Terveys&fysiologia

Lihastohtori

Vierailevat kirjoittajat

10 vastausta artikkeliin: Terveys&fysiologia

 1. Janne Eklund sanoo:

  Moi, etsin netistä (myös täältä) tietoa tenniskyynärpään synnystä, hoidosta ja paranemsesta. Sain moisen salilta n 4 kk sitten, ilm. liian kovasta kuormituksesta ja mahdollisesti myös huonoista liikeradoista. Vikaa on tai oli eniten siis päässä. Paljon löytyy tietoa siitä että syö kipuun parasetamolia ja odottele ensin 6 kk. Olen myös käynyt osaavalla osteopaatilla, josta tuntuu olleen jonkin verran apua.
  Kiitollisena kommenteista, jos jostain löytyisi aiheesta hyviä juttuja. Olisi mukava taas vähitellen päästä salille myös käsijumppaan…
  T Janne

  • jhulmi sanoo:

   Hei, ei varsinaisesti mun pääosaamisaluetta. Mulla itsellä auttaa (tosin heittäjän kyynärpäähän eli keskipuolella oleva ”mediaalinen epikondyliitti) erilaiset venytyttelyt, hyvät lämmittelyt ja kyynärlämmitin sekä joidenkin liikkeiden ja tekniikoiden välttäminen.

 2. Janne Eklund sanoo:

  Kiitos kommmentista:) Pitää kokeilla ainakin tuota lämmittelyä paremmin sekä varoa liikkeitä joilla yhteys tuohon vaivaan.

 3. Jari Mustonen sanoo:

  Namaste
  Olen 55v mies, asustelen talvet täällä Intiassa. Aloitin salitreenin n. kuukausi sitten, vuosien jälkeen, olen harastanut koko ikäni jotakin liikuntaa, viimevuodet maastopyöräilyä.
  Nyt tuli stoppi treeniin, olkapäät alkoivat kipuilla, varsinkin vasen (oikeasta on leikattu kiertäjäkalvosin vuosia sitten, vanha pesäpalloilija)
  Kivut tuntuvat vaikeasti määriteltävinä, mutta sanoisin, että olkanivelen kohdalla.
  Kun ne alkoivat, oli ensiksi vihlaisuja, tosi voimakkaita, seuraavana päivänä kävin kävelylenkillä ja illalla en saanut nostettua kättä, ilman toisella avustamista.
  Olen nyt syönyt pitkän kuurin tulehduskipulääkettä ja pitänyt paussia. Kivut ovat vähentyneet, mutta ovat edelleen olemassa vasemmalla. (pientä tuntemusta myös oikealla)
  Eilen kävin kävelemässä pidemmän lenkin ns. power walk’ia ja nyt tuntuu taas kivut lisääntyneen.
  Liikeradat ovat mielestäni normaaalit, kipu tuntuu silloin tällöin eri asennoissa, välillä tuntuu lukkiutumista ja aukeaa napsahtaen. Tällä hetkellä ehkä kivuliainta nostaa kättä taaksepäin kämmen alas.
  Tein suurimmaksi osaksi liikkeitä laitteilla, joitakin vapailla painoilla.

  Kiitos jos saisin apua, tässä on vielä talvea (ja vuosia) jäljellä, haluaisin jatkaa treeniä.
  Jos tarvitsee lääkinnällistä hoitoa (lääke, lääkäri, pistos etc. ) niin saisinko termit englanniksi täällä kun eivät puhu suomea…
  Kiitokset jo etukäteen.

 4. Janne Eklund sanoo:

  Moi, itellä oli melko sama tossa reilu vuosi sitten kovan punttitreenin seurauksena, silloin mittarissa 45 v. Kävin Helsingissä huippu-urheilulääkärillä joka määräsi fysioterapiaa magneettikuvien perusteella. Mitään ei ollut hajalla, vielä, mutta jännekanava oli melko ahdas. Pääsin olkapäähän erikoistuneelle kaverille, joka määräsi kiertäjäkalvon alueen venytyksiä sekä vahvistavaa treeniä kahden kuukauden kuurin. Treeni siis alkuun 1,5 kilon painolla, toistoja 3×20, useita kertoja päivässä. Tämä auttoi ja nyt sen kanssa kyllä pärjää, vaikka aristaa välillä. Pulma oli olkapään sisärakenteessa kulkevan jänteen ahtaus, joka alkaa ahdistaa usein n 45 vuoden iässä, kun sitä kunnolla rasittaa. Jos sen junttaa kunnolla, niin usein lopulta joudutaan avartamaan puukolla, jote en todella ainakaan itse haluaisi. Netistä voi koittaa hakea noita venytys ja vahvistus liikkeitä, olkapään ja kiertäkalvosimen venyttely jne, jos siellä ei siis mitään ole hajalla tietty…. Tsemppiä sinulle:) t Janne

 5. Tom sanoo:

  Hei,
  Onkoan Lihastohtorilla mitään tietoa statiinien (kolestrolilääkkeiden) vaikutuksesta lihaskasvuun? Statiinien käyttö lienee aika yleistä. Lääkäri ehdotti itsellenikin käytön aloittamista kolestrolien alentamiseksi, mutta voikohan statiineilla olla haitallisia vaikutuksia lihaskasvuun? Yleisenä sivuoireenahan niistä on lihaskivut, joten jonkinlainen yhteys niillä kai on. Itsellenikin jalkalihakset kipeytyvät hieman kuin kunnon treenin jäljiltä. Onkohan tästä olemassa tutkimuksia?

  • jhulmi sanoo:

   Hei, lihaskasvuun ei ole tehty ainakaan ihmisillä riittävästi tutkimuksia.

   Aika monella lihaskivut johtuvat nosebosta, mutta osalla toki syy on suoraan tietyissä statiineissa. Kannattaa noudattaa lääkärin ohjeita. En usko, että on merkittävää haittaa. Lihaskivut treenin jälkeen eivät estä kehittymistä.

 6. Arttu sanoo:

  Moikka!

  Ainakin omassa tuttavapiirissä tuntuu olevan paljon käsitystä että esimerkiksi jalkapäivinä kuluu niin paljon kaloreita että vaatii viiden täytteen pizzan jotta kulutetut kalorit on tasattu.

  Mutta näin maallikon loogikalla ajateltuna – mikäli 400kg massan nostaminen yhden metrin ilmaan vaatii 1kcal, niin 200kg lisäpainolla kyykkääminen lisäisi 10 toiston sarjassa kulutusta vain 5kcal verrattuna siihen että kyykkäisi ilman lisäpainoa. Siihen kun lisätään tauot, niin vaikea mitenkään nähdä että vastusharjoittelu vetäisi vertoja edes kävelylenkkiin.

  Mutta näkisin että laskukaava tuohon ei ole aivan noin yksiselitteinen, ja olisikin mielenkiintoista lukea kuntosaliharjoittelun energiankulutuksen laskemisesta ja selitettäisiin hieman että mitkä tekijät (kulmat yms.) vaikuttavat siihen. Olisiko tässä sinun blogiisi sopiva teema vai olisiko jotain hyviä suosituksia tämäntyyppisten aiheiden opiskeluun?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s