä hyötyjä, niin ennättäisitkös? Kiitoksia!

 14. ulla-maija sanoo:

  moi

  olet kirjoittanut näin joulukuun alussa 2012: Kerron jatkossa mitä alkoholi tai ryyppääminen tekee lihaksillesi.

  eli koska tuo juttu on tulossa, vain enkö ole sitä huomannut??

  • jhulmi sanoo:

   Moi,

   on ollut itselle mieluisampia jutun aiheita ja oon tuota viivytellyt. Aihe herättää liikaa tunteita enkä ole vielä ihan osannut päättää, että miten saan siitä hyvän.

 15. Mikko sanoo:

  Moro! Bodaus/painonnosto/voimanosto näkökulmat kiinnostavat toki, mutta olisi mukava lukea treenaanisesta ja fysiologiasta voimalajien ”kuninkaan”- strongman- urheilun näkökulmasta 🙂

 16. Kirsikka sanoo:

  Heips, voisitko kertoa lisää miten pääse nopeasti ja tehokkaasti eroon etureisi dominanssista ? Valitettavasti minulla on tämä vika. Pystyn kyllä tekemään esimerkiksi kyykkyjä niin että saan ne tuntumaan pyllyssä, mutta en riittävästi. Ja sen vähäisenkin vaan jos keskityn erikseen tekemään peppulihaksilla. Se ei millään jää rutiiniksi pääkoppaan!

  • jhulmi sanoo:

   Moi. Olen hieman yrittänyt rivien välissä kirjoittaa aiheesta jo edellisissä pakarajutuissa. Mutta uusi osa on tulossa lähiviikkoina, jossa hieman syvennyn tähänkin aiheeseen.

 17. Eetu sanoo:

  Moi,

  Tuli muutettua suurkaupungin keskustaan, josta puuttuu kunnon salit. Terassille tuli kuitenkin rakennettua kotisali, jossa siis power rack, penkki, tanko ja 200kg bumper plateja. Rakensin myös platformin painonnostoliikkeille.

  Luin sivuillasi uudesta norjalaisesta tutkimuksesta, jossa oli treenattu 6 kertaa viikossa kaksi kertaa päivässä. Kotisalin takia kiinnostaisi kokeilla tämän tyyppistä treeniohjelmaa, koska voin treenata helposti aamulla sekä illalla. Treenitaustaa on noin 12 vuotta, josta pari viimeistä vuotta olleet vähän vähäisempää johtuen L5-S1 nikamavälin kuivumisesta. Kevyempi treeni tehtynä usein voisi siis olla järkevämpää.

  Kysymys kuuluu: Mistä voisin löytää lähteitä tämmöisen kaksi kertaa päivässä ohjelman rakenteluun? Tavoitteena on pääasiassa voima ja kimmoisuus. Googlella löytää yhtä sun toista, mutta niistä on vaikea sanoa tietääkö kirjoittaja itse aiheesta mitään. Tässä kun tuntuu olevan vaikea itse arvioida, että mikä on tarpeeksi kevyttä ja miten sarjojen kovuutta sekä pituutta pitäisi jaksotella.

  Kiitos jos aikaa vastata löytyy!

  • jhulmi sanoo:

   Moro,

   ei mulla oikein ole aikaa ohjelmia rakennella 😦 Mutta hieno terassisali sulla, saat varmasti siellä paljon aikaan. Määrä tai frekvenssi ei korvaa laatua. Jos treenaat usein, pitää malttaa tiputtaa kuormia. Voit rakentaa ohjelman vaikkapa tällä: http://www.kuntosaliharjoittelu.fi/

 18. Tyttönen sanoo:

  Heii, haluaisin yhdestä jutusta kysyä joka hieman mietityttää. Itse olen tälläinen 175cm hoikka nainen. Paino on noussut maaliskuusta lähtien noin kymmenisen kiloa (53kg>64kg), kun aloittelin painonostelun tuossa kesän aikoihin. Ruokapuolen kanssa hieman mietin että oon lisännyt syömistäni, mutta silti tuntuu että syön liian vähän.. otin ruokapäiväkirjan käyttöön ja aion syödä sen 2700kcal-3000kcal päivässä.. mutta mietityttää noiden protskujen, hiilareiden ja rasvojen määrät. Kun ainakin täältä olen lueskellut että hyvä jakauma on P 25%, H 45% ja R 30%. Laskeskelin sit mitä näistä tulisi grammoina niin proteiinia 162g, hiilaria n,300g ja rasvaa 115g. Kun on sanottu että esim proteiinia jos reenaa niin 1,5-2g/painokiloa kohden.. niin tuo menee vähän yli tuo 162g mun painooni nähden.. eli miten mun kannattaisi nuo laittaa? Eli tarkotus mulla siis massaa kasvattaakin, kun oon aina ollut hoikka joten tarviikin sit vissiin syödä paljon että kehitystä tulee. 🙂

  • jhulmi sanoo:

   Mulla ei ole aikaa antaa yksilöllisiä vinkkejä, mutta tuo sun energiaravinteiden suhde on hyvä. Älä stressaa liikaa. Tsemppiä!

 19. Hese-Setä sanoo:

  Hyviä juttuja Dr. Hulmi. Salitreeniä takana + 35 v. mutta aina oppii jotain uutta, kun pitää silmät ja korvat auki. Saisiko leptiinistä ja ”refeedistä” jotain jutun juurta? Vanhemmiten aineenvaihdunta hiukkaasen hidastuu (sähän et sitä vielä tiedä :O), siis omakohtaisesti…) joten ….

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Heh. Joo mielenkiintoinen aihe kyllä, mutta menee ehkä liian spesiaaliksi eikä ihan mun erikoisalaakaan.

 20. jussi sanoo:

  Kannattaako diabeetikon käyttää kreatiinia?

 21. Nippe sanoo:

  Olen lihassairaan pojan äiti (FSHD). Miten kannattaa syödä ja liikkua, kun on tällainen lihaksia surkauttava sairaus, joka johtuu geenivirheestä?

 22. Lassi sanoo:

  Terve. Tekisitkö blogiisi kirjoituksen teini-ikäisten treenaamisesta. Itse olen 15 vuotias ja olen käynyt kuntosalilla noin vuoden ja on lihastakin tullut, mutta pelkään koko ajan, että liian kova treenaaminen hidastaa tai pysäyttää pituuskasvun. Tämä on monille nuorille piinaava kysymys. Olisin kiitollinen, jos neuvoisit tässä asiassa. kiitos:).

 23. Ilpo sanoo:

  Moro!
  Kiitokset sivuista, hyviä juttuja.
  Saattaa ollaa jo tiedossa, että sivustot kaatuvat jatkuvasti uusinta IE-selainta käyttäessä. Toivottavasti tämä on mahdollista korjata.

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. En ole tietoinen tuosta ja liittyy seikkoihin joille en mahda mitään. Firefoxissa on mulla pelannut hyvin.

 24. Eemeli sanoo:

  Kiitoksia hienosta blogista! Paljon löytyy hyödyllistä salilla käyntiä ja opiskelua varten. Pilke silmäkulmassa vielä olet artikkelit kirjoittanut niin aina parempi 🙂 hienoa että joku jaksaa vapaa-ajallaan tehdä tämmöistä

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Tämä on itselleni myös mukava oppimisprosessi mm. kirjoittamiseen ja verkko-opetukseen ja hyvä palaute kannustaa jatkamaan.

 25. Jussi Säilä sanoo:

  Kiitos erinomaisesta blogista! Onko jossain hyvää materiaalia nopeusvoimaharjoittelusta? Itseni kiinnostaisi maksimivoiman kauden jälkeinen nopeus- / räjähtävävoimaharjoittelu. Millä keinoilla voima muutetaan nopeudeksi.

  • jhulmi sanoo:

   tää aihe on sen verran käytännöllinen, että kuuluu koulutuksien sisältöön jatkossa. Mutta blogiin tulee ainakin yksi juttu jossain vaiheessa 2014 😉

 26. Esa sanoo:

  Oletko tutkimuksissasi perehtynyt koskaan syvemmin High intensity interval training:iin. Olisi mielenkiintoista saada faktatietoja HIIT:in vaikutuksista:)

 27. mia uusitalo sanoo:

  Hei lihastohtori. Jos jotain voi toivoa olisi hienoa kun aloittaisit osion ja oheistuksen miten kuntoon kun haluat aloittaa mutta et tiedä miten.siis aloittelijat. ruokavalio ja liikunta.. näin olisi helpompaa aloittaa kun olisi jostain mistä aloittaa vaikka vaan runko ja sitten kun alkaa ymmärtämään tätä on ehkä helpompi saada näistä viisaista blogijutuista enemmän irti.. me tavalliset lihovaiset tarvitsemme enemmän apua kun nämä alan ammattilaiset.. ihan vaan ideana heitin.. hieno blogi

 28. jussi sanoo:

  Terve, mulla olisi pieni kysymys lisäravinteiden terveydellisistä vaaroista esim. sisäelinten kannalta. Olen käyttänyt whey proteiinia noin nelisen kuukautta, ja vanhempani ovat olleet hieman närkästyneitä sillä onhan aineen nimi kuitenkin lisäravinne, joka selvästi kuulostaa jonkinnäköseltä lisäaineelta jota keho ei tarvitse. Joten mitkä ovat esim heraproteiinin vaarat? Olen jo tietoinen vaaroista jos on esim. laktoosi-intolerantti tai muuten aineille allerginen, mutta mites sitten kun täysin terve henkilö käyttää proteiinia lisäravinteena pitkäaikaisemmin?

  • jhulmi sanoo:

   Voit kertoa vanhemmillesi, että äidinmaidosta 90 % alussa on heraa ja myöhemmin 50 % ja lehmänmaidostakin 20 %. Eli ei sitä voi oikein edes lisäravinnoksi kutsua.

   En ole tietoinen haitoista muuta kuin jos proteiinia kiskoo isoja määriä (>100 g päivässä ja muutakin proteiinia paljon) tai jos on proteiiniyliherkkä tai -allerginen.

   Eli ei tarvitse olla tämän hetken tietämyksen mukaan ollenkaan huolissaan. Terveyshyötyjä on enemmän kuin haittoja.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23167434

 29. A. Flaxweiler sanoo:

  Kyllä, lihaskunto on kovin tärkeätä mutta sen hankkiminen äärettömän tylsää. Työ ja perhe vie kaiken ajan ja jos aikaa jää yli niin menen mielummin juokseen, pyöräileen tai melomaan, raikkaaseen ulkoilmaan tunkkaisen salin sijaan. Duuunissa on täysi kuntosali jota voi käyttää ilmaiseksi niin paljon kuin haluaa mutta sorry, menen mielummin ulos kun joutuu muutenkin istuun neljän seinän sisällä. Miten hankin lihaskuntoa, ulkona?

  • jhulmi sanoo:

   Tämä on mielipidekysymys 🙂 Mutta ymmärrän. Blogiin tulee toivottavasti joskus lihaskuntoharjoittelusta ulkoliikunnan keinoin artikkelia.

 30. Seppo Salmela sanoo:

  Aloitin 5-vuotta sitten koemielessä kovan treenin koska halusin selvittää voiko 56-vuotias normaali mies saada lisättyä lihasmassaa ja voimaa ilman kiellettyjä aineita. Tänä aikana olen nostanut penkistä n. 3 milj. kiloa ja vetänyt n. 30 000 kertaa leukaa ym. Tulos on että maksimivoima on lisääntynyt 50% ja mm. hauis on kasvanut 34 cm:stä 40 cm:iin. Rinnan ympärys on myös kasvanut 6 cm ja vyötärö vastaavasti kaventunut 5 cm. Huom. Olen selättänyt pahan syövän tänä aikana.
  Koe on loppu mutta treenit jatkuu omaksi iloksi

 31. Markku sanoo:

  Moro.
  Tällanen nopea kysymys, tarkoitus olisi selventää takareisin kiinnityspisteitä ja niihin liittyen takareiden toimintaa.
  Tarkoitus olisi miettiä takareiden osuutta nilkan liikkeissä.
  Biceps Femoris näkyis kiinnittyvän Gastronomiceuksen kylkeen.
  Kun jalkapöytä nostetaan ylös, pohjelihas venyy samalla.
  Mutta mahtaako tuo Biceps Femoris kiinnittyä pohjelihaksen yhteyteen niin että samalla kun pohkeen pidentää niin takareisi pitenisi?
  Tarkoitus on siis selvittää nilkan ojennuksen mahdollista osuutta takareiden liikkeen pidentymiseen.
  Jos viittit oman mielipiteesi heittää niin olis bueno.
  Kiitos!

  • Markku sanoo:

   Lähestyin aihetta toisesta suunnasta ja huomasin että gastrocnemius ylittää polvinivelen.
   Eli ilmeisesti pohkeella voi auttaa reiden koukistumista. Ja jos haluaa lisää tehoa takareiden treeniin, täytyy tuo ensimmäinen teoria unohtaa keskittyä pelaamaan tuo pohjelihas pois koukistuksista. Dorsiflexio taitaa auttaa pelaamaan tuon pohjelihaksen pois liikkeen konsentrisessa vaiheessa. Joten tavallaan vastasin tässä itse itselleni, voit jättää nämä julkaisematta jos ei tämä sitten mene pahasti metsään ja haluat asiaan tuoda oman näkemyksesi =).

 32. Tomppa sanoo:

  Ensiksi, tosi hyvä tämä sun blogisi! Paljon hyödyllisiä vinkkejä olen saanut… Mulla on ongelmana minun vasen olkapääni, se rintatreenissä rupesi yhtäkkiä ”lonksumaan”. Lähti melkein paikaltaan selällään vipareita tehdessä. Kun loitonnin kättä sivulle, se lonksahti. Yritin monta kertaa ja mitä suorenpana se oli sitä helpommin se lonkshti. Vasemmasta kädestä lähti voima muihinkin liikkeisiin. Sen jälkeen olen pitänyt taukoa normi treenistä, olen tehnyt pikkupainoila olkapäätä vahvistavia liikkeitä ainoastaan. Eilen testasin salilla penkkiä, voimaa oli palautunut. Mutta en kovilla painoilla tehnyt.Pari vuotta sitten leikattu, meni jänne olkapäästä poikki. Voiko se vaikuttaa? Mitä neuvoisit? Kävin lääkärissä eilen, ei osannut tehdä mitään. Aikoi kysyä kirurgilta neuvoa…

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Menisin ensin jollekin hyvälle osteopaatille tai OMT-fyssarille tms.

 33. AnttiJT sanoo:

  Moi!

  Urheiluun, palautumiseen jne. on paljon apuvälineitä. Onko sinulla näppikokemusta, kirjallisuustutkimuksia tai muuta kuulutietoa erilaisista apuvälineistä esim. EMS stimulaatiosta?

  Kiitoksia blogista!

 34. Niina sanoo:

  Heissan Juha,

  täällä minäkin pohdin kiitollisena, kuinka hienoa settiä pistät blogissasi tulemaan. Liikunnasta yritän minäkin itselleni ammattia vääntää ja silloin tällöin pistäydyn lueskelemaan, mitä olet kirjoitellut ja yleensä saan itsekin lisää uutta mietittävää. Tykkään tosi paljon rennosta tavastasi kirjoittaa sekä ottaa kantaa/ilmaista mielipiteitäsi, oot innostava tyyppi.

  Virkistävää lukea juttuja, joissa on todellakin asiaa ja sisältöä, mutta kuitenkin mukavan letkeällä fiiliksellä kirjoitettuna. Kun ihmisten vakavuus ja rautakanki asenne liikuntaa ja terveysasioita kohtaan alkaa ketuttaa, tuun tänne fiilistelee. Tänksmään!

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos Niina. Tällaisten palautteiden takia kirjoitan, koska siitä tulee minullekin hyvä mieli. Jos pystyn ihmisiä opettamaan, saan ne nauramaan, oppivat ajattelemaan ja jopa inspiroituvat, niin olen onnellinen. Tärkeää on toki myös, että itse nautin kirjoittamisesta vaikka kukaan näitä ei lukisi. Kirjoitan juttuja joita itsekin lukisin. Huumori voi joskus mennä ylikin ja olla jonkin mielestä epäasiallistakin ja ei dosentille sopivaa, mutta kaikkia ei voi aina miellyttää.

 35. Jukka Korhonen sanoo:

  Voisiko lihastohtori kirjoittaa artikkelin lämmittelystä ennen lihastreeniä? Itse treenistä ja sen riittävyyden arvioinnista on paljon tietoa tarjolla, mutta sopivan lämmittelyn arviointiin on vähemmän työkaluja. Riittääkö pelkkä sykkeen ja verenpaineen nosto, vai onko tärkeämpää kohdentaa lämmittelyä treenattavia lihaksia/liikkeitä ajatellen? Pidempi ja rauhallisempi vai lyhyempi ja intensiivisempi lämmittely? Tarvitsevatko suuremmat lihakset rankempia lämmittelyliikkeitä, vai onko lämmittävä vaikutus sama normaali- ja hyväkuntoisella, jos molemmat tekevät vaikka 30 yleisliikettä (burpee) samassa ajassa?

  • jhulmi sanoo:

   Hyvä aihe. Sekin vaikuttaa, että mikä on ympäröivä lämpötila ja mitä lihaksia pitää saada lämpimäksi, pinnallisia vai myös syviä, joiden lämmittämiseen ei ulkoilman lämpö samalla lailla vielä riitä kuin pinnallisiin jne. Tarvittavat liikelaajuudet jne. Täytyypä pitää mielessä tai pyytää joku kirjoittamaan tästä!

 36. Oboy sanoo:

  Terve!

  Haluaisin kysyä lihasten ylläpidosta. Nyt kun rupeaa pikkuhiljaa olemaan kesäaika sekä muukin liikunta kiinnostaa siinä määrin ettei kuntosalille riitä enään niin paljon aikaa, kuinka usein/millaisia sarjoja/toistomääriä/treenijako vaaditaan pelkkään lihasten ylläpitoon? Olen nyt ollut kuukauden miinuskaloreilla, ja aion olla tod.näk. koko kesän myös.

  • jhulmi sanoo:

   Puolellakin volyymilla /frekvenssillä pystyy pitämään yllä yleensä, kunhan intensiteetistä pitää kiinni. Itse kesällä haluan olla nopeampi ja ketterämpi, joten tiputan volyymia ehkä 1/3 – 1/2, mutta kuormat pidän samoina.

 37. Sami sanoo:

  Moi Juha ja kiitos loistavasta blogista!

  Koska blogin nimi on lihastohtori, kysyisin sinulta lihasvammoista. Oletko vielä kirjoittanut niistä blogissasi? Toivoisin tietämyksesi puitteissa vinkkejä seuraavaan: Sain thainyrkkeilussä melko kevyessä sparrissa osuman etureiteen, joka ei tuntunut miltään, vaan kykenin jatkamaan treenin normaalisti loppuun. Seuraavana aamuna reisi oli hieman hellä, mutta kykenin kävelemään normaalisti. Töissä samana päivänä tila paheni, ja reisi kipeytyi ja turposi n.4-6cm koko matkalta, ja kävely onnistui vain polvi lukkosuorana. Alun KKK-hoito jäi siis täysin antamatta ja verenvuoto ja turvotus pääsi kehittymään maksimaalisen pahaksi. Kävin lääkärissä ja sain aspiriinia 500mg*2/pv*10pv (veritulppien esto), trombosol fortea 2/pv*10pv, mobilatia 2/pv*10pv ja kolmiosärkylääkettä pahimpaan kipuun. Sairaslomaa tuli 6pv ja ohje pitää jalkaa koholla, levätä, ja laittaa noita rasvoja jalkaa hieroen. Monien ohjeiden mukaan (esim. http://www.diacor.fi/component/dpcontentplugin/files/download/151/Puujalka.pdf) toipuminen kestää ainakin kuukauden. Onko sinulla mitään hoitovinkkejä, miten voisin tehostaa/nopeuttaa palautumistani tästä vammasta? Kolhusta on nyt 6pv, joko uskallan kevyesti venyttää/jumpata lihasta, vaikka leposärkyäkin välillä on? Turvotus on jo hieman laskemaan päin.

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   valitettavasti en ole erikoistunut vammoihin, mutta ehkä niistä joskus voisi kirjoittaa tännekin. Sun kannattaa copy-pastata hyvä kysymyksesi jonnekin muualle.

   • Sami sanoo:

    Ok, pitääpä jatkaa selvittelyä muita reittejä! Kieltämättä blogiin voisi jotain tuostakin aiheesta sopia, koska treenatessakin voi lihasvammoja saada, ja toisaalta lihasvammoista palautumiseenkin voi varmasti jonkinlaisella treenillä vaikuttaa.

 38. Perttu sanoo:

  Hei! Kysymykseni saattaa mennä tuolle henkilökohtaisten puolelle, mutta yrittäminenhän ei maksa juuri mitään.

  Luin tuolta sinun myytinmurtajapostauksesta, että lihastreenin ei pitäisi olla haitallista kasvuiässä. Olen kuullut monia erilaisia mielipiteitä asiasta, mm. koulumme liikunnanopet ovat asiasta eri mieltä. Onko tämä tosiaan todistetusti vain myytti? Ovatko esim. fysioterapeutit asiasta samaa mieltä?

  Kiitos mahdollisesta vastauksesta.

  • jhulmi sanoo:

   Mm. nuorten liikunnan position statement otti kantaa vastikään tähän aiheeseen ja viittasin kyseisessä jutussa:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24055781

   Ei siis ole heidän mukaansa tutkimusnäyttöä sen puolesta, että pituuskasvu häiriintyisi ainakaan järkevästä voimaharjoittelusta. Itse asiassa hyppelyissähän kasvulevyihin kohdistuu paljon isommat hetkelliset voimat kuin voimaharjoittelussa ja sitä lapset tekevät ihan luonnostaan.

 39. Sampsa sanoo:

  Kysyin tätä jo Daniela Eklundilta jonka kirjoitus löytyy ensimmäisenä tällä hetkellä. Kyse on http://www.aworkoutroutine.com/bodybuilding-workouts-suck/ että tästä linkistä ja siitä kirjoitettavasta tyylistä että ammattilaisten käyttämät 4-5 jaolliset ohjelmat eivät toimisi roinaamattomilla. Olen huomannut vähän saman tyylistä omasta treenistäni. Olen kehittynyt aina paremmin 2 jakoisella ohjelmalla jopa vieden sarjoja failureen, (tietysti ryhmittämällä lihaksia fiksusti), voi olla että johtuu runsaasta urheilutaustasta? Kuin sillä että treenaan monijakoisesti ja ”tuhoan” lihaksen treenissä kerran 7 päivään.

 40. Niki Manninen sanoo:

  Hei! Ajattelin kirjoittaa jos sattumalta vastaisit. Minun vasen olkapää on edessä ja vähän ylhäällä ja kaipaisin apua että miten voisin hoitaa sen kuntoon. -Niki Manninen

  • jhulmi sanoo:

   Menisin hyvälle fyssarille. Salilla voisit tehdä horisontaalisia soutuliikkeitä, esim. alataljaa jne.

 41. Jukka Korhonen sanoo:

  Hei!

  Laitoin aiemmin artikkelitoiveen lihaskuntotreeniin liittyvästä lämmittelystä. Sitä odotellessa tuli mieleen toinen, hieman aihetta sivuava ja ainakin minua kiinnostava aihe: palautuminen. Tällä tarkoitan sarjojen, en treenikertojen välissä tapahtuvaa palautumista. En kaipaa yksinkertaista vastausta optimaalisesta palautumisajasta (sellainen lienee tapauskohtainen), vaan palautumisen problematiikan käsittelyä: lihasten pitäisi sarjojen välissä levätä, mutta toisaalta liika lehden lukeminen penkillä laskee sympaattisen hermoston aktiivisuutta. Sama koskee tietysti lämmittelyä: pitäisi saada paikat ”heräteltyä” täyteen iskuun, mutta toisaalta välttää väsyttämästä niitä.

  • jhulmi sanoo:

   Tää on hyvä aihe. Pistetään harkintaan. Tosin jos kirjoitan, niin kirjoitan aika syvällisesti, koska tämä on taas niitä kysymyksiä, joihin ainoa oikea tapa vastata on ”se riippuu…” 🙂

 42. Tapsa sanoo:

  moi osaatko sanoa mistä johtuu kun käyttää hera 80 (suklaa/minttu), Niin iho pukkaa sellaista hajua, että ei sitä kestä kukaan:( Olisko mitään vastaavaa proteiinin lähdettä mitä kannattaisi kokeilla ja olisi yhtä toimiva : ?

  • jhulmi sanoo:

   En ole kuullut tuollaisesta enkä osaa sanoa tuohon mitään. Kokeile jotain muuta heraa.

 43. Jasu sanoo:

  Moro Juha ja kiitos blogistasi. Tuossa tovi sitten kuulin sellaisestan IHME tuotteesta kuin Valmarin.?!! En löytänyt kommenttiasi tähän…..? Ja tuotteesta lukee mm seuraavaa:
  Palautta kun voimakas lihastreenaus vie hapoille jne jne….
  Onko mitään faktaa vai toimiiko ihan oikeasti?

 44. Diego sanoo:

  Moro. Sellanen nopee kysymys olis, ku nyt on tullut laihdutettua jo usiampi kuukausi, ja painoakin(rasvaa ja lihasta) on lähtenyt melko paljon pois(n.14kg, rasva% n.10), että kasvaako lihakset entisiin mittoihin nopeammin, mitä niiden kasvattamiseen on aiemmin mennyt?

  • jhulmi sanoo:

   Jos olet treenannut aiemmin hyvin, niin todennäköisesti lihasmuisti-ilmiön ansiosta kyllä.

 45. Lady of the lake sanoo:

  Hei Juha, kirjoitin sulle pitkää hienoa kysymystä ja kun painoin lähetä nappia koneeni kaatui. 😀 Tulikohan ”Treenaa peppu isoksi” treenin jatkoideasta sinulle viestiä ollenkaan?

  • Lady of the lake sanoo:

   Itse asiassa jo tuon kysymyksen näkyminen sivulla osoitti ettei eka viestini tullu perille. 🙂

   Eli heitin jatkoideaa ison pepun treenaus ohjeille: moni nainen treenaa tosissaan nyt ison pepun ollessa trendikäs. Liiallisen treenauksen haittapuolista ei ole juurikaan kukaan puhunut ja toivoisin, että uskaltaisit ottaa aiheeksi kasvu eli raskausarvet joita naisille saattaa herkemmin tulla minipillereillä ollessaan. Pillerien aikaan kiloja kertyy herkemmin juuri lantio/takamus alueelle ja kun treenaa kovaa ja syö enemmän kasvaakseen, voi lopputulos olla jotain ihan muuta kuin alunperin on ajatellut.

   Sinulla on erittäin hienot ohjeet sivuillasi treeniin: Missä ajassa olisi ”turvallista” näkyä tuloksia eli miten kasvua pitäisi tulla esim. kuukausi tasolla? Moni ajaa todella tiivistahtista treeniä mm. kun kaiken maailman superdieettejä ja failure treenejä viedään nyt pilkkuun asti.

   Voisitko rohkeasti ottaa puheeksi mikä mahdollistaa arvet, onko se esim. suuri rasvamäärä, vai suuret protsku ja rasvamäärät yhdessä ja miten välttää pahimmat suden kuopat? Eli mitä nainen voisi tehdä välttääkseen arvet? Kyseessä on varmasti erittäin yksilöllinen asia ja sen vuoksi tuntuukin että harva uskaltaa ottaa tätä puheeksi. Olisi erittäin mahtavaa, jos sinulta saisi tähän palasen viisauttasi?

   Kyseessä voi olla tosi iso itsetunto ongelma naisille jos ja kun sellainen pääsee vahingossa syntymään. Sen jälkeen moni ei varmasti bikinirannalle enää uskaltaudu vaikka muodot olisikin kohdillaan.

   • jhulmi sanoo:

    Hei,

    mulle on uusi juttu, että olisi lihaskasvun seurauksena syntyneet raskausarvet naisilla yleinen juttu ilman samanaikaista selvää nopeaa lihomista.

    Itse en kannata treenaamisen aloittamista, niin, että heti on kaikki pelissä ja yritetään maksimoida kehitysvauhti. Tällöin on riskit vammojen lisäksi myös ehkä esitetylle skenaariolle. Tämänkaltainen juttu voisi olla hyvä.

 46. Lady of the lake sanoo:

  Moi,

  Huomasin jälkeenpäin että taisin hieman muotoilla asiani huonosti kuin kirjoitin ”liiallisella treenillä”. Tarkoitin, että on olemassa naisia, jotka reagoivat hormooneihin eli e-pillereihin ja minipillereihin niin, että kiloja tulee, vaikka liikkuisi ja söisi terveellisesti. Tätä aihetta ei ole kukaan käsittääkseni käynyt läpi. Kun on pluskaloreilla ja koittaa saada lihasmassaa niin väistämättä kun on pillereillä tulee sitä muutakin kuin lihasta samaan aikaan kun treenaa.

  En tarkoittanut niin että heti olisi kaikki pelissä, vaan tiedän naisia jotka ovat pikku hiljaa aloittaneet treenin ja hiljalleen kohottaneet mm. painojen määrää sekä proteiinin määriä kulutuksen mukaan yms. Kukaan ei vaan varoita, että jos samoihin aikoihin aloittaa pillerit tai jo käyttää niitä, että lopputulos voi olla yllättävä, sillä painonnousu voikin hetkellisesti nopeutua pillereiden ansiosta ja arvet saattavat jäädä pysyäkseen. Vallalla oleva käsitys siitä, että arvet olisivat saliharjoittelun seurauksena aina henkilön oma vika liittyen siihen ettei tee saliharjoittelua oikein, on hieman ihmeellistä sillä kyse on asiasta josta käyttäjällä ei ole mitään tietoa koska kukaan ei tunnu ottavan näitä aiheena käsittelyyn.

  Eli kehitysvauhdin maksimoinnista ei täysin ole kyse, vaan siitä mitä tapahtuu kun treenin koventamis skenaarioon (kun sen aika koittaa treenin jossain vaiheessa ja aletaan tekemään täysillä) tulee naisilla mukaan ehkäisypillerit ja sitä kautta siitä johtuva painonnousu (joka ei luonnollisesti ole täyttä lihasmassaa). On ollut paljon puhetta miesten ja naisten käyttämistä ”tahallisista” hormonien käytöistä eli steroideista, mutta ehkäisyn vaikutuksesta treeniin ei ole juurikaan ollut puhetta. Ihan kuin tätä ei olisi koskaan tutkittu. Ehkä tämä saattaisi joltain osin olla vältettävissä jos asiasta syntyisi keskustelua? Mutta tämä on ajatus vaan ja halusin kysyä josko tästä voisi ottaa jotain puheeksi jollain tapaa.

 47. Treenari sanoo:

  Moi! Olen 18 v mies syömishäiriöstä toipumassa oleva aktiivinen liikkuja ja entinen kilpaurheilija. Käyn salilla 3 krt viikossa ja juoksulenkillä 2 krt fysioterapeutin ohjeen mukaan sekä pyöräilen 4-5krt n.tunnin. Nyt kehitykseni salilla on kuitenkin täysin pysähtynyt ja olen menettänyt paljon lihasmassaa ja maksimivoimaa vaikka olen treenannut lähes vuoden säännöllisesti. (paino pudonnut vuodessa lähes 10kg). Lepopäivien pitäminen on jo nyt hankalaa ja varsinkin syöminen silloin. Usein treeneistä tulee kaiken lisäksi ylipitkiä eli salilla lähemmäs 2h verryttelyineen (en siis pysty tekemään fysion kanssa sovittua ohjelmaa) ja lisäksi energia loppuu kesken ja heikottaa. Tiedän että harjoittelua pitäisi keventää, mutta riittääkö se ja ravinnon lisääminen kunnon kehittymiseen vai onko minun järkevä pitää parin viikon totaalitauko. Treenitauko tuntuu tässä tilanteessa vaikealta, mutta voisitko antaa hyviä neuvoja tilanteeseeni koska treeni ei vain suju.

  • jhulmi sanoo:

   Minusta voisit nyt ehdottomasti vähentää treeniä selvästi. Vaikkapa 3 x viikossa salia ja max 1-2 muuta liikuntaa jonkin aikaa esim. muutaman kuukauden kunnes saat massan ja jaksamisen takaisin. Voit myös pitää vaikkapa yhden viikon totaalitaukoa. Nautiskele, ei se niin kauheaa ole 🙂 Lue: https://lihastohtori.wordpress.com/2013/02/27/kroppa_puhki_borg/

   • Treenari sanoo:

    Tosiaan treeni on välillä ollut melkoista pakkopullaa. Varmasti tuo rennompi asenne auttaa varsinkin kun ei ole enää mitään kilpailullisia tavoitteita. Kiitos vinkistä ja hyvistä blogikirjoituksista!

 48. Treenari sanoo:

  Tarkennan vielä edelliseen että olen käynyt salilla kohta 4 vuotta, mutta aloitin noin vuosi sitten uudelleen parin viikon tauon jälkeen. Voima kehittyi n. kolme kuukautta mutta sitten kehitys tasaantui ja painokin alkoi vähitellen pudota. Nyt vaikutus on ulottunut jo kestävyysominaisuuksiin selkeästi, joten mulla on varmaan ylirasitusta. Ylikunnosta en ole kuitenkaan varma.

 49. Mari sanoo:

  Heippa! Löysin tämän blogisivusi tänään YLEssä esitetyn blogitarina ohjelman kautta. Hyvää juttua sulla täällä 🙂 Hyvä, että tutkija ”elää myös niin kuin opettaa”. Ainakin tiedät mistä puhut ja tutkit, kun itse harrastat liikuntaa ja omaat terveelliset elämäntavat. Kysyisin seuraavaa, joka jää hieman epäselväksi tästä blogin tarkoituksesta: onko tarkastelusi lihasten kasvuun ajateltu vain saliharjoittelun/voimanoston/voimaharjoittelun näkökulmien kautta? Kirjoituksissa puhutaan vain saliharjoittelusta yms. mutta muita urheilumuotoja ei ole mainittu. Eli mitä saadaan aikaan lihaksissa ja kropan muokkauksesssaesim. airobisella harjoittelulla, yhdistettynä oikeaan ruokavalioon!? Ihmetteleepi Mari 🙂 Mukavaa päivän jatkoa!

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Ai niin se on tullut uusintana. Kirjoitukseni ja vierailevat jutut on tarkoitus olla monipuolisia eli ei vain lihaskasvusta ellei sitten ole otsikoitu niin Ei muuta kuin lukemaan 😉

 50. Makezi sanoo:

  Nonni nyt tulee vähä hölmö kyssäri mutta mietityttää vaan ! Olen menossa töihin varastolle töihin keräiliäksi, onko tästä haittaa lihaskasvulle kun joudun kävelemään 8h päivässä ?

 51. Anitta sanoo:

  Miten saan lihasmassan takaisi?

  • jhulmi sanoo:

   Sori, en ehdi personal traineriksi. Syö hyvin ja käy kuntosalilla on lyhyt vinkki.

 52. Mrs Hodgkin sanoo:

  Hei, kiitos mielenkiintoisesta blogista. Minua kiinnostaa erityisesti syövän ja lihasten määrän yhteys. Onko olemassa tutkimuksia, että jo syöpään sairastunut henkilö alkaisi kasvattaa lihasmassaansa ja onko tuloksista luettavissa johtopäätöksiä taudin etenemisen suhteen? Siis toisinsanoen onko mahdollista että lihasten treenauksella on suotuisia vaikutuksia taudin etenemisen hidastamiseksi? Ja puhutaan nyt sellaisesta tilanteesta, että kaikista hoidoista on aikaa yli vuosi, lääkkeitä ei ole käytössä ja potilas muutenkin voi hyvin, eli estettä treenaamiselle ei kunnon puolesta ole.

 53. hans hokkanen sanoo:

  Vähän off topic, mutta kiinnostaisi tietää lisää ammoniakin erittymisestä kovassa treenissä. Esim mahdolliset haittavaikutukset munuaisiin yms. Oiskos tuosta aiheeksi?

  • jhulmi sanoo:

   Taitaa olla turhan hifiä ja biokemiaa tähän blogiin 😦

   • Hans Hokkanen sanoo:

    selvä. Kiitos kuitenkin vastauksesta ja mielenkiintoisesta blogistasi! Toivottavasti jatkat vielä pitkään 🙂

 54. Mari sanoo:

  Heipä hei! Kattelin tossa sinun kuvista, että melko tikissä kunnossa olet 🙂 Eli käytätkö mitään lisäravinteita, oletko koskaan käyttänyt? Vai onko muokkaus tullut pelkillä äidin lihapullilla ja maidolla? Kiitti etukäteen, Mari

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Olen muutamaan otteeseen yrittänyt kirjoitella, että olen aina ollut naturaali. Mutta lisäilin nyt vielä tohon ”Lihastohtori”-sivuun: ”Olen treenaillut 20 vuotta natuna. Anabolisia ei kukaan ole koskaan edes tarjonnut. Olen siis liikkunut oikeissa piireissä.” Mutta ravintolisistä tai urheiluravinteista hera on aktiivisessa käytössä, samoin kreatiini, d-vitamiini, kalaöljykapselit ja joskus jotain muutakin, esim. maitohappobakteereita, BCAA:ta ja HMB:tä. Mutta maitoa ja lihapullia on kyllä syöty/juotu paljon 😉

 55. Ei hyvä päivä mikä blogi.Naureskelin vedet silmissä muutamalle tekstille 🙂 Eksyin tänne, kun etsin lisäravinteista tietoa ja nyt laitan sievästi kaikki kirjat syrjään ja luen nämä sun tekstit alusta loppuun. Kiitos, kun ehdit/jaksat/kykenet/haluat tehdä tällaista. Aivan upeaa settiä 🙂

 56. Anne S. sanoo:

  Hei! mulla olisi yksi ISO JA TÄRKEÄ kysymys, johon ei yleensä näissä lihaksenkasvatuspiireissä taideta ottaa kantaa, ehkä tämä vain ei tule mieleen punttimiehille ja vastaaville treenaajille. Kun näissä lihaksenkasvatusohjeissa näyttää tärkeää olevan proteiinien saanti, niin miten lihaskimppu voisi saada tarvittavan proteiinimäärän niin että PUNAISEN LIHAN määrä jäisi enintään 100 g/päivä, joka olisi terveellisen ruokavalion (ravitsemusneuvottelukunnan suositus) enimmäismäärä, ja miten loppu kerätään ilman ulkomaista tofua ym. Ja, onko ylipäätään luotavissa ruokavalio, joka olisi sekä terveellinen, kotimainen ja ILMASTOYSTÄVÄLLINEN eli eniten ilmastoa kuormittavien maitotuotteiden, ja märehtijöiden lihan (nauta, lammas) määrä olisi vähäinen (myös riisi pois). Minusta olisi äärimmäisen tärkeää otta näihin ruokailuohjeisiin mukaan myös YMPÄRISTÖNÄKÖKULMA. Yli 70 % suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta.

  • jhulmi sanoo:

   On se varmasti haaste jos mennään tarkimpien ehdotusten mukaan. Esim. hera heitetään sioille eli jos sitä otetaan enemmän ihmisten käyttöön, niin voi ajatella ekologisena valintana (toki maito mistä sitä saadaan jonkin verran kuormittaa) eikä kananmunat ja kalakaan kaukana siitä ole, riista jne. Kotimaisissa ravintosuosituksissa on jo aika vahvasti mukana ympäristönäkökulma. Tärkeää olisi myös, että jatkossa käytettäisiin tehokkaammin koko eläin ravinnoksi, ei vain lihakset.

   Mutta ei tästä sen enempää, ekologia ei ole alani.

 57. Kalle Uronen sanoo:

  Sanoppa Hulmi sellainen juttu, että onko meille kaikille taaperoisille mitään hyötyä näistä lisäproteiinijauhoista jotka lihasta yrittää kasvattaa?
  Ite nimittäin sokeasti uskoin että lihat noilla jauhoilla rakennetaan, siis tietenkin ruokavalio oltava kunnossa, mutta että näillä jauhoilla lihaksenkasvu lisääntyisi jotenkin.
  Nyt olen ollut jo pari kuukautta ilman jauhoja ja tulokset senkun vain ovat parantuneet, varsinkin voimapuoli ja rasva on palanut paremmin kun ei näitä jauhoja ole kolmen tunnin välein tuputtamass.
  Sekin on ihan puhasta paskaa että 2g per kilo proteiinia pitää saada, ei todellakaan tarvitse.
  Jos ei sitten ole ammattiurheilija joka on kehonrakentaja joka vetää hormooneja.
  Ihan varma asia on se, että kotiruoka ja proteiinit 1-1,5g max annoksella lihakset kasvaa ja rasva palaa.
  Miksi sitä protiinia pitäisi saada niin paljon ja lyhyin väliaijoin, ihan pelkkää ihmisten huijaamista jotta saadaan ostamaan lisäravinteita ja syömään munuaiset rikki.
  En aio enää ostaa näitä jauhoja, en edes palautumisjuomaa.
  Sapuska treenin jälkeen saa aineenvaihdunnankin eri vaihteelle kuin tuo heralitkun vetäminen.
  Mm Ari Uusitalo suosittelee tätä valmennettavilleen, ja kaveri valmenaa tunnettuna kehonrakentajia.
  Mm rahkansyöntiä hän ei suosittele, miksi sitä pitäisi syödä edes?
  Jos saat ruuasta, ja saat helposti ne aminot kehoon, niin turhaa syödä yli näitä proteiinejakaan.
  Mitä sanoo ite dr tähän?

 58. Suurkiitokset tästä blogista! Olen löytänyt tänne vasta hiljattain, mutta olen jos saanut paljon vastauksia kaikenlaisiin kysymyksiin, jotka ovat vuosien aikana askarruttaneet 🙂 En tiedä oletko aikasemmin aiheesta kirjoitellut, mutta jos et, niin minua ilahduttaisi erityisen paljon saada lukea aiheesta erilaiset nivelvauriot ja treenaaminen. Itsellä ”parasta ennnen päivä” alkaa olla jo kymmenen vuoden takana, ja tasapainon pitäminen treenaamisen ja alkavan nivelrikon, polvesta puuttuvien rustojen ja ajoittain vihottelevan selän kanssa on vaan niin vaikeaa… Liikkuminen on kivaa, mutta mikä on liikaa ja mikä liian vähän.. Tuntuu että tässä koko ajan vaan aloitetaan alusta, ja juuri kun on siinä kunnossa, että voisi alkaa treenaamaan oikeasti, niin tulee takapakkia. Jossakin mättää…???? Mutta tämä siis ideana ja pienenä avautumisena, ennen kaikkea kiitos sinulle että jaat osaamistasi ja kokemustasi meidän kaikkien kanssa 🙂

  t. Sanna

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos!

   Ei ole mun osaamisen keskiössä, mutta ehkäpä joskus täntyyppisiä juttuja voisi ottaa, tärkeitä aiheitahan nuo. Terveenä kehittyy.

 59. Migi sanoo:

  En äkkisilmäyksellä löytynyt juttua missä olisi vertailtu proteiinien imeytymistä palkkarissa nautittuna ja sen tuomaa etua lihaskasvuun/palautumiseen. Tarkoitan siis vertailua heraproteiinikonsentraatti, heraproteiini-isolaatti ja heraproteiinihydrolysaatti väillä ja näiden tuomia etuja.
  Itse pidän eroa vaikutuksissa todella pienenä ja kun en ole menossa mihinkään kehonrakennus kilpailuihin ainakaan juuri tällä hetkellä ja olen opiskelija niin varmaankin tuo konsentraatti toimii ihan hyvin palautumisjuomassa. Sitä kun saa tilailtua kaikken edullisimpaan hintaan. 🙂
  Kiitos vastauskesta etukäteen ja mikäli löytyy blogiteksti yms. voisitko laittaa linkin myös vastaukseen.

  T. Migi

 60. Hate sanoo:

  Moro Juha,
  Mielestäni löysin sivuiltasi joskus etukyykky-jutun, mutta nyt en sitä löydä mistään.
  Onko tuo juttu poistettu?

 61. Essi sanoo:

  Moikka! Kiitos tästä blogista, olen lukenut jo pidemmän aikaa. En viitsinyt viimeisimpään postaukseen tätä kysmystä laittaa, joten ajattelin kysyä täällä. Olen käyttänyt heraproteiinia palautukseen, mutta mitä proteiinia voisi tästä lähdin ruveta käyttämään kun sen pitäisi olla maidotonta? Kiitos jos vastaat.

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   Kiitos. Oletko maitoallerginen tai saat jotain selkeitä yliherkkyysoireita esimerkiksi kaseiinista, jota ei ole herassa? Yleensähän ”maidottomallakin” eli käytännössä laktoosittomalla, kaseiinittomalla ja maitorasvattomalla (paitsi voi on sallittu) ruokavaliolla olevat voivat nauttia esim. laktoositonta ja rasvatonta heraisolaattia.

   • Essi sanoo:

    Minulla on ollut vatsa- ja kilpirauhasongelmia jo pari vuotta ja sen takia ajattelin kokeilla kokonaan maidotonta ruokavaliota. Monet ovat kehuneet tästä olevan apua, mutta sen kai näkee sitten kokeilemalla.

   • jhulmi sanoo:

    Ok. En ole koskaan lukenut, että maito olisi yhteydessä kilpirauhasvaivoihin, mutta en ole aiheen ekspertti. Kuten sanoin, yleensä samat ihmiset ainakin väittävät nauttivansa ongelmattomasti laktoositonta ja rasvatonta heraisolaattia… eli jos ongelmia maidosta oikeasti heille on, niin se on kaseiinista ja/tai laktoosista, ei herasta. Toivottavasti pääset ongelmistasi eroon.

 62. Antti Hemminki sanoo:

  Loistavaa settiä, kiitos! Oletko muuten ajatellut kirjoittaa englanniksi? Osaamisesi on rautaista kansainvälistä tasoa, sinull aolisi annettavaa aika monelle taholle. Ja ulkomailla sinulle varmasti maksettaisiinkin paremmin kuin Suomessa 🙂
  Mieltäni askarruttava kysymys on venyttelyn / räjähtävyyden / voiman väliset suhteet ja näiden huomioiminen treenaamisessa. Erityisesti venyttelyn osuus tuossa kolmiossa kiinnostaa..Milloin, miten, milloin ei, miksi jne?
  Onko hyviä tutkimuksia venyttelyn vaikutuksesta voimaan / räjähtävyyteen / massaan? Lienee selvä että notkeampi kaveri voi vaikkapa kumartua syvemmälle romanialaisessa ilman paikkojen pamahtamista. Mutta onko vaikkapa myös negatiivisia korrelaatioita? Esimerkiksi että liika tai venyttely / notkeus pudottaisi maksimia tms? Voisi myös kuvitella, että pidempi liikerata mahdollistaisi pidemmän aktivoinnin, jolloin esimerkiksi massan kasvattaminen onnistuisi notkeilta nopeammin kuin kangilta? Venyttelyn merkitys palautumiseen ja kehittymiseen alussa, lopussa tai jälkeenpäin?
  Uskon että tällainen paketti, kenties höystettynä kriittisillä joogakommenteilla, kiinnostaisi monia meistä.
  Blogia aiheesta odotellessa (jos sellaista ei jo ole) menestystä ja kiitos!

 63. Heidi Valo sanoo:

  Tuolla aiemmin oli jo syövästä ja treenaamisesta, niin onko sinulla jotain näkemystä tai metatutkimusta IGF-1:stä? Eli kun kaikkialla toitotetaan sen lisäävän syöpäriskiä ja syövän kasvunopeutta, ja kuitenkin sitä tarvitaan lihasten kasvuun. Mm. 5-2 paastoa suositellaan rintasyöpäpotilaille, jotta IGF-1 taso laskisi. Eli lisääkö lihastreeni tiettyjen syöpien riskiä elimistön korkeamman IGF-1 tason vuoksi? Mikä on kultainen keskitie, miten pysyä terveenä, myös syövättömänä liikunnan avulla? Ja äläkä väitä että tuolla syöpäpolilla erikoistuvat lääkärit osaisivat tällaisiin vastata….

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   mä en olisi huolissani yksittäisistä molekyyleistä, vaan katsoisin asiaa laajemmasta perspektiivistä. Liikunta ei ole yhden molekyylin biologiaa.

   Ennemminkin liikunnan tai fyysisen aktiivisuun puute on syöpäriski.
   http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/healthyliving/exerciseandactivity/howdoweknow/physical-activity-and-cancer-the-evidence

   …Ja pienilihaksisest ja passiiviset ihmiset tuppaa selviytyvän syövästä ja syöpähoidoista (vähäisempi esim. kemoterapiatoksisuus) keskimäärin heikommin.

   Yritän nyt perehtyä tähän aiheeseen syvällisemmin viiden vuoden akatemiatutkijan pestin aikana. Mukava kun olet kiinnostunut aiheesta. Yritän myös perehdyttää tulevaisuudessa medisiinariopiskelijoita tähän aiheeseen.

 64. sämpy sanoo:

  Olen 14 pian 15 vuotias. ja pelkään että pituus kasvu pysähtyy jos treenaan kovaa isoilla painoilla esim penkkiä. tällä hetkellä 176 ennustus jotain 180 päälle. uskallanko treenata vaikka en ole vielä lopettanut pituuskasvua.

 65. Petri sanoo:

  Hei lihastohtori! Hyvä sivusto sinulle, kiitos tästä! On ollut erittäin mielenkiintoista lukea juttujasi! Olen itse melkolailla rapakunnossa ja ylipainoinen tällä hetkellä. Pari viikkoa sitten aloitin salitreenin pitkillä sarjoilla (15-20) ja koko kropan käyn läpi kerran viikossa alkuun, koska haluan aloittaa varovasti loukkaantumisen välttämiseksi. En aio kysyä sinulta neuvoja ohjaukseen, koska ymmärrän ettei ole tarkoitus teettää sinulla palkatonta työtä. Kysyisin kuitenkin suosituksiasi hyvistä personal-trainereista Tampereen alueelta tai Turun alueelta. Olen aiemmin kuvitellut, ettei elimistössä voisi samaan aikaan vallita katabolia ja anatomia, vaan aina vain jompikumpi. Ilmeisesti kuitenkin äärimmäisessä rasituksessa kasvuhormonitason nousu saa aikaa lihaskudoksen anabolian ja rasvakudoksen samanaikaisen vähenemisen, olin ymmärtävinäni jostakin jutustasi (tai sitten linkkisi takaa). Näiden mekanismien ymmärtämiseksi tarvitaan liikuntafysiologin tietoja. Itse ajattelisin, että personal trainerin tulisi olla liikuntafysiologi, vähintään maisteritasoinen, jotta tieto-taito olisi kohdallaan. Mitä mieltä itse olet? Nykyisinhän ihan kuka tahansa voi kutsua itseänsä personal traineriksi, mitään nimekesuojausta ei ole. Tampereen seudun (Tampere, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Sastamala, Kangasala) ja Turun seudun suosituksesi personal-trainereista siis kiinnostavat. Ei tarvitse olla akateeminenkaan koulutus, mikäli sinä suosittelet ja menet takuuseen personal trainerista. Olen kiitollinen kaikista vinkeistä.

 66. GL sanoo:

  Hei, olen miettinyt nikotiinin (ei tupakoinnin) vaikutusta treenaamiseen ja painonhallintaan/lihasten kasvuun yleensäkin. Luin jo postisi tupakoinnista, mutta pelkän nikotiinin käytössä olisi kiinnostavaa kuulla sinun kannanottosi. Nikotiini kuitenkin lisää verenkiertoa jossain määrin, joten siitä varmaan olisi apua treenin aikanakin ja ruokahalun vähentäminen auttaa varsinkin dieetin ylläpidossa. Pitkäaikaisesti käytetyksi et varmaan suosittelisi, mutta mikä kantasi esim kesäkuntoon hakeutumisen aikana? Esim nikotiinipurkkaa käyttämällä ’säästyy’ monilta tupakoinnin haitoilta, jotka vaikuttavat negatiivisesti treeneihin.

  Kokonainen posti olisi kiinnostavaa luettavaa, mutta pienikin kannanotto tähän olisi mukavaa. Kiitoksia kiinnostavasti blogista!

 67. Pee sanoo:

  Nikotiinin haitat ovat kyllä niin kiistattomat, ettei kannata tosiaan kikkailla:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25497687

  • jhulmi sanoo:

   Jep, hyvä lähde tuokin, kiitos.

  • GL sanoo:

   Luin artikkelin kokonaan ja tälläisiä mietteitä lähinnä tuli. Artikkelin perustelut nikotiinin negatiivisuudessa olivat sydänvaikutusten (joiden tutkimustuloksista ollaan kiisteltyjä ”Long-term cardiovascular risk associated with SLT remains a matter of debate”) ohella suhteellisen heikkoja. (”SLT use can be addictive and considered as a gateway to cigarette smoking, it does not respect the spirit of sport. Therefore, as SLT fulfils the three WADA criteria, SLT may be considered as a doping agent”)

   Ei kilpaileville perusteet urheilun henki ja WADAn kriteerit, joiden täyttämiseen tässä tapauksessa vaadittiin urheilun hengen vastaisuus ja suoritustehon lisääminen – mikä tässä tapauksessa jopa peruspunttaajalle suotavaa, ei merkitse mitään. Ja riippuen ihmisestä hyödyt joiden lista pitkä helposti ylittää väitellyn sydänriskin (varsinkin sillä sitä ei ole vielä edes merkitsevästi todistettu) MIKÄLI addiktio on kohdallasi hallittavissa. Addiktio on toki erittäin subjektiivista, joten siitä jokainen saa vetää omat johtopäätöksensä miten suuri miinuksen se vetää kirjoihin ja jos taipumusta on nikotiiniaddiktioon niin ehdottomasti ei kun vertaa haittoihin.

   ”First, nicotine can improve some aspects of performance, by enhancing concentration and reactivity, facilitating movement precision and reducing anxiety; such proper-ties can be useful in many sports. The weight-reducing effect is relevant in sports where there are weight categories. Improvement of pain tolerance can be beneficial in some sports, such as fighting sports. Moreover, delaying perception of fatigue could be of value in endurance sports”

   En nyt kenelläkään itsekään suosittelisi nikotiinia pelkkien salitreenien parantamiseen sillä itse treenin tehostuminen todennäköisesti enimmillään marginaalista, mutta painonhallinnan aikana vaikutukset saattaisivat tuoda pientä huomattavaa hyötyäkin. Näillä tiedoilla en kyllä lähtisi itsekään nikotiinipurkkaa jauhamaan tavoitellessani hyötyjä mutta pientä mielenrauhaa saan jo siitä ettei satunnaiset nikotiiniannokset dramaattisia haittoja ainakaan tuo (jos sitä ei polttamalla saa). Tulipahan taas turhan pitkä pohdinta tästäkin tehtyä.

 68. Duchenne-pojan sisko sanoo:

  Moikka Juha,

  tiedätkö mitä kautta voisi vaikuttaa tutkimuksen kohteisiin, ja esim. saada aikaiseksi ihmisille testaus esim Jyväskylän yliopistolla tehdylle liukoisen aktiviinireseptori IIB – biologiselle lääkkeelle?
  Voisiko auttaa esim. hakemalla crowd fundingilla varoja, jotka mahdollistaisivat tutkimuksen? Emme tiedä mitä tehdä, veljelläni on laaja duplikaatio johon ei näytä löytyvän mitään lääkettä. Kaikki vinkit ovat tervetulleita! Kiitos

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   DMD on haastava, mutta sitä yritetään ja ollaan saatu joitain muotoja lievennettyä jo kliinisissä kokeissa hieman mm. enemmän tyypin Becker kaltaiseksi monenlaisilla tekniikoilla.
   Aktiviinireseptoria en DMD:hen nykyisen tietämyksen perusteella kokeilisi.

   Hollannissa Leidenissa tiedetään paljon enemmän:
   http://www.treat-nmd.eu/organisations/lumc/

   Suomessa ei oikein Bjarne Uddia ja hänen ryhmäänsä sekä muutamia muita (Carina Wallgren-Pettersson) lukuunottamatta ole lihastautiosaamista. Häneen voi ottaa yhteyttä jos jotain joukkorahoituskampanjoja tai muita voisi saada Suomeen tai joku suomalainen labra lääkisten yhteydessä voisi osallistua partnerina esim. Leidenin yliopiston tai niihin kytköksissä olevan lääkefirman tutkimuksiin uusilla kokeellisilla lääkekandidaateilla.

   En osaa oikein muuta sanoa, kun en ole kliinistä työtä tekevä lääkäri, vaan lihasfysiologi.

 69. Duchenne-pojan sisko sanoo:

  Kiitos vastauksesta! Jatkamme mahdollisuuksien selvittelyä.

 70. Suvi sanoo:

  Hei Juha!

  Kiitos loistavasta blogista ja kiitos jos viitsit/jaksat/ehdit vastata kysymykseeni. Sairastan ms-tautia, jalassani on dysmetria ja joihinkin lihaksiin on vaikea saada tuntuma(vasen hauis ja ojentaja, pohkeet, oikea iso selkälihas). Käyn kuntoutuksessa viikottain harjoituttamassa tasapainoani koska yksi plakki on osunut pikkuaivoihin tehden tuhoaan. Salilla käyn 4-5 x vko lääkäreiden ja fysioterapeuttien suosituksesta.
  Olen yrittänyt etsiä tietoa voiko henkilö joka sairastaa tätä sairautta kasvattaa lihaksiaan rajattomasti vai onko yritykseni saada lihaksikkaampi olemus täysin mahdottomuus? Lääkärit kyllä kehoittavat urheilemaan paljon, mutta kukaan ei osaa vastata onko lihastenkasvatus kuinka vaikeaa/mahdotonta. Miksi ja miten dysmetria kehittyy joillekkin ja mitä tämä oikeastaan tarkoittaa?(en ole saannut vastausta siihenkään mitä dysmetria on) Kykenen vielä juoksemaan ja pyöräilemään, mutta jalkani puutuvat pidemmässä urheilusuorituksessa mikä on(kuulemma)normaalia. Ja olen siis 25-vuotias nainen.
  Kiitoskiitoskiitos jos millään jaksat vastata.

 71. Tytti sanoo:

  Heippa,
  kiitos mielenkiintoisesta blogista! Tieteellinen ote näihin aiheisiin on enemmän kuin tervetullut. Olen itse pohdiskellut hieronnan (tai esim. foamrollerin käytön) merkitystä lihasten toimintaan. Monet treenaajat tuntuvat käyvän hierojalla säännöllisesti, mutta hyödyllisyys tuntuu olevan subjektiivista. Itse en ainakaan pubmedista ole onnistunut löytämään tutkimuksia hieronnan vaikutuksesta lihakseen. Olen miettinyt ihan molekyylitasolla, mitä lihakssoluissa saadaan tuolla manipuloinnilla aikaiseksi ja mitä merkitystä sillä on lihaksen toiminnan kannalta. Hierojat itse sanovat kuona-aineiden lähtevän liikkeelle hieronnan avulla (minkä vuoksi hieronnan jälkeen pitäisi juoda mahdollisimman paljon), mutta ei heilläkään tunnu sen spesifisempää tietoa olevan. Oletko mahtanut törmätä tutkimuksiin, joissa olisi käsitelty näitä aiheita? Samoin foamrollerin käytöllä sanotaan olevan vaikutusta lihasfaskioihin. Mahtaako tällä olla totuuspohjaa ja mikä hyöty lihasfaskian hieronnalla on lihaksen kannalta?

 72. Fitness-pimu85 sanoo:

  Hei Juha! Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi. Suosittelet blogissasi käyttämään heraa ja itselläni on paha maitoproteiiniallergia. Ennen käytin itsekin heraa, mutta enää en siis pysty käyttämään mitään tuotteita, joissa on lehmänmaitoproteeinia. Olenkin käyttänyt palautusjuomana nyt EAA:ta ja ennen treeniä BCAA.ta. Tätä olen jatkanut jo yli vuoden ja maidon vasta-aineet eivät laske elimistöstä millään. Ruoka-valiossa ei ole mitään maitotuotteita, joten alan jo epäillä onko EAA:ssa ja BCAA:ssa kuitenkin maitoproteiinia. Onko sinulla tietoa näistä?
  Jos niissä on, niin mitä suosittelet sitten käyttämään palautusjuomana.
  Tuhannet kiitokset! Tsemppiä treeneihin ja blogin kirjoittamiseen ym. Hyvää kesää! 🙂

  • jhulmi sanoo:

   Hei, kiitos.

   Harmi kun sinulla on allergiaa. EAA:ssa ja BCAA:ssa ei ole mitään eläinperäistä silloin kun ne on valmistettu fermentaatioprosenssin avulla: http://centopani.com/are-free-form-amino-acids-a-hairy-subject/
   http://www.ajiaminoscience.com/

   Suomessa osa ainakin EAA:sta ja BCAA:sta on tehty tällä tekniikalla, en tiedä onko kaikki vai osa jotain muuta antiikkisempaa tekniikka, missä voisi olla myös maidonjäämiä tai muuta allergisoivaa?. En voi mainostaa ketään, mutta voit googlettaa, niin löydät näitä varmasti ei-eläinperäisiä aminohappovalmistajia. Voit myös kokeilla toki myös esim. idätettyä riisiproteiinia myös.

   • Fitness-pimu85 sanoo:

    Kiitos paljon vastauksestasi! 🙂

    Kysyisin vielä tiedätkö voiko leusiini, arginiini tai glutamiini sisältää maitoproteiinia? Tässä täytyisi jostain löytää syyllinen mikä noita maidon vasta-aine arvoja nostaa. Ruokavaliossa kun ei ole mitään maitoproteiinia sisältävää ja tästä en ole lipsunut.
    Kiitos tuhannesti!

   • jhulmi sanoo:

    Sun pitää kysyä noiden tuotteiden valmistajalta, muuta en nyt osaa sanoa.

 73. Mirko sanoo:

  Moro!
  Sellaista kysyisin, että kamppailulaji harrastajana ja kisoihin valmistautumaan alkavalla, niin kuinka voin minimoida alkavan dieetin lihaskadon määrän? Eli mahdollisimman vähän pudotettavasta painosta lähtisi lihaksista ja voimatasot pidettyä yllä? Aminohappoja treeneihin tms. ”kikkoja”? Ja kun kyseessä on kisoihin herkistely niin ei kovin raskasta punttitreeniäkään voisi vääntää..

  • Mirko sanoo:

   Ja tarkoitus olisi mennä VHH/ketolla..

   • jhulmi sanoo:

    Hei,

    mä olen vähän skeptinen ketodieettiin. Tiedän, että se on suosittua painonpudotuksen tehokkuuden suhteen joillain kamppailu-urheilijoilla. Kuitenkin monissa kamppailulajeissa käytetään väistämättä myös lihasten hiilareita energiaksi, niin on aina se riski, että keho ei enää käytä liikunnasssa kovin tehokkaasti hiilareita ja se voi heikentää suorituskykyä. Mutta jos olet ajatellut mennä VHH:lla, niin ei mulla oikein ole siihen sanottavaa muuta kuin, että pidä huolta edes treenien yhteydessä hiilarien edes kohtuullisesta saannista. En anna yksilökohtaisia vinkkejä, joten en pysty nyt auttamaan enempää. Tsemppiä!

   • Mirko sanoo:

    Niin pääasiassa kysymys oli siis tuosta lihaskadosta. Kuinka välttää se tälläisessä tilanteessa (dieetillä)? Hiilarit pyörii kyllä kuvioissa tarpeen mukaan

   • jhulmi sanoo:

    Yritän joskus kirjoittaa aiheesta blogiin, tärkeä aihe.

 74. Petri sanoo:

  Hei. Kiitos mielenkiintoisista artikkeleista ja erityisesti hyvistä lähdeviittauksista.

  Olen aloittanut uudestaan nopeaa voimantuottoa vaativan urheilulajin harrastamisen ja mittarissa on vuosia 50+ , joten terveysvaikutukset mietityttää aikaisempaa enemmän.

  Löytyykö jo jostain hyvää artikkelia, joka keskittyisi sidekudosten (nivelsiteet, jänteet, lihaskalvot, …) kunnon ja ominaisuuksien parantamiseen, ylläpitoon, korjaamiseen harjoittelun ja/tai ravitsemuksen avulla? Jos ei löydy, niin olisi mukava jos tänne sellainen ilmestyisi.

  Nimimerkillä ”olis kiva kun akilles ei napsahtais” .

 75. Anitta Erenius sanoo:

  Halua saada vatsalihakse näkyviin

 76. Urheilija sanoo:

  Hei. Kiitos loistavasta blogista, sitä on mukava lukea ja siitä irronnut paljon hyödyllistä tietoa sekä herännyt keskustelua. Kaiken kaikkiaan siis mahtavaa duunia!

  Itseäni on jo pidempään askarruttanut kuukautisten sekä hormonaalisen ehkäisyn vaikutus kovatehoiseen harjoitteluun, lihaskasvuun sekä palautumiseen. Onko sitä oikeasti vai onko se vain korvien välissä? Vai tuleeko näistä kahdesta ”vain” epäsuoria vaikutuksia esimerkiksi kipujen, turvotuksen tai mielialan jne. kautta. Kilpaurheilen korkealla tasolla, joten aihe kiinnostaa jo senkin vuoksi. Jonkin verranhan aiheesta löytyy ihan googlaamalla, mutta suomeksi kirjoitettu lisädata ei olisi pahitteeksi.

  Arvostan, jos aiheesta joskus joku kirjoitus vaikka ilmestyisi!

  Kiitos!

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos Tina kauniista sanoista.

   En tiedä, että aihetta olisi suoraan merkittävästi tutkittu. Lihassolutasolla estradioli ja progestiinit eivät haittaa lihaskasvusignalointia meidän tiedekunnassa tehdyn tutkimuksen mukaan:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20724185 ja estradioli ainakin on pikemminkin lihasvoimia ja kasvua ylläpitävä ja lisäävä kuin vähentävä.

   Ehkäpä tämän tutkimuksen päätekijä voisi joskus kirjoittaa ehkäisyn ja toisaalta hormonikorvaushoidon vaikutuksista!

   Tsemppiä kovaan urheilulajiisi!

 77. Ville sanoo:

  Hei!

  Tässä olen jo pidemmän ajan pohdiskellut, että mitä hyötyä ns. ”Pitkistä lihaksista” (lihakset, jotka jatkuvat pitkälle kohti niveliä), jollaiset myös itse omistan. Tietääkseni lyhyet ja paksut lihakset ovat voimantuoton kannalta optimaalisimmat, koska lihas on yhtä heikko kuin sen ”heikoin lenkki”(poikkipinta-alaltaan ohuin kohta). Eli onko pitkistä lihaksista ollut jotain evolutiivista hyötyä? Itse olen pohtinut, että kuluttavatko pitkät lihakset vähemmän energiaa ja voisivatko ne olla nopeammat verratuna lyhyisiin lihaksiin? Koska luulisin, että pitkässä lihaksessa on enemmän sarkomeerejä, ja näin ollen myosiini ja aktiinifilamentit joutuvat liikkumaan lyhyemmän matkan, jotta lihas supistuu yhtä paljon verrattuna lyhyempään lihakseen. Onko tässä mitään perää?

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   lyhyet lihakset ja pitkät jänteet kuluttavat vähiten energiaa eli evolutionäärisesti loogista jatkumoa. Ehkä pidemmät lihakset ovat enemmän vastakkaisen sukupuolen mieleen, niin tämä on sitten pitänyt tätä ominaisuutta hengissä ja kompensoinut. Mutta tämä on vain pientä pähkäilyä nopeasti.

   • Ville sanoo:

    Onko mahdollista, että pidemmät lihakset kykenisivät supistumaan nopeammin?

   • jhulmi sanoo:

    Kyllä periaatteessa pitkä luonnollisesta tilanteesta eristetty lihas, mutta toisaalta vahva lyhyempi lihas voi supistua katapultin tavoin vieläkin nopeammin jos lihas on vahva ja sen venyttämä jänne myös. Tässä toimii katapulttiefekti.

    Haastavaa? Kyllä 🙂

 78. aki sanoo:

  Moi. Mulla tulee kohta 2v kun oli oikean polven eturistisiteen tähystysleikkaus ja multa otettiin vissiin takareiden jänteestä pala uudeksi ristisiteeksi ja olen tässä n. 1v mietiskellyt ja olen tullut siihen tulokseen että jotain on vialla. Oikea takareisi on voimiltaan, sanotaanko näin että heikoksi haukuttuna se olis jo enemmän kun positiivinen palaute. Kokoa sillä on kuitenkin ja voisin jopa sanoa että se on isompi kuin vasen joka tosin toimii moitteettomasti. Maassa mahallaan maaten kun teen koukistuksia niin se loppurutistus on.. Ihan kuin en sais sitä loppuun asti koukistettua kun se menee jo 20 toiston jälkeen ”hapoille” ja tuntuu sellaista rutinaa tai poksahtelua.
  Koukistuslaitteessa jo 2,5kg tuntuu hurjalta painolta ja en nyt muista toistoja mutta jo 8 jälkeen tuntuu. Tosin jos huijaan ja pidän nilkkaa jäykkänä koukistuksen aikana niin menee jo huomattavasti paremmin.
  No joo, lääkäri totes siinä leikkauspöydällä että takareiden puoleinen jänne on pidempi (kuin mikä? en tiedä) ja kun nyt istun tässä koneella ja jännitän molemmat takareidet, tunnen vasemmassa, siis terveessä jalassa kaksi jännettä heti polven yläpuolella. Oikeassa jalassa tunnen sen alemman jänteen vain, en sitä sisempää jonka kuuluisi olla on hiukan ylempänä.
  Tosin luulen löytäneeni sen tuossa kun tein reiden OJENNUSTA sarjan välissä. Jännitin takareidet ja pystyin työntämään sen sormella pois ja se katosi vaikka sen pitäisi olla kuin ylikireä kitaran kieli.
  Voiko se olla poikki? Voiko ilman sitä kävellä? Koska tuntuu että takareisi toimii osittain mutta koukistukset ei onnistu. Pienillä painoilla maastaveto onnistuu n.60kg. Isommilla polvi kääntyy sisään.
  Toivottavasti tähän sais jotain selkoa mieltä rauhoittamaan(ko?).

  • jhulmi sanoo:

   Moro,

   en ole lihasvammojen ekspertti. Kannattaa käydä hyvällä urheilufysioterapeutilla.

 79. Mikko sanoo:

  Moi,

  Onkohan Juhalla heittää mitään vinkkiä forkkujen venyttelyyn/hoitoon?

  Eli siis ongelma on se, että kaikki yläkropan liikkeet menee pelkästään forkuille.

  Kaikista pahimmat forkun tappo liikkeet ovat hauis ja ojentaja liikkeet ja nämä ovat myös ihan selvästi alikehittyneet lihasryhmät minulla.

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   löydät hyviä venytyksiä googlettamalla: how to stretch forearm muscles.

 80. LG sanoo:

  Hyvä lihastohtori,
  Kiitos loistavasta blogista. On hienoa kun voi lukea asiantuntijan kirjoittamaa blogia, mistä on suodatettu pois kaikki turha roska mitä esim. median kautta meille jatkuvasti tyrkytetään.
  Kysymykseni liittyy lihasten palautumiseen. Onko olemassa tutkimustietoa miten sykevariaatiota voisi soveltaa lihasten palautumisessa? Vaikuttaa siltä että verenkierto/hengityselinten palautumis nopeus eroaa muiden lihasten palautumisnopeudesta, joten HRV:tä ei voi suoraan käyttää.

  Ystävällisin terveisin, LG

 81. Waltteri Viitanen sanoo:

  Moro!
  Olen jo pitkään lukenut blogiasi ja innostunut suuresti liikuntabiologiasta. Nyt viimeistä vuotta lukiossa ja keväällä olisi tarkoitus hakea liikuntabiologiaa opiskelemaan Jyväskylään. Haluaisinkin kysyä, että onko mahkuja päästä sisään vaikken kirjotakaan fysiikkaa, kemiaa enkä biologiaa? Ihmisen biologia kurssi on kuitenkin käytynä ja terveystieto kirjoitettuna. Jääkiekkoa pelaan SM-tasolla A-Nuorissa. Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

 82. Waltteri Viitanen sanoo:

  Kiitos! Käydäänpä näihin käsiksi.

 83. Tyvipölkky sanoo:

  Terve ! Taustallani on se tavallinen tarina, nuorena miehenä kymmenkunta vuotta liian yksipuolista ja rankkaa voimaharjoittelua, jonka tuloksena olkapäät ja polvet ”paskana” alle kolmikymppisenä. Kyllästyttyäni ainaisiin särkyihin lopetin saliharjoittelun totaalisti. Vuosi sitten aloitin kuitenkin saliharjoittelun uudestaan 18 vuoden tauon jälkeen. Lihasmassa- ja kunto ovat vuodessa kasvaneet yllättävän paljon (eivät tietenkään sille ”kultaisen nuoruuden” tasolle, mutta…)..
  Treenin olen pyrkinyt pitämään järkevällä tasolla (3-4 krt viikossa ”kohtuullisella” kuormituksella), mutta eiköhän tähänkin treenisessioon sisälly jo ylikuntoon ajautuminen ja jokusia lihasrevähdyksiä….Toivoisinkin sinulta artikkelia ikämiesten (itse olen 47v.) tavoitteellisesta salitreenistä, jotta minä ja kaltaiseni ikämiehet saisivat treenistä kaiken irti vaarantamatta terveyttään.
  Terveisin
  Mika

 84. Tyvipölkky sanoo:

  Terve ! Kiitokset vinkistä, pitääkin laittaa kirjasi joululahja toivelistalle ykkösprioriteettina !!
  T.Mika

 85. TH sanoo:

  Moi! Semmoista kysyisin, kun on askarrattanut, että jos ei ole mitään mainintaa, niin minkälainen väli sarjoissa olevilla nostoilla pitäisi olla? Niissä ei ole varmaan tarkoituksena, että ”henkeä” voisi vetää aivan rajoituksetta.

 86. Ari Nygren sanoo:

  Hei Juha, jos ehdit lukaista jutun jossain sopivassa hetkessä, niin olisi mukava lukea sinun kommenttisi artikkelista. Tuntuu olevan tällä hetkellä pop, ellei ihan rock. Työniloa toivotellen Ari
  Ps. Kiitos erittäin hyvistä kirjoituksista!

  http://hyvinvointi.ts.fi/terveys/lihaskalvot-ovat-ihmisen-sisainen-tuhkimo/

 87. T88 sanoo:

  Moi! Kysyn kun tätä tuskin löytyy sun tulevasta kirjastasi. Eli miten noi kielletyt aineet muuttavat massatreeniä? Jos on kaksi suht samantasoista treenaajaa ja toinen alkaa käyttämään kiellettyjä aineita, niin miten heidän ohjelmat yms asiaan liittyvä tulevat eroamaan toisistaan?

  • jhulmi sanoo:

   Tosiaankin kirja ja blogi ei näistä pahemmin kirjoita. Periaatteessa kovempaa tai useammin voi treenata. Bodauspuolella ei välttämättä ihan valtaisaa eroa kuinka usein treenataan. Sen voi päätellä esim. tästä:
   https://lihastohtori.wordpress.com/2013/02/12/bodarit/

   Mutta tämä on hämäävää. Anaboliset antaa anteeksi hieman surkeampaakin treeniä, joten kyselytutkimus ei kerro, että miten tulisi treenata. Voimapuolella roinaajat treenaavat useammin ja usein myös kovempaa.

 88. Anitta Erenius sanoo:

  Miksi minulla ei ole lihasmassa kehittynyt?

  • jhulmi sanoo:

   Valitettavasti minä en pysty etänä sanomaan, se kun riippuu tuhansista asioista. Suosittelen ottamaan yhteyttä johonkin personal traineriin, joka on erikoistunut lihasten kasvatukseen.

 89. Ansku sanoo:

  Hei! Pystyykö kirjaasi tilaamaan vielä jostain jouluksi? 🙂

  • jhulmi sanoo:

   Hei, en voi varmaksi luvata, mutta jos tänään vielä tilaat ja netin kirjakauppa väittää, että kirjoja on saatavilla, niin onnistunee. Adlibris, Booky yms., vaihtoehtoja on.

 90. JS- sanoo:

  Terve! Löysin sivuiltasi pakaroita käsittelevissä artikkeleissasi esimerkin jossa koutsasit naista jonka pakaroiden kehitystä seurattiin kuvina kahden vuoden ajan ja kehitys oli huikeaa. Luin yltä että et tee pt-hommia mutta tällaiselle vastaavalle paketille olisi tarve. Osaatko suosittaa henkilöä kuka osaisi auttaa asiassa pk-seudulla? Treenattava on käynyt jo vuosia salilla ja treenannut ohjeittesikin mukaan pakaroita mutta tulosta ei tunnu syntyvän. Pitäisi siis selvittää missä mennään pieleen ja mitä muuttaa. Tälläinen projekti jossa kehitystä seurattaisiin olisi siis haussa. Yläkroppa on treenaajalla (nainen) kehittynyt huimasti mutta alakroppa laahaa perässä.

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   on selvää, että kaikilla ihmisillä samat temput eivät toimi kuin toisilla. Pk-seudulta voisi suositella monien muiden muassa esim. liikuntatieteiden maistereita Jarno Lemmelää ja Timo Haikaraista.

   • JS- sanoo:

    Hei!
    Kiitos vinkeistä. Osaatko sanoa mitä asioita kannattaa ottaa huomioon jos lähtökohtaisesti treeni on kunnossa ja ruokavalio? Onko jotain fysiologisia asioita jotka voivat estää kehityksen kuten esim. lihasjumit tms. Eli missä mennään pieleen jos nämä asiat ovat kohdallaan ja mistä asiaa voi lähteä purkamaan?

   • jhulmi sanoo:

    Hei, toki siis perimä, mutta mm. elämäntavat (passiivisuus ja perslihasten aktivoinnin heikkous, lonkan koukistajien kireys) jne. Sulla voi myös olla ”etutiltti” eli akuankka-asento, joka voi aiheuttaa haasteita, ellet neutraloi liikkeissä. Kyykyissä ja voimaliikkeissä pieni etutiltti voi olla hyväksi alaselän pyöristymistä ehkäisemään, mutta esim. lantion ojennuksissa sitä kannatanee välttää: http://bretcontreras.com/why-do-i-anterior-pelvic-tilt/

 91. Michael sanoo:

  Hei! Sanoit jossain voimaa käsittelevässä artikkelissa että räjähtävässä suorituksessa ei saa olla lihakset jumissa. Voisitko tarkentaa mitä sillä tarkoitit? Kiinnostaa kovasti, koska koen, että olen jumissa joka paikasta (en ole käynyt hierojalla enkä ole ahkera venyttelemään).

  • jhulmi sanoo:

   Kankea saa olla, ei tartte olla voimistelijan liikkuvuutta. Tarkoitinkin lähinnä sitä, että jos jumi tai muu oire heikentää maksimaalista räjähtävyyttä treenissä, on vaikea saada treenistä kehittävää.

 92. JS- sanoo:

  Hei!
  Täytyy tutkita ajan kanssa tuota linkkiä, englanninkielen taidollani en vielä ymmärtänyt asiaa. Jos jaksat niin voitko kirjoittaa kahdella lauseella mistä on kyse? Olen ajatellut ostaa jonkinlaisen treenipaketin tyttyöystävälleni joululahjaksi ja hän on siis treenattava. Linkin takaa löytyvästä kuvasta (Anterior pelvic tilt vs. Posterior pelvic tilt) oikean puoleinen kuva kuvaa tarkalleen hänen tämänhetkistä ryhtiä! Osaatko myös sanoa millä voisi testata ovatko lonkankoukistajat jumissa? Onko jokin ”mittari” olemassa? Kiitos vielä vinkeistä, tästä on todella paljon hyötyä!

 93. TimoJu sanoo:

  Minulle on muodostunut tavaksi treenata aamuisin. Olen salilla noin tunnin päässä heräämisestä. Siinä välissä olen syönyt rahkapurkin ja pari kuppia kahvia naamaan, herättelen lapset ja vien päiväkotiin. Treenin jälkeen vetäisen hera-drinkin. Työpaikkalounas tulee ekana lämpimänä ateriana, sitten illalla syödään perheen kanssa. iltapalaksi jotain leipää tai mysliä tai mitä mieleen tulee. Mikä olisi optimi tapa syödä tässä tapauksessa?

  • jhulmi sanoo:

   Hei, ei huono tapa missään nimessä. Meiltä on tulossa tutkimus, jonka mukaan joillekin aamutreeni sopii erinomaisesti, mutta ei ihan kaikille (se vaatii osalle totuttelua ja jos ei ole aamutyyppi, niin ei ole…).

   Suosittelen monipuolista työpaikkalounasta. Illalla näytät saavan hiilaria, joten aamulla on lihakset valmiina reenaamaan vaikket paljoa tosiaan syökään.

 94. Kristopher sanoo:

  Hei! Olen juuri aloittanut intin,ja salilla käymisen mahdollisuudet ovat sangen huonot. Ennen inttiä salilla tuli käytyä n.5 kertaa viikkoon. Nyt on menossa palvelus/loma jaolla 10pv palvelus, 4pv loma. Kysynkin siis, että voinko ylläpitää vaivalla hankkia lihasmassaa/voimaa kuinka hyvin yllä, jos treenaan 2viikon sisällä vain 4kertaa(peräkkäisinä päivinä) oikean salitreenin, sekä auttaako niiden säilyttämiseen lisäksi kuinka hyvin omalla painolla tehtävät liikkeet, joita voi aina illalla tehdä, esim. punnerukset, joita menee helposti päälle sata.

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   kyllä kohtuullisen hyvin, toki riippuu sitten armeija-ajan muusta kuormituksesta ja ravinnosta. Mutta älä huoli, meillä on lihasmuisti eli armeijan jälkeen palautuu kyllä nopeasti jos lihaa ja voimaa katoaa.

 95. Make sanoo:

  Moikka,
  olen yrittänyt etsiskellä tutkimusta lasten tai nuorten voiman lisääntymisestä esim. vuoden aikana ilman sen kummempaa interventiota tai intervention kanssa, mutta toistaiseksi ei ole jäänyt haaviin mitään. Oletko ikinä törmännyt tuon tyyppiseen tutkimukseen?

  • jhulmi sanoo:

   En minäkään juuri nyt muista. Ainakin VK-kustannuksella on Lasten ja nuorten harjoittelu opus, josta mm. muistaakseni löytyi lapsen kehityskäppyröitä. Kannattaa tsekkailla. Lisäksi Heimo Nupponen, Risto Telama ym. liikuntapedagogit ovat mittailleet lasten kuntoa vuosikymmenien ajan. Tällaisia tietoja löytyy googlettamalla.

   • Make sanoo:

    Kiitos, tsekkailen nuo läpi! Oma tutkimus junnaa paikoillaan kun sitä ”oleellista” lähdettä ei löydy! 😉

 96. Edelweiss sanoo:

  Moikka Lihastohtori,

  aloitin tekemään kirjassasi esittelemää lineaarista muunnelmaa yhdelle liikkeelle tavoitteenani siis kasvattaa penkkipunnerrustulosta suunnitelman mukaan. Ohjelmassa jäi askarruttamaan apuliikkeiden treenaaminen. Tulisiko minun siis keventää myös apuliikkeitä ohjelman alussa ja lähteä nostamaan sarjapainoja ohjelman edetessä vai tehdä apuliikkeitä vaihtelevalla volyymilla ja intensiteetillä pitäen sarjapainot volyymiin suhteutettuna tapissa?

  • jhulmi sanoo:

   Hei, apuliikkeissä voi noudattaa lievempää nousujohteisuutta ja isommista toistomääristä hieman pienempiin muistaen, että niiden rooli on olla… apuliikkeitä ja tukea pääliikkeen tavoitetta. Tyypillisestä erim. raskaita ojentajaliikkeitä on hyvä tehdä ja jos rinnaltalähtö on huonohko, tarpeen mukaan voi tehdä apuliikkeinä myös hieman 1-5 toistoilla nopeusvoimaakin jos se on heikko lenkki (treenin alussa muutama sarja) ja rintalihaksia sekä etuolkapäitä. Myös mm. leveä selkälihas on hyvä tukilihas liikkeessä. Pahoittelut epämääräisestä vastauksesta.

 97. MJL sanoo:

  Joku mainitsi tällä sivustolla pari vuotta Peter Attia -nimisen ”fakiirin”, joka on ollut vuosikaudet ketodieetillä, harrastaa ultramatkafillarointia ym. hullua, ja testaa sekä mittailee itse itseään enemmän tai vähemmän tieteellisesti. Ei tyrkytä omaa dieettiään/elämäntapaansa kaikille, mikä jo sinänsä on positiivinen ilmiö. Olis kiinnostavaa kuulla mielipiteesi Attiasta, jos joskus ehdit asiaan paneutua. http://eatingacademy.com/

  • jhulmi sanoo:

   Näitä kavereita on niin paljon, että ei taida aikani riittää jokaisen friikin läpikäymiseen 😉 Mutta ketoilusta sinänsä aikaisemman vähemmän keto-VHH-jutun jatkoksi voisi joskus kirjoittaa yleisemmän jutun.

   • MJL sanoo:

    Joo, ilman muuta kaikenlaisia ”kavereita” on paljon, mutta Attia kiinnitti huomiota siksi, että vaikuttaa huomattavasti luotettavammalta – ja ties vaikka rehellisemmältäkin – kuin valtaosa friikeistä. Arvelin, etta voisi kiinnostaa sinua, ennen kaikkea hänen ”tieteellisen” näkökulmansa johdosta. Itse asiassa tapaus vaikuttaa hyvin kiinnostavalta tieteenfilosofian ja ehkä tieteen sosiologiankin näkövinkkelistä. Attia taitaa kritisoida mm. epidemiologisia tutkimuksia, ja ennen kaikkea niiden käyttöä ravitsemusneuvonnan ja lainsäädännönkin pohjana. Elikkä pohdintaa empiirisen ja epidemiologisen tutkimuksen, satunnaistettujen vertailukokeiden yms. tiimoilta.

    Mutta ihmisen aika on valitettavan rajallinen, joten ymmärrän, ettei sulta välttämättä riitä aikaa juuri tälle Attia-fakiirille. Ehkä sitten eläkepäivillä 😉

   • jhulmi sanoo:

    Heh, katsotaan joskus jos innostun.

    Ymmärrän kyllä kritiikin epidemiologisiin kokeisiin ellei sitten niissä ole käytetty mendelian randomization tekniikkaa tai sitten toistettu RCT-kokeissa ja mekanismi selitetty muulla tavoin.

 98. Monsteri sanoo:

  Terve!
  Osaisitko sanoa mitään syitä vuosien heikolle kehitykselle? Olen jo 3 vuotta salilla treenaillut ohjelmia välillä vaihtaen jo tulokset on suoraan sanottuna työmäärään nähden perseestä. Penkistä nousee 5×70, kyykky 5×80 ja mave 5×105. Painoa itsellä 80kg. Kaloreita saan tarpeeksi, sillä paino nousee tasaisesti ja myfitnesspalin avulla träkkään, mutta voimat eivät vaan nouse. Vuodessa penkkitulos oli noussut 2,5 kiloa. Hurjaa… Treeniohjelmat ovat aina olleet suosittuja hyväksi todettuja perusohjelmia. Tällä hetkellä menossa stronglifts 5×5.

  Huonosta kehityksestä huolimatta olen intohimoinen painonnostaja ja tiedän aiheesta paljon. Luen paljon esim. Layne nortonin ja muiden experttien artikkeleita painonnostosta, joten tietoa on karttunut sekä treenauksesta että ravitsemuksesta. Oma tilanne vain pistää pään pyörälle kun en enää mitään uutta keksi. Voisikohan syy olla lääketieteellinen? Esim testosteronin puute?

  Vastaukseksi toivoisin ehdotuksia miten jatkaa. Mikä olisi seuraava viisas askel ja mitä teen väärin vai paskooko yksinkertaisesti geenit tai hormonitasot?

  Kuka vaan saa vastata ja lisätietoja saa kysyä👍

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   jos nimimerkki pitää paikkaansa, olet vielä nuori eli malttia!

   Toki voi olla, ettei sulla ihan kaikkein helpoimmin tule kehitystä:
   http://wikiliikkuja.com/2016/02/05/voimaharjoittelun-yksilolliset-vasteet-lihakset-ja-voimat-eivat-kasva-kaikilla/

   Mutta toisaalta haasteet on tehty voitettavaksi! Kirjassani olen antanut paljon vinkkejä, joita voi soveltaa.

   • Monsteri sanoo:

    Nimimerkki oli ehkä harhaanjohtava, sarkastiseksi heitoksi tarkoitettu. Ikää on 21-vuotta. Iltalehdessä törmäsin tuohon tutkimukseen, mutten löytänyt siitä tarkempia tietoja, esimerkiksi tarkkailtiinko koehenkilöiden ravinnonottoa, niin jätin sen vähälle huomiolle.

    Varmasti kirjassa on paljon hyödyllistä tietoa mutta kaikella kunnioituksella ja ilman minkäänlaista ylimielisyyttä, kaikki tuo tieto on jo minulla hallussa, vuosien kovan tiedonhaun myötä.

    Tuollaista tutkimustulosta hieman pelkäsinkin. On se vaan kovin vaikeaa jos rakkaassa harrastuksessa ei kehity, mutta lähiaikoina en ainakaan ole luovuttamassa. Ehkä se tästä vielä paranee.

   • jhulmi sanoo:

    Tämä meidän tutkimuskoonti löytyy täältä ladattavana:
    https://www.researchgate.net/publication/290648376_Heterogeneity_in_resistance_training-induced_muscle_strength_and_mass_responses_in_men_and_women_of_different_ages

    Ravintoa ei kontrolloitu ja sillä voi olla merkitystä kuten kommenteista huomaat. Joka tapauksessa ihmisen vasteet harjoitteluun poikkeavat tosiaan paljon. Tarkoittaa sitä, että täytyy tehdä asioita hieman määrätietoisemmin ja paremmin, että pääsee samalle tasolle kuin onnekkaammat.

    ”Varmasti kirjassa on paljon hyödyllistä tietoa mutta kaikella kunnioituksella ja ilman minkäänlaista ylimielisyyttä, kaikki tuo tieto on jo minulla hallussa, vuosien kovan tiedonhaun myötä.”

    21-vuotiaana väität, että tiedät jo kaiken lukematta kirjaa? Minäkin opin uutta kirjan aikana, vaikka olen alalta väitellyt ja sinua 15 vuotta kokeneempi ja saavuttanutkin jotain kuntosalilla. Pahoittelut, mutta olet nyt hyvin tietämätön jos luulet jo tietäväsi kaiken. Eli nyt nöyryyttä peliin, salille ja selitykset pois! Minäkään en tiedä läheskään kaikkea. Luehan kirjan lisäksi myös tämä:
    http://www.xn--tervettskeptisyytt-rtbl.net/niin-tietamaton-etta-luulee-tietavansa/

 99. Monsteri sanoo:

  Oorrait myönnetään etten tiedä lähestulkoon kaikkea, enkä kirjaimellisesti tuota tarkoittanutkaan. Mutta tiedän olennaisimman, miten lihasta ja voimaa käytännössä kasvatetaan, ja nämä menetelmät eivät toimi minulle samoin kuin muille. Ei selityksiä. Halusin vain tietää onko tiedossa mitään fysiologisia syitä joidenkin yksilöiden huonoon kehitykseen, vaikka tekisi kaiken näennäisesti ”oikein” ja oppikirjojen mukaan ja osittaisen vastauksen sainkin. Osittaisen siksi että aihe vaatisi tosiaan lisää tutkimusta.
  Kiitokset vastauksesta!

  • jhulmi sanoo:

   … ja treenivuosia sekä kriittistä suhtautumista omaan tekemiseen, aina löytyy jotain parannettavaa.

 100. Karo sanoo:

  Moi!
  Paljon puhutaan liiallisen maksimivoimatreenin seurauksena hermoston tukkoon menemisestä, jolloin treenitulokset lähtevät laskuun. Onko ilmiö todella hermostollinen, ja mitä siellä sitten anatomian/fysiologian näkökulmasta oikeasti tapahtuu? Olen jonkin verran perehtynyt anatomiaan ja fysiologiaan enkä ymmärrä, mikä mekanismi hermostossa tällaista aiheuttaisi.
  En löytänyt asiaan liittyvää juttua artikkeleista enkä muualtakaan netistä, mutta joku valmis tutkimus/artikkeli aiheesta löytyy niin linkkaatko? 🙂

 101. Suvi sanoo:

  Hei!

  Heti alkuun iso kiitos mahtavasta tietopankista jonka olet tänne vuosien saatossa kasannut!

  Yritin etsiä tietoa hormonaalisen ehkäisyvalmisteiden vaikutuksesta lihaskasvuun mutta et tiettävästi ole aiheesta kirjoittanut? Voiko liiallinen/synteettinen estrogeeni tehdä hallaa lihaskasvulle (estrogeenidominanssi)? Ottaen huomioon kuinka monet naiset popsivat e-pillereitä tai käyttävät muunlaista hormonaalista ehkäisyä luulisi asian koskettavan useampaakin treenaajaa.

  Tästä olisi kiva lukea lisää mutta kovin vähäisesti näyttäisi löytyvän maallikkokielellä tietoa netin syövereistä. Jotain tutkimustakin on tiettävästi asiaan liittyen tehty
  (Lee, C.W., M.A. Newman, and S.E. Riechman. 2009. Oral Contraceptive Use Impairs Muscle Gains in Young Women (Abst. 955.25). Experimental Biology 2009, New Orleans (April 21)).

  Kiitoksetvielä mahtavasta blogista ja mukavaa kevättä!

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos!

   Tuota abstraktia, vaikka on ihan hyvältä ryhmältä, ei ole vieläkään julkaistu. En siis laittaisi sille paljoa painoa.

   Meillä valmistui vastikään yksi gradu, jossa ehkäisyvalmisteen käyttö ei haitannut parin kk yhdistetyn voima- ja kestävyysharjoittelun vasteita (rasvaton massa, voima tai kestävyys). Eli tuskin efekti on suuri, mutta lisätutkimusta tarvitaan.

   Hormonikorvaushoitoa on tutkittu enemmän ja se näyttää yleensä kasvattavan voimaa, esim. meidän tiedekunnassa tehtyjä tutkimuksia:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=pollanen+e+ronkainen

 102. sami sanoo:

  Kyssäri! Voiko kreatiinin käytöstä seurata munuaistenvajaatoiminta? Käytän kreaa noin 3-5kertaa 8g annoksina viikossa välillä pitäen viikon tai kahden taukoja. Lääkärissa kun kävin pöpön takia ja verenkuvasta selvisi että kreatiniini arvoni olivat hieman viitearvojen yli (110×10^-6 mol/l) Lääkäri tuntui olevan aivan pihalla siitä että kreatiinia käytetään ravintolisänä ja pyysi lopettamaan käytön ainakin toistaiseksi. pidän siitä nyt kuukauden tauon ja käyn kontrollissa sen jälkeen. olen 180cm 92kg lihasmassa 45kg. terveyskirjaston mukaan mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän kreatiniinia. voiko minun lihasmassa tai kreatiinin käyttö selittää kohonneet arvot vai onko mulla vaan skeidat munuaiset?

 103. Katri Kanninen sanoo:

  Kiitos mahtavista sivuista. Voisitko kommentoida lisää ravintolisien käytöstä nuorilla? 15-vuotias tyttäreni aloitti oheisina fysiikkatreenit salilla ja treenaaja suositteli ostamaan HERA 80 ja RECO 2 tuotteet. Muut ryhmäläiset ovat 12-14 vuotiaita. Haluan tukea toki lapseni harrastusta ja kehittymistä, mutta vähän mietityttää. Etenkin kun ensimmäisellä käyttöviikolla tytölle tuli unettomuutta (ei liian kovat treenit). Ja toinen munuainen toimii sairauden takia 13%. Olisin kovin kiitollinen kommenteistasi!

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   hera periaatteessa on ok aika lailla kelle vaan, onhan äidinmaidosta 50-90 % heraa.

   Minä tekisin niin, että jos kokonaisproteiininsaanti jää alhaiseksi suhteessa treenin määrään ja varsinkin jos tytär on hyvin hoikka, ottaisin yhtenä vaihtoehtona heran tai jopa tuon sokeriakin sisältävän Reco2 jos energiaa ei meinaa muuten saada riittävästi. Toki kaikki paino tavalliselle ruoalle ettei nuori kärsi liian vähäisestä syömisestä:

   Click to access the-female-athlete-triad.pdf

   • Katri Kanninen sanoo:

    Kiitos vastauksesta. Tässä on kyseessä normaaipainoisista lapsista. 165 cm ja 51 kg. Mistä tietää onko proteiininsaanti liian alhaista, kun lihaa syödään 1-2 x päivässä?

   • jhulmi sanoo:

    Voit kysyä häntä täyttämään ruokapäiväkirjan muutamalta päivältä ja kokeilla itse tai pyytää jonkun tekemään:
    http://kalorilaskuri.fi/ruokapaivakirja

    N. 1,5-2 g/paino kg päivässä keskimäärin olisi proteiininsaanti hyvä nuorelle urheilijalle.

    Lisäksi mun kirjassa on lopussa tapoja arvioida energiankulutus.

 104. Heikki Hallamaa sanoo:

  Hei! Voitko kirjottaa venyttelystä jossain välissä? Erityisesti kaipaisi tietoa liikkuvuuden lisäämiseen tähtäävästä venyttelystä, eikä niinkään alkulämmittelyn vammojenehkäisystä tms.

  Mitä venyttely tekee lihakselle fysiologisesti? Onko lihaksen venymiskyky lihaksen vai hermotuksen juttu? Miten aktiivinen, passiivinen, dynaaminen, staattinen ja PNF-venyttely eroaa fysiologisesti? Kannattaako liikuvuuden lisäämiseks tehtävä venyttely tehdä muun treenin ohessa vai erikseen, ja kuinka usein? Kauanko lihasta kannattaa venyttää ja onko venytyksessä vietetyllä ajalla vai venytykseen menemisellä enemmän väliä? Mitä lihaksia kannattaa venyttää ja mitä ei kannata?

  • jhulmi sanoo:

   Hyvä aihe, mutta ei mun ekspertiisiä. Meidän wikiliikkuja-blogissa on pari vanhaa artikkelia aiheesta.

   • Heikki Hallamaa sanoo:

    Olisko joku tuntemasi kollega paremmin perehtynyt aiheeseen? Suostuisko vieraskynäilemään?

   • jhulmi sanoo:

    Ehkäpä, vaatii vaan vieraskirjoituksetkin minulta myös aika paljon aikaa. Katsotaan joskus 🙂

 105. Petteri Tauriainen sanoo:

  Hei ostin kirjasi ja ainakin alun perusteella näyttää hyvältä! Haluaisin kysyä mitä harjoitusohjelmaa suosittelet jos haluan parantaa ponnistusvoimaa (pelaan myös koripalloa) Kuinka paljon on yleensäkin mahdollista parantaa pomppua? Harrastan siis kehonrakennusta pääasiassa. Kiitos.

 106. Juha Hokkinen sanoo:

  Terve Juha!
  Opiskelen ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaksi ja tarkoituksenani olisi syksyllä aloitella opinnäytetyötä. Työn pitäisi olla jollakin osaa työelämälähtöinen. Ajatuksenani oli tiedustella, että olisiko sinulla mahdollisesti aiheita, joista blogisi kaipaisi vierailijakirjoitusta? Ideana siis, että tekisin opinnäytetyön kyseisestä aiheesta, jonka jälkeen tiivistäisin koko komeuden blogitekstin muotoon.

  • jhulmi sanoo:

   Jos sulla on osaamista aiheeseen, niin voimaharjoittelu kamppailu-urheilussa kaipaisi hyvää vieraskirjoitusta. Mutta se on iso duuni ja mitään en lupaa…

   • Juha Hokkinen sanoo:

    Terve! Vapaaottelua tuli harrastettua useita vuosia mutta täytyy vielä hieman tuumailla asiaa.

    Kiitos vastauksesta!

 107. Lassi sanoo:

  Hei olisiko yksioikoista vastausta tai mahdollista tehdä vaikka blogipostaus aiheesta kuinka nopeasti lihasmassa palaa pitkän tauon jälkeen?

 108. tapsa sanoo:

  ”Ensimmäinen ei siis todennäköisesti kanna juurikaan kanna jälkimmäiseen” tutoa lausetta en ymmärrä. Se löytänet hakemalla sivuiltasi. Oliskohan ollut toiminnallisuuteen ja yhden raajan liikkeisiin liittyvä kirjoitus

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   Lause muokattu: https://lihastohtori.wordpress.com/2014/04/15/toiminnallinen-harjoittelu-maennena/

   ”Hermoston toiminta eroaa oleellisesti riippuen mm. liikkeen nopeudesta, monimutkaisuudesta ja stabiliteetin tarpeesta(Gazzanigga ym. 1998). Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi vajaalla liikeradalla tehty hidastempoinen kyykky on hermoston näkökulmasta hyvin erilainen suoritus kuin mahdollisimman nopeasti tehty kyykkyhyppy. Ensimmäinen ei siis todennäköisesti juurikaan kanna jälkimmäiseen.”

   Tuo siis tarkoittaa sitä, että kehossamme on jonkin verran mm. liikenopeussfesifisyyttä. Eli vaikka voimaharjoittelu on hyödyllistä nopeuden kannalta, voimailu jalostuu tehokkaammin vaikkapa nopeuteen kun treenailee välillä teräviä sarjoja.

 109. janna sanoo:

  Moi! Semmosta olen miettinyt, että miten hyvin eri nostoissa käytettyjen painojen pitäisi suhtautua toisiinsa? (Muistaakseni) Supersetin podcasteissa mainittiin, että etukyykyn ja maastavedon pitäisi olla suht hyvin yks-yhteen, jotta homma on hyvin tasapainossa. Mitkä olisi sellaiset hyvät suhteet yläkropan nostojen kohdalla? Ja miten yläkropan voimien pitäisi suhteuttua alakropan voimiin? Ei ole tarkoitus siis olla mikään urheilija vaan ennemmin varmistaa ettei hommasta tule liian toispuoleista.

  Ja kiitokset etukäteen vastauksestasi!

 110. Julius sanoo:

  Hei.
  Katsoin Yleltä Prisma-dokumentin rasvasta (http://areena.yle.fi/1-3174384 21min jälkeen kyseinen testi).
  Ohjelmassa testiin rasvanpolttotesti jonka tulosten perusteella rasvaa paloi pelkällä kävelylläkin, mutta rasvanpoltto loppui välittömästi kuin liikuntakin loppui.
  Tämän jälkeen tehtiin toinen testi missä koehenkilöt vetivät rankan juoksutreenin, jossa juostiin 2min, 1min lepo ja tämä toistettiin seitsemän kertaa. Noin kahden tunnin jälkeen testistä suoritettiin rasvanpolttotesti (hengitysilmaa mittaamalla), jonka tulokset osoittivat rasvan palavan vielä testin jälkeen. Lisäksi rasvanpoltto oli kasvanut verrattuna alkuperäiseen tilanteeseen.
  Testiä esitteli Dr Jacky Forsyth Staffordshiren yliopistosta. https://blogs.staffs.ac.uk/drjackyforsyth/
  Mitkä Lihastohtorin mielipiteet tästä testistä? Kiitos hyvästä blogista ja kirjasta 🙂

 111. paula sanoo:

  Moi! Semmoista kysyisin, että mitä mieltä sä olet noista Poliquinin yläkropan structural balance numeroista? Ainakin eräs suomalainen julkisvoimavalmentaja tuntuu fanittavan niitä isosti. Onko ne toimiva aputyökalu harrastelijanostajalle vai epäonnistuuko ne jossain tärkeässä?

  Ja jos et tyrmännyt noita edellisessä kohdassa, niin tiedätkö mahtaako alakropalle löytyä mitään saman tapaista? Googletellessa asiaa ei ole ainakaan mun silmiini vielä osunut mitään. Erilaisia voimastandarteja kyllä löytyy, muttei semmoista mistä voisi päätellä kehittämistä kaipaavia osa-alueita.

 112. Mia sanoo:

  Hei!
  Pystyisitkö aukaisemaan hieman minulle, että onko mahdollista polttaa rasvaa samalla ja saada aikaiseksi lihasmassaa. Ihmetyttää semmoinen asia et, että vyötäröltä lähtenyt 2 senttiä, mutta paino ei ole pudonnut. Mieheni epäilee, että olen mittaillut väärin.

 113. Borgenaattori sanoo:

  Onneksi löytyi tämä sivusto. Varsin rautaista asiaa. Itselläni vuosien liikuntatausta, mutta erinäisistä syistä viimevuodet ovat olleet nollalinja kuntoilusta. Tämän lueskelu toimii varsin hyvänä yhtenä motivaattorina.

 114. Sampsa sanoo:

  Voisko saada bligikirjoituksen complexeista: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3963241/ ?

 115. Petri sanoo:

  Moi!
  Olisiko mahdollista saada joskus semi-lääketieteellistä juttua venyttelyn vaikutuksesta? Äläkä laita nyt linkkiä sinne wikiliikkujaan: Tiedän että venyttelystä on kyllä juttuja pilvin pimein, mutta ne liikkuu aina hyvin käytännöllisellä tasolla tyyliin ”staattinen venyttely parantaa liikkuvuutta mutta ennen liikuntasuoritusta huonontaa suorituskykyä” jne. Tämähän ei kerro venyttelyn fysiologisista ja biomekaanisista (liekö oikea termi tässä yhteydessä?) vaikutuksista höykäsen pöläystä. Laitteen toiminnan ymmärtämiseen ei riitä että sanotaan että ”tämä laite toimii niin että painetaan tätä nappia” 🙂 Ongelma on vielä lisäksi se että monista venyttelyn vaikutuksista on ristiriitaista tietoa. Jos ymmärtäisi solutason mekanismia myöten mitä venyttelyssä tapahtuu ja mitä siitä seuraa, siitä voisi tehdä itsekin johtopäätöksiä. Ja erityisesti se auttaisi soveltamaan sitä paremmin käytännössä, ihan samoin kuin fysiikan perusteiden ymmärtäminen auttaa soveltamaan tietoa eri tilanteisiin, sen sijaan että opettelee ulkoa muutaman kaavan ja on sitten sormi suussa kun edessä ei olekaan tarkalleen samanlainen tilanne kuin siinä oppikirjan esimerkissä oli.
  Käytin alussa termiä ”semi-lääketieteellinen” koska aiheesta tietenkin löytyy tosi raskasta juttua lääketieteellisistä julkaisuista, mutta kun siitä jargonista ei ymmärrä mitään jos ei ole ensin lukenut vuosikausia lääketiedettä.

  • lol sanoo:

   ”Jos ymmärtäisi solutason mekanismia myöten mitä venyttelyssä tapahtuu ja mitä siitä seuraa, siitä voisi tehdä itsekin johtopäätöksiä.”

   Termit on vielä hakusessa mutta päätelmiä kuvittelet jo tekeväsi :o)

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   aiheesta on pyyntö laitettu ekspertille muutama kk sitten. Mahdollisesti syksyllä tulee.

   • Petri sanoo:

    Loistavaa, kiitoksia!

    lollille vastaisin että ensinnäkin termistön osaaminen ei ole asian ymmärtämistä, ja toisaalta asian ymmärtäminen ei vaadi termistön osaamista. Mutta se vaatii tietenkin sitä, että joku toinen, joka osaa termistön, on ensin opetellut sen asian ja ymmärtää sen niin hyvin että osaa kiteyttää ja havainnollistaa olennaisen asian ja tarpeelliset pohjatiedot sellaiselle joka ei entuudestaan asiaa ymmärrä, ja sitähän minä tässä juuri pyysin. Toiseksi, ymmärrän vallan hyvin itsekritiikin merkityksen, eli että päätelmiä voi tehdä vain niissä rajallisissa puitteissa mitä asiaa ymmärtää, ja silloinkin niihin on syytä suhtautua skeptisesti ellei asiaa pysty aukottomasti perustelemaan tai muuten todistaa. Ja kolmanneksi, en todellakaan kuvittele liikoja eli että vajavaisen tiedon pohjalta voisin vaikka hoksata jotain mitä joku asiantuntija ei jo tietäisi. Ja neljänneksi, niinpä niin, hymiön perusteella kommenttisi pitäisi ottaa leikillisenä, mutta totuushan on että et sinä olisi laittanut tuota kommenttia ellet olisi oikeasti kuvitellut että Petri on kuten tyypillinen perussuomalainen joka lukee magneettimediaa ja luulee tietävänsä että rokotus ja ilmastonmuutos ovat kusetusta.

 116. Vili sanoo:

  Hei.

  Mistä voisi johtua treenin jälkeinen päänsärky/jomotus. Tulee yleensä seuraavana päivänä tai aamuna. Varsinkin kovista treeneistä, esim kyykkytreenit ym.. Ja kestää yleensä koko päivän, joskus kaksikin päivää. Minulla on taipumusta migreeniin/ponnistuspäänsärkyyn. Varsinkin pienenä oli paha migreeni. Nykyään ikää on 27 vuotta. Saliharrastusta muutama vuosi takana, välillä ollut taukoja. Salibandystä tulee myös useasti paha pääkipu. Pystyisikö tälle tekemään mitään? Särkylääkkeet ei auta. Ainut mikä auttaa on migreenin täsmälääke, joka supistaa verisuonia päässä ja täten auttaa pääkipuun. Mutta niitä ei vihtis jatkuvasti popsia, maksavatkin paljon.

  Tykkään urheilla ja liikkua. Käyn välillä pitkiäkin juoksulenkkejä ja muutenkin monipuolista urheilua. Välillä tuntuu, että pitäisi lopettaa urheilu kokonaan pääkivun takia. Mutta sekään ei ole hyväksi, koska sitten stressipäänsärky ym. lisääntyvät. Juon ja syön hyvin, ja olen käynyt esim. hierojalla, mutta ponnistuspäänsärkyä en ole saanut kuriin.

  Kerro, jos sinulla on vinkkejä. Kiitos.

  • jhulmi sanoo:

   Moi, en ole aiheen ekspertti ja tämä voi liittyä hyvin moneen asiaan. Joku liikuntalääketieteen erikoislääkäri voisi olla hyvä löytämään vikoja ja ohjaamaan tarvittaessa muualle, esim. fyssarille jos vika on esim. niskassa tms.

 117. Moi Lihastohtori!

  Tyttöystäväni kanssa olemme huomanneet salilla käydessämme mielenkiintoisen laitteen. Kyse on siis ”tärinälevystä” ja olemme miettineet onko vibraatioharjoituksella jotain positiivisia vaikutuksia lihaksen kasvuun/palautumiseen vai onko laite täysin turha?

 118. Lihis sanoo:

  Moi,

  Oletko kenties ehtinyt katsoa Netflixissä what the health dokumentin? Siinähän nyt sitten vegaani ruokavaliolla saatiin aikaan ties mitä ihme parannuksia ja prosessoitu liha onkin pahin ongelma diabetekseen 😀 Lähinnä kiinnostaa ajatukset, miten ”dokumenttiin” kannattaisi ylipäätään suhtautua tieteellisestä näkökulmasta ajateltuna? Mikä pahiten siinä mättää tai mikä oleellisin asia on jätetty huomioimatta?

  Itselleni dokkari edustaa perus jenkkihöttöä, vaikka toki kasviksilla on tietysti tutkitusti etunsa normi ruokavaliossa. Tuntuu vaan että joku ihme hypetys päällä Netflixiin tuodun perusteella ja tuntuu typerältä edes keskustella asiasta kenenkään kanssa kun se on nyt se viimeisin oikea”tieto” Toki kaikki tekevät itse valintansa, mutta itsekin eniten tutkittuun tieteeseen luottaen, tuollaiset dokkareiden takia nosebo-efektit valtaa maailman hetkeksi ja asiallinen keskustelu on näiden dokkariuskovaisten kanssa täysin mahdotonta.

 119. Jari Mustonen sanoo:

  Moi
  Kiinnostanee yleisellä tasolla (joskin on tällä hetkellä ihan oma tilanne päällä, nyt tenniskyynärpää>kortisonia)), eli kumpi on parempi, vamman jälkeen /uusien ehkäisemiseksi; tehdä pitempiä sarjoja pienemmillä painoilla vai lyhyitä isommilla painoilla? Molemmissa puolensa, onko tutkittu, kokemusperäistä tietoa tms.? (taustana kerrottakoon, et mies 57v, 3krt/vko salia, 2-3 sauvakävelyä tai maastopyöräilyä/vko)

 120. Juha katiska sanoo:

  Moro
  Onko sinulle tuttu kaularangan välilevynpullistuma? Sellainen mikä aina ajoittain painaa hermoon ja aiheuttaa oikean käden voimattomuutta ja tunnottumuutta. Olen innokas sali harjoittelia , mutta nämä ei taida sopia yhteen vai ? Pahemmin tullut esiin leuanvedossa niskantaakaa kyykyssä. Pahinta on kun ei tiedä mitä olla tekemättä tai tehdä.

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   on se melko tuttu, mutta on enemmän fysioterapeuttien, fysiatrien ym. heiniä kuin liikunta-/lihasfysiologin.

   Kyllä sinä todennäköisesti pystyt hyvin hyvien fyssarien avustuksella treenaamaan. Oikeanlaiset tekniikat, lihashuolto, rintarangan ”avaus”, hyvät työasennot, ryhti jne…

 121. Ruono Hyhti sanoo:

  Huomenta,

  Osaat varmaan lihastohtorina kertoa punttiharrastajalle optimaalisen ajankohdan venytellä lihasryhmää. Eli milloin on paras aika venytellä salilla ”rikottua”/treenattua lihasta. Nyky-älylaite-yhteiskunnassa eläessä lähinnä kiinnostaa rintalihasten osalta, kun nehän, varsinkin yhdistettynä älylaitteiden käyttö asentoihin, muutenkin vetävät tiukkoina ryhtiä kasaan. Uskoisin aiheen olevan hyvä myös tohtorin blogipostaukselle tai vastaavalle, koska penkkaus varmaan edelleen ylisuosittua nuorten treenaajien keskuudessa. Ryhdin korjaus-vinkit tavoittaisivat näinä aikoina varmasti myös niska kyyryssä luurille kumartelevien reppanoiden huolestuneet vanhemmat.

  Haluan samalla antaa positiivista palautetta sinulle, siitä ei varmaan kiintiöt pääse täyttymään sinullakaan suomalaisilla nettisivuilla. Useita vuosia jo sitten katsoin ensimmäisen kerran vinkkejäsi keskivartalotreeniin ja tulosta syntyi. Muutenkin on mukavampaa harrastelijana jalostaa käytännön läheistä tutkittua tietoasi toimintaan kuin nettipalstojen pahimpaa mutuilua, Toki hyviä ja suuntaa antavia sivujakin on.

  Pahoittelut, jos aiheesta olet jo joskus jotain julkaissut, en sellaista nopealla googletuksella löytänyt. Ja kirjaa en omista, vielä. Vastausta en malttamattomana jää odottelemaan, koska sinullakin varmasti muutakin tekemistä kun täällä rustailla.

  Keep up the good work!

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   Kiitos!

   Venyttelystä tulee vielä kirjoitus jossain vaiheessa, toivoisin.

   Olet oikeassa, tärkeä aihe! Olen kokenut tietotyöläisenä itselleni hyväksi ympäri päivää kevyitä dynaamisia venyttelyitä tai enemmänkin ehkä rintarangan avauksia ja vastaavia kyseisiin paikkoihin sekä myös kerran päivässä hieman putkirullausta. Ihan suurimpaan lihasarkuuteen en näitä tee enkä myöskään juuri ollenkaan pidempiä yli 15 s ja kovempia venytyksiä. Näitä pitäisikin tehdä omina sessioinaan ja melko freshinä ja niillekin varmasti paikkansa.

 122. Kynäniska sanoo:

  Viime aikoina minulla on herännyt uusi mielenkiinto ihmisen anatomiaa ja lihaksistoa kohtaan. Terveelliseen elämäntapaan alkaa olemaan jo kokemusta, mutta mitään koulutuspohjaa tai oikeata taustaa ei ole. Kyllä, tiedän että tämä sivusto ja postaukset ovat täynnä viittauksia tutkimuksiin, julkaisuihin ja teoksiin joista löytyy valtavasti mielenkiintoista lisätietoa. Runsauden pula tekee kuitenkin lähestymisestä vaikeata. Kysymykseni kuuluukin, osaatko vinkata 2-3 ”Ihmisen lihaksisto for dummies” tyyppistä opusta, josta olisi helpohko aloittaa? Lihastohtorin teos jo löytyy.

 123. Aksu sanoo:

  Onko kyseisen videon legendat tuttuja? Olen nyt viikon verran katsellut herrojen videoita ja täytyy sanoa, että nämä taitavat olla todellisia luonnonlahjakkuuksia! Möykky ja Ana vannovat myös parapähkinöiden nimiin.

  Parasta viihdettä poikien turinat. Pohtivat mm parapähkinöiden ja ruokasoodan vaikutusta lihaskasvuun. Mitä mieltä Lihastohtori on Möykyn parapähkinä+ruokasoodayhdistelmästä lihaskasvuun? Hyvin tuntuu Möykyllä ainakin toimivan.

  • jhulmi sanoo:

   Joo, hyvää viihdettä 🙂 Old school -juttuja on aina välillä hauska kuunnella. Suoraa puhetta.

 124. Jensu sanoo:

  Hei! Olen lukenut juttujasi tovin, sinusta oli lehdessäkin juttua.
  Tuossa kerroitkin, ettei ole aikaa ”yksilöille”… mutta haluaisin silti kysyä apua mutta käännän tämän yleiselle tasolle.

  Mutta suomessa noin 10% sairastaa tietoisesti kilpirauhasenvajaatoimintaa. Haluiaisin tiedustella oletko kirjoittanut tärppejä vajaatoiminnasta kärsiville. esim painon pudotukseen.? 🙂

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   en ole kirjoittanut, ei ole omaa ekspertiisiäni.

   Mutta oma datamme ehdottaa, että osalla kilpirauhashormonit saattaisivat palautua jos maltettaisiin liikkua ja syödä sopivasti. Vallalla oleva hiilihydraattien ja riittävän syömisen pelko yhdistettynä suureen määrään liikuntaa ei välttämättä ole hyväksi.
   https://dx.doi.org/10.3389/fphys.2016.00689

 125. Mike sanoo:

  Hei!

  Olen pohtinut tälläistä lihasteknistä asiaa, nimittäin lihaksen koon ja voiman korrelaatiota. On ihmisiä, jotka ovat pumpanneet itsensä isokokoisiksi ja omaavat suuret lihakset ( esim.kehonrakentajat), joilla voima ei vaikuta olevan samassa suhteessa lihasten kokoon. Sitten on taas voiman kannalta lahjakkaita ja voimapainotteisesti treenanneita ihmisiä, joiden ei tarvitse olla kovinkaan isoja nostaakseen isoja rautoja (esim. voimanostajat). Tiedän, että harjoittelutyyli, lajisuuntaus ja genetiikka ovat ne ratkaisevat asiat tässä.

  Mutta mites vaikuttaa niinkin spesifinen asia kuin lihaksen kiinnityskohta luussa? Eroaako esim. haiuslihaksen kiinnityspisteen sijainti värttinäluussa(?) eri ihmisille ja kuinka paljon? Jokainen fysiikkaa opiskellut muistaa, että voima*varsi=momentti. Voisi luulla, että ihmiset ovat rakenteellisesti niinkin erilaisia, että jollain voi kiinnityspiste sijaita kauempana nivelestä tuottaen näin enemmän momenttia. Kiinnityspisteet ovat minun käsityksen mukaan yleensä sen verran lähellä niveliä, että pienikin ero pituussuunnan sijainnissa voisi olla lopullisen voimantuoton kannalta aika merkittävä, ainakin näin teoreettisesti. Voisiko voimallinen lahjakkuus selittyä osittain tällä? Vai menikö tää ihan huuhaa-hommiksi? Sinä jos joku tästä asiasta tietää! Pistähän faktaa tiskiin 😉

 126. Riia sanoo:

  Hei!

  Minulla ei ole yksittäistä kysymystä tai kommenttia, toivoisin että joku tutkisi/kirjoittaisi aiheesta vuorotyön (yötyön) vaikutus kehoon ja treenaaminen/ruokailu. Aiheesta ei hirveästi löydä mitään kirjoituksia ja tämä aihe olisi enemmän kuin kaivattu!

 127. Esa sanoo:

  Hei!
  Viikko takaperin huomasin sivupalkissasi epäilyttävän mainoksen, jossa väitettiin laihdutuspillerin avulla olevan mahdollista pudottaa 15kg kuussa. Uteliaisuudesta klikkasin mainosta, ja sen sisältö oli vähintäänkin kysymyksiä herättävä tekaistuine asiantuntijoineen.
  Kysymykseni kuuluukin: Millä tavoin blogiisi päätyvät mainokset valikoituvat?

  Muuten haluan kiittää blogistasi, ja toivottaa erinomaista kevättä!

  • jhulmi sanoo:

   Hei,

   valitettavasti ilmainen WordPress-palvelu on alkanut rahastaa sivujeni suosiolla ja jotenkin arpoo sivuille (välillä) mainoksia.

   Kyllähän tämä kyrsii, varsinkin kun en itse saa niistä mitään 😦

   Minun pitäisi itse asiassa maksaa jos haluaisin ne pois: mun sivuilla lukee näin silloin kun siellä ei ole mainosta:

   ”Mainokset
   Occasionally, some of your visitors may see an advertisement here,
   as well as a Privacy & Cookies banner at the bottom of the page.
   You can hide ads completely by upgrading to one of our paid plans.

   PÄIVITÄ NYT HYLKÄÄ VIESTI”

   Tein tästä tärkeästä aiheesta myös FB-päivityksen. Kiitos kun otit asian esille. Mullehan adminina ei mainoksia juuri näy… https://www.facebook.com/Lihastohtori/photos/a.381084305298982/2675848922489164/?type=3&theater

 128. Pete sanoo:

  En noita mainoksia kyllä häiriöksi asti ole, en ole itse asiassa edes huomannut niitä, koska automaattisesti nuo perkaantuvat tajunnasta pois. Kokeile vaikka itse sivustoa ilman että olet adminina kirjautunut, huomaat, ettei mainoksia juurikaan ole ja nekin jotka ovat, ovat sitä tyypillistä spämmiä, josta heti ymmärtää, ettei niillä ole mitään tekemistä sinun kanssasi.

  Älä anna mainosten vaikuttaa kirjoitteluusi, tämä on hyvä sivusto, suorastaan elintärkeä näinä humbuukimaakareiden aikoina.

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos. Mulla itsellä tuntuu olevan Ad-blokkerit päällä osalla laitteista kun ei mainoksia juuri tule tällaisilla sivustoilla eikä siksi ole itsellekään ollut ongelma. Mutta heräsin tähän nyt kun tuntuu, että osa kokee tämän ongelmana ja jos sattuu huono flaksi, eka kerta sivua katsottaessa fiilis on, että ”taas yksi käärmeöljykauppiaan blogi”.

   Yksi mulle suositeltu vaihtoehto on ollut Ublock Origin tai vastaava, jolla näistä mainoksista ja muustakin haitallisesta voi päästä eroon.

 129. ANzu sanoo:

  Kylläpä on mielenkiintoiset sivut. Koska tunnut olevan aidosti kiinnostunut ihmisten liikkumisesta ja kunnon ylläpitämisestä/parantamisesta, niin heitänpä sinulle idean: jollei tätä jo tehdä, niin olisi hienoa, jos joku tekisi tutkimuksen ikäihmisten (tällä tarkoitan itseni 60+ ikäisiä ja vanhempia) liikunnasta, myöhemmällä iällä liikkumisen aloittamisen vaikutuksista elämänlaatuun, terveyspalveluiden käyttöön, kotona asumiseen jne. Tuntuu olevan aika vaikeaa opetella terveellistä liikkumista yksin tai netin kautta itseopiskellen. Varmasti maksullisia treenaajia löytyisi, mutta iso osa meistä ikääntyvistä ja viimeistäänkin eläkkeellä olijoista ei pysty hankkimaan itselleen sellaista. Liikkeiden oikein tekeminen ja liikunnan aloittaminen varmaan olisi hyvä tehdä oikein, etenkin iän myötä, jottei tee hallaa itselleen.

  Reippautta edelleen sinulle toivotellen

 130. Emmi sanoo:

  Hei,
  En ole löytänyt pääkaupunkiseudulta neurologia/sisätautilääkäriä, joka osaisi konsultoida minua nyt neljä kertaa toistuneiden rabdomyolyysien osalta (johtuneet joka kerta saliharjoittelusta). Onko sinulla kokemusta aiheesta ja pystytkö konsultoimaan (maksua vastaan toki!). Kiitos jos ehdit vastata!

  • jhulmi sanoo:

   Hei, voisit käydä vaikkapa HULA:lla: https://hula.fi/

   • Peetu sanoo:

    Nelinkertainen rabdomyolyysi kuulostaa kyllä sellaiselta, että alttius sairastua on tavanomaista korkeampi. Tuskinpa kerta toisensa jälkeen treeni on samanlaisena pysynyt? Itse lähtisin hakemaan syytä lihassairauksiin perehtyneen neurologin toimesta. Voit pyytää lähetteen Hyksiin neurologian yksikköön siltä samalta lääkäriltä, joka hoiti rabdomyolyysiä (nefrologi?). Pikaisella googlauksella helsingistä löytyy myös yksityisvastaanottoa pitävä neurologi, jolla näyttäisi olevan perehtyneisyyttä lihassairauksiin: https://www.eiransairaala.fi/fi/Asiantuntijat/Kiuru-Enari-Sari

    Vaikka tokihan nuo urheilulääkäritkin voivat lähetteen neurologian polille tehdä.

   • jhulmi sanoo:

    Kiitos vastauksesta!

   • Emmi sanoo:

    Hei,
    Toivottavasti vastaukseni tulee oikeaan paikkaan.. kiitos vinkeistä, sain varattua ajan tuonne urheilulääketieteen puolelle. Mainitsemallasi neurologilla olen käynyt pari vuotta sitten, mutta HYKS:n jatkotutkimuksissa ei löytynyt varsinaista syytä rabdomyolyyseille. Kiitos vastauksestasi!

    Emmi

 131. Emmi sanoo:

  Ja siis vielä lisäyksenä edelliseen:
  Selkeästi episodit liittyvät treeniin, jossa on tehty jotain ”pientä kivaa extraa”. Venyttäviä liikkeitä (esim. käänteinen leuanveto ja viimeksi pohkeet laitteella) ja pitkiä, hapottavia sarjoja. Näitä pyrin nyt välttämään..

 132. Micro-Arnold sanoo:

  Terve,
  ja näin aluksi kiitokset loistavista artikkeleista ja puolueettomasta tavasta kirjoittaa asioista.
  Itse olen 32v lentäjä ja sanoisin että urheilussa ns. huippuaktiivi. Salilla elinikäisenä tavoitteena lihaskasvu ja mieletön sixpäck, mutta työni (ja ikäni) ja muut harrastukset verottavat tätä tavoitetta itselleni hyväksyttävästi. Salille kun en aivan joka päivä ehdi/siellä jaksa käydä, niin olisiko mahdollista saada artikkelia varmasti sinullekin tutusta Arnoldin kultaisesta kuusikosta? Tämä kun mahdollistanee hyvän lihaskasvun vain kolmella lyhyehköllä harjoituksella viikossa…?! Itse olen muutamia kertoja elämässäni ottanut kyseisen ohjelman käyttöön varsin hyvinkin tuloksin, mutta joidenkin kuukausien jälkeen olen kuitenkin vaihtanut ohjelmaa vaihtelun vuoksi. Plussat/miinukset, palautuminen/palautuminen jos tekee muutakin esim. pallopelejä/lenkkeilyä, kuinka usein vaihdella ohjelmaa, välillä voimapainotteista, jalat/pohkeet, liikkeen vaihtelu/aina samaa hyväksi todettua liikettä, tukilihakset. Tässä muutamia itseäni mietityttäneitä kysymyksiä.
  Toivottavasti kiireiltäsi ehtisit kirjoittamaan hieman analyyttisemmän artikkelin asiasta kuin internetin maailmasta löytyvät ”loistava ohjelma koska Arnold on massiivinen” vs. ”aivan p***a, oletko aivoton” -kommentoinnit asiasta.

 133. Mikko sanoo:

  Hei, toivottavasti ehdit vastata tähän. Minulle tuli todella outo lihasongelma, joten ajattelin kysyä josko olet törmännyt tällaiseen tai tiedät mistä on kyse. Tein lauantaina 18.4. treenin, joka oli seuraavanlainen: 100 kippileukaa, 100 punnerrusta, 100 vatsaa ja 100 kyykkyä. Treenin tuloksena, sunnuntaina kipeytyi ensin yläselästä lihakset olkapään takaa/alta, olisko iso liereälihas se pahiten kipeytynyt lihas… Sitten maanantaina kipeytyivät kädet (varsinkin hauiksen alaosa) pahemmin, ja muutamaan päivään en saanut käsiä suoristettua ollenkaan. Heräsin myös parina ekana yönä kipuihin yöllä kun särki niin julmetusti käsiä, enkä pystynyt nukkumaan kuin selälläni. Viikon loppupuolella kivut lähtivät vähenemään (tähän asti olin myös syönyt Burana 600:sta kolme kertaa päivässä), ja ehkä noin viikon päästä kädet alkoivat olla taas normaalit. Tämän viikon torstaina (30.4) kokeilin vetää leukoja, ja huomasin että voimantuotto oli kadonnut aivan kokonaan, eli en saanut edes yhtä leukaa vedettyä. Normaalisti pystyn tekemään milloin vain ainakin kymmenen leukaa vastaotteella. Myöskään kippileukoja en saanut edes yhtä tehtyä. Tänään kokeilin uudestaan, eikä mennyt vieläkään yhtään leukaa. Tein myös negatiivisen leuan kokeillakseni pystynkö pysäyttämään alaslaskussa liikkeen. Se onnistui jotenkuten, mutta ei läheskään normaalisti. Mistäköhän tässä olisi kyse?

  • jhulmi sanoo:

   En ole varsinaisesti lihasvammojen asiantuntija enkä voi diagnosoida mitään, mutta oireet voi olla jopa rhabdomyolyysiä eli kovaa ”lihastuhoa”. Kannattaa käydä lääkäsissä jos merkit viittaa siihen suuntaan.

 134. MIKKI sanoo:

  moi. juha pienenä vinkkinä tee ehdottomasti kirja + 50v miesten salitreenikirja.
  mulla on noi kaksi kirjaasi,mutta niiden soveltaminen + 50v äijille tuottaa vähän tuskaa,ravinnon,treenauksen,levon suhteen tarttis vähän tiivistelmää…siis miten voi/kannattaa treenata.tämä ikäluokka on innostunut tähän lajiin,mutta kuin tuolta netistä tulee niin helvetisti uusia neuvoja.olen blogiasikin lukenut säännöllisesti mutta kun sitäkin on ihan mahdottomasti.simppelit ohjeet olis jees

  • jhulmi sanoo:

   Kiitos ja kiva kun olet lukenut kirjani. Tuskin kirjoitan uutta kirjaa.

   Joo kirjat eivät toki ole suoraan sovellettavaksi tarkoitettuja kaikille sellaisenaan ja asiaa on aika paljon. Harjoittelun yksityiskohdat oppii sitten käytännössä.

   Tiivistyksenä: lihaskuntoharjoittelua 2-4 kertaa viikossa olisi todella hyvä 50+. Kaikki lihasryhmät läpi vaikkapa 2-3 jakoisella ohjelmalla on usein helpoin. Esimerkiksi jos 4 x viikossa, niin jako ylä- ja alakroppaan ja molemmille 2 treeniä viikossa. Perusliikkeitä ja liikkeet pääosin uupumukseen asti turvallisella tekniikalla.

   Jos et saa valmentajaa aluksi avuksi, voit katsella videoita liikkeistä täältä:
   https://www.sportyplanner.fi/#!/

   Palveluun on ilmainen kokeilu. Itse en tästä saa taloudellista korvausta, mutta olin avustamassa palvelussa muutamassa videossa.

 135. Laura sanoo:

  Hei! Onko kokemuksia ns ulkoisista ketoneista? Näitä on viime aikoina hehkutettu ja lupaavat vaikka ja mitä. Mm Pruvit näitä myy. Onko tuotteissa mitään perää?

 136. Juhani sanoo:

  Hei Juha! Kiitos paljon asiantuntemuksesi jakamisesta täällä blogissa, haastatteluissa jne.

  Olen 40v mies, aika hoikassa kunnossa (BMI 21), syön terveellisesti ja harrastan aerobista liikuntaa. Kroppa on sellainen, että paino kyllä nousee jos antaa nousta ja on taipumus suht korkeisiin rasvoihin. Lisäksi suvussa on taipumusta korkeaan verenpaineeseen ja diabetekseen, joten viskeraalirasva on riski.

  Nykyinen elämäntilanne mahdollistaisi lihaskasvuun tähtäävän saliharjoittelun, mutta terveys on minulle ykkössijalla. Mikä on näkemyksesi tällaisessa tilanteessa? Olisiko mielestäsi pitkän tähtäimen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta parempi pysytellä hoikkana ja tehdä vain hieman lihaskuntoharjoittelua vai olisiko lihasmassan kasvattamisesta enemmän hyötyä?

 137. Juhani sanoo:

  Hei Juha, kiitos jälleen vastauksestasi.

  Sait vakuutettua minut lihasmassan terveysvaikutuksista. Tilasin Lihastohtori 1 -kirjasi ja aion aloittaa sen ohjeilla lihaskasvuun tähtäävän harjoittelun.

  Haluaisin kuitenkin vielä kysyä mielipidettäsi siitä, millaista BMI:tä pidät terveyden kannalta optimaalisena lihaksia treenaavalle, jos on jotain yllä mainitsemiani riskitekijöitä?

  • jhulmi sanoo:

   Moi,

   BMI on vähän huono mittari yksilötasolla vaikka väestötasolla toimiikin. Sanoisin, että terveyttä edistävällä alhaisella 40 v miehen rasvaprosentilla (<15 %) terveyttä edistävin BMI on n. 23-26 riippuen kehon rakenteesta.

 138. Jyrki sanoo:

  Mikä on ”normaali”, tavanomainen jalkojen välinen voimaero?
  Vamman jälkeen, yhden jalan maksimi jalkapässissä mitattuna, jalkojen välinen voimaero on 30 %. Mutta en tiedä mikä ero oli ennen vammaa tai mitä se on normaalisti, eli mihin verrata.
  Voimaa on palautunut jo hiljalleen.
  Onko eroa normaalisti ja pitäisikö ottaa erikseen huomioon voimaharjoittelussa?

  • jhulmi sanoo:

   Alle 10 % normaalisti ollut ainakin meillä tutkimuksissa. Kannattaa tehdä tavallista enemmän yhden jalan harjoittelua ja hieman jopa keskittyen tähän heikompaan jalkaa eli ei kovempempia painoja vahvemmalle jalalle.

 139. Marko Teerioja sanoo:

  Moi,
  Ajattelin lähettää terveisiä ja kertoa, kuinka tämä sivusto ja kirjasi ovat vaikuttaneet omaan elämääni viimeisen vuoden aikana.

  Taustatietona sen verran, että olen ollut vakavasti ylipainoinen +35 vuotta eli käytännössä teini-iästä aikaen. Olen välttynyt pahimmilta sairauksilta yms. lähinnä siksi, että olen urheillut tavalla tai toisella viimeiset 25 -vuottta. Urheilua on ollut ehkä 1krt/vko salia, sulkapalloa, spinningiä, crossingia jne. . Pelkällä treenillä en ole painoani saanut laskettua ja ruokavalion harrastaminen on ollut hankalaa. Pahimmillaan painoni oli 152,2 kiloa. Paino nousi, kun lopetin tupakoinnin, Keskimäärin massaa on ollut 125-130 kiloa, eli sairaalloisen paljon.

  Starttilaukaus muutokseen alkoi vuonna 2016, kun löysin urheililajin, jota halusin harrastaa kilpailullisesti sekä tavoitteellisesti. Haulikkoammunta ei hirveästi fyysistä kunota vaadi, tai näin oletin. 2019 havahduin siihen, että olen ollut väärässä fyysisen kunnon vaatimusten suhteen. Tässä vaiheessa minulla oli jo todettu 2-tyypin diabetes ja sillä ja huonolla kunnolla oli suora vaikutus ampumiseen. Korkea verensokeri vaikuttaa suoraan näkökykyyn ja heikko kunto aiheutti keskittymisvaikeuksia, kun oli vähänkin painetta tai kuuma tai muuten hankala keli.

  Olen aina luottanut tieteelliseen metodiin ja sen laadukkaan tutkimuksen tuottamiin tuloksiin. Luin tätä sivustoa ja luin kirjasi ja hain tietoa kestävyyskuntoilusta. Aluksi minä ryhdyin kävelemään. Vuonna 2019 kävelin keskimäärin 7 km joka päivä. Kunnon noustessa otin sauvat mukaan ja jatkoin. Aloitin salitreenin ja ryhmäliikunnna. Kuntoni nousi Vo2Max 32->36 vuoden aikana. Yritin ruokavaliolla saada painoa alas ja sainkin sen vakiinnutettua 120 kiloa tasoon.

  Koronarajoitusten tultua voimaan huhtikuussa 2020 päätin pitää välivuoden ammunnasta japanostaa paion pudottamiseen ja liikuntaan. Tavoitteeksi otin sen, että pystyn kalenterivuoden aikana juoksemaan 5 km. Koko elämäni aikana en ole koskaan pystynyt juoksemaan edes 1,5 km matkaa, joten tavoite oli haasteellinen. Vuoden 2020 aikana kävelin ja sauvakävelin yli 10km päivässä, pyöräilin elämäni ensimm,äisen kerran yli 100 km 4,5 tunnissa ja marraskuussa sain juostua 5 km. Painoni putosi 120->108 kiloa. Tänä vuonna aloitin yhteistyön ravintoterapeutti Petteri Lindbladin kanssa. Nyt tavoitteeni on saada itsestäni normaalipainoinen. Ensin alle 100 kilon ja sitten jonnekin 87 kilon hujakoille.

  Ravinto-ohjauksen myötä syön täydellisesti THL:n suositusten mukaan. Ainoa lisä mitä otan on D-vitamiini ja 30g proteiinia salitreenien jälkeen. Se, miten kehoni reagoi ravinto-ohjeukseen oli perin jännittävä. Lihasmassani lähti rakettimaiseen nousuun ja salituloksisssa tapahtui superkompensaatio, jossa todella lyhyessä ajassa sain esim. penkkipunnerrukseen 10 kiloa lisää rautaa. 4 viikossa rasvaprosentti putosi 29% -> 27,5 ja lihasmassa nousi 31,5%-> 33% ja samalla paino putosi 106,5 kiloon. Hiilihydraatteja syön suositusten mukaan ja saatan jopa tankata ihan makeisilla itseäni ennen pidempää juoksulenkkiä. Joka sekin on nykyään jo yli 10 kilometriää. Vo2Max on arvossa 41 ja lujaa menee. Olen aivan fiiliksissä siitä, että hitaasti ja metodiin luottaen ja siinä pysyen ja skarpaten olen pystynyt elämäntapamuutokseen. Sokeritasapaino on kunnossa ja arvot viitearvojen sisällä. Kiitos ttiede ja tutkittu tieto ja iso kiitos sinulle, että olet jaksanut jakaa tietoa.

  • jhulmi sanoo:

   Upea tarina Marko!

   Tästä tuli iloinen olo. Kuulostaa tosi hyvälle mitä teet ja on ilo kuulla kuinka hyvin se sinulla toimii. Se missä olet nyt on jo hieno saavutus ja kaikki lisä on plussaa. Petteri on varmasti sulle hyvä koutsi.

   Jatka samaa rataa!

 140. Miko Huomo sanoo:

  Hei Juha

  Ymmärrän kiireesi täysin myös stressaavan yrittäjäntyöni kautta ja hyväksyn, että en saata tähän saada ollenkaan vastausta, mutta olen silti hieman opportunitisti 😉

  Olen siis 48-vuotias aktiivisen 20 v voimailutaustan omaava nyt todella ahdistunut vasemman polven gradus 3 artroosidiagnoosin saanut epäonnekas taistelija. Olen seurannut blogiasi jo vuosia ihaillen vastikkeetonta omistautumistasi asialle. Toivon saavani sinulta, luonnollisesti korvausta vastaan, hieman konsultaatiota kuinka jatkan itselleni todella tärkeäksi henkiseksi inspiraatioksi ja jaksamisen lähteeksi kasvanutta voimailua jalkojeni kanssa turvallisesti. Niin paljon tähän tilanteeseen erilaisia näkemyksiä ovat esittäneet ortopedi, fysioterapeutti ja vaikka ketkä. Arvostaisin suuresti mielipidettäsi! Kiitos ja anteeksi vielä kun vaivaan henkilökohtaisella ongelmallani sinua.

 141. Mikko sanoo:

  Moikka, millon pukkaat ulos juttua näistä kaiken lisäravinne rasvanpolttajista, itseäni ainakin aihe kiinnostaa ja varmasti muitakin, onko nämä täyttä huuhaata vai oikeasti hyödyllisiä.

  • jhulmi sanoo:

   Moi,

   mulla oli Lihastohtori-kirjassa hieman asiaa jos oikein muistan.

   Instagramissa postasin näin:

   ”Tehokkaimmillakaan (urheilussa sallituilla) rasvanpolttajilla ei yleensä pystytä vähentämään rasvaa yleensä kiloa enempää. Ja mitä suurempi vaikutus, sitä isommat terveysriskit.

   Oma lukunsa on viime vuosina markkinoille tulleet hyvin lihaville suunnatut laihdutuslääkkeet, joista jotkut ovat tutkitusti tehokkaita. (Ja toki myös jotkut urheilussa kielletyt aineet laihduttavat hieman sallittuja tehokkaammin, mutta samalla terveysriskit ovat usein suuret.)

   Yhteenveto:

   Ei.
   Ole.
   Oikotietä.
   Onneen.”

   • Mikko sanoo:

    Näin vähä ajattelinkin. Säästyi nekin pennit johonki aidosti turhaan. 🤣

 142. Lasse P. sanoo:

  Body By Science -kirja — humpuukia vai ei?

  Tämä kirja esittelee yksinkertaisen HIIT-tyyppisen treeniohjelman ja perustelee sen erinomaisuutta runsailla tieteellisillä lähdeviitteillä. Kirjoittaja on lääkäri, apunaan vanhan liiton voimamies. Kirjan pääviesti on 15-20min HIIT -treeni failiin asti, hitaalla toistonopeudella ja suoritusaika (Time under load, TUL) mitaten. Kirja poikkeaa aika tavalla siitä mitä alalla tyypillisesti suositellaan.

  Body By Science on nyt julkaistu Internet Archivessa maksuttomana e-kirjana. Oletko lukenut? Onko humpuukia?

  https://archive.org/details/BodyByScience_201803/Body%20by%20Science/

  • jhulmi sanoo:

   Moro, viestisi oli jostain syystä joutunut spämmiin.

   Kyllä tuossa ihan fiksuihin tutkimuksiin viitataan.

   Mutta toki otsikon 12 minuuttia viikossa vähän hörhölle vaikuttaa viestinä. En ole lukenut enkä ehdi tutustua. Voi tuosta jotain itselleen ottaa, mutta en yleensä innostu tällaisista.

 143. JK sanoo:

  Hei! Kiitos, kun jaat tietoa. Paljon löysin (uuttakin) infoa. Onko DM1 oirekuvana tyypillisesti ns. rasituksesta riippumaton, jatkuva väsymys?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s