Kuinka saada jatkossakin ilmoitus Lihastohtorin kirjoituksista?

Facebook on ollut erinomainen viestinvälittäjätyökalu Lihastohtori-blogille ja vastaaville sivuille. Tilanne on kuitenkin muuttunut kun Facebook on nostanut kaveripäivitykset etusijalle. Kerron nyt miten pysyt jatkossakin kärryillä siitä, mitä asiaa jakavilla sivustoilla tapahtuu. Se vaatii hieman enemmän aktiivisuutta kuin aiemmin.

 

Muutoksen taustoja

Facebook kertoo, että ammattimaisten julkaisijoiden päivitykset ja muu sisältö on syrjäyttämässä henkilökohtaiset päivitykset. He nyt sitten parantavat maailmaa muuttamalla tilannetta uudistuneilla algoritmeilla, joiden avulla ”Facebook yhdistettäisiin hyvään mieleen, ei negatiivisiin ajatuksiin ja ilmiöihin”. Tämä kuulostaa tietysti pörröisen suloiselle, mutta lienee todennäköisempää, että tällä ratkaisulla halutaan rahastaa sisällöntuottajia, myös ilmaiseksi sisältöä tuottavia sivuja kuten Lihastohtori.

Jatkossa erityisesti sisältö, joka ei aiheuta juurikaan reaktioita tulee vähenemään. Tai todennäköisesti vähenee erittäin paljon ja reaktioita saava vähenee vähemmän ja sponsoroitu sisältö nousee isompaan rooliin. Lisäksi myös hyvin radikaali sisältö tyyliin ”maito tappaa” saattaa jatkossakin pitää pintansa. Kuten Yle:llä arveltiin, nykyinen uudistus saattaa entisestään lisätä valeuutisten leviämistä. Itselläni on myös pelkona, että tämä uudistus vaikuttaa niin, että ihmiset saavat aiempaakin enemmän päivityksiä samaan kuplaan kuuluvilta kavereiltaan ja asiallisen neutraalin, välillä oman ajatusmaailman vastaisenkin viestin leviäminen heikkenee. Itsekin haluaisin nähdä välillä myös tiedeyhteisön ulkopuolelle enkä halua kuplautua liikaa.

Muutokset näyttäisivät olevan jo todellisuutta ja siihen kannattaa reagoida. Olen arvioinut, että Facebookin muutosten jälkeen  omien sivujeni näkyvyys on pienentynyt alle kolmasosaan aiemmasta. Olen myös surukseni huomannut, että omalla Facebook-seinälläni ei näy enää edes sivut, joiden päivityksiä käyn säännöllisesti tykkäämässä. Tai sitten näkyy, mutta useiden päivien viiveellä. Esimerkkinä vaikkapa olen ihmetellyt miksi muun muassa suosittujen asiasisällön tuottajien Reijo Laatikaisen, Pauli Ohukaisen ja Vilho Aholan Facebook-sivuilla on ollut niin hiljaista. Minulla on myös tullut ilmoituksia, että miksei enää Lihis-FB:stä tule uutta sisältöä. No ei sivuilla ole ollut aiempaa hiljaisempaa, Facebook ei vain enää siis ilman rahallista korvausta halua tällaisia sivuja esille. Itse tuskin aion maksaa kymmeniä euroja jokaisesta päivityksestä, että ilmaiseksi tuotettu sisältö saa saman näkyvyyden kuin aiemmin.

Jos siis haluatte, että Lihastohtori-blogi ja sen Facebook-sivu sekä vastaavat neutraalia ja ilmaista sisältöä tuottavat sivut pysyvät aktiivisina sisällöntuottajina, tässä muutama pikku toive ja vinkki.

1. Tykkäile, kommentoi ja kun näette hyväksi, mielellään myös lyhyen saatetekstin kera jaa kirjoituksia joita arvostat tai joista pidät.
2. Klikkaa kuten kuvassa ”Seurataan” -palkista oletusasetuksen sijaan ”Katso ensin” (eng. ”See first” tai romaniaksi ”Vezi mai întâi” toim huom.). Nyt sivuni päivitykset näkyvät todennäköisesti hieman suuremmalla todennäköisyydellä seinälläsi (ainakin jos muistat myös ajoittain reagoida päivityksiin). Karumpana ratkaisuna voi vastaavasti laittaa stopin tyhjänpäiväisille sivuille tai liian aktiivisesti päivittyville kaveripäivityksille ottamalla niiden seuranta pois (yksitellen).

Kuva. Valitse ”Katso ensin”.

3. Laita Lihis-FB:n linkki (https://www.facebook.com/Lihastohtori/) selaimen kirjanmerkkeihin ja käy  siellä noin viikon-parin välein. Päivitystiheys tuskin tulee olemaan tiheämpi jatkossakaan. Yritän panostaa laatuun määrän sijaan.

4. Jos blogikirjoituksista jää muistutus saamatta, kaikkein tehokkain keino korjata tämä ongelma on  laittaa blogi sähköpostiseurantaan. Tämä onnistuu sivun oikeasta laidasta näpyttelemällä omilla pikku kätösillä sähköpostiosoite alla olevaan tekstikenttään:

Uusia blogikirjoituksia on luvassa pian mm. core-harjoittelusta, penkkipunnerruksesta ja voimaharjoittelun merkityksestä arkielämässä. Kannattaa siis pitää somepäivitysreseptorit herkkinä.

5. Instagram ei ilmeisesti vielä toistaiseksi ohjaile yhtä paljon sisältöä kuin Facebook. Postailenkin Instagramiin epäsäännöllisen tasaisin väliajoin asiallisia ja vähemmän asiallisia kuvia.

Lihis-Facebookin uusimpia koottuna

Tässä muutama päivitys naamakarvakirjasta, jotka ovat saattaneet jäädä bittiavaruuteen. Kerroin esimerkiksi viikko sitten, että Lihikseltä tulee uusi kirja loka-marraskuussa 2018! Uudella teemalla mennään eli päällekkäisyys edellisen kirjan kanssa on vähäistä. Kirjasta on lisää tietoa luvassa maalis-huhtikuussa.

 

Ja annoin lyhyen liikuntafysiologian tietopläjäyksen siitä, että toisin kuin toitotetaan edelleen toistuvasti, maitohappo ei ole väsymyksen syy.

 

Annon vinkkejä siitä miten voi erottaa asiantuntijan valeasiantuntijasta. Huomioi, että lista ei ole ehdottoman mustavalkoinen, vaan suuntaa-antava.

Ja tietysti tämä uusin:

Kiitos kaikille teille jotka pidätte huolta siitä, että tieteelliseen näyttöön perustuva sisältö näkyy jatkossakin sosiaalisessa mediassa.

Mukavaa kevään jatkoa!

T: Lihis (=Kynis)

Tietoja jhulmi

PhD, docent and Associate Professor in Exercise Physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Kuinka saada jatkossakin ilmoitus Lihastohtorin kirjoituksista?

 1. jukka kautinen sanoo:

  No vaikka kirjoittaisit ens alkuun…😜

  • jhulmi sanoo:

   Heh.

   Myönnän, että olen ollut itse blogissa melko passiivinen, mutta kirjoituksia on tulossa, sen lupaan. Osa on omiani, osa vierailuja. Vierailijoilla on usein enemmän aikaa ja draivia panostaa kirjoituksiin kuin minulla. Myönnän, että kirjan kirjoittaminen on väistämässä hidastanut omaa menoa viime kesästä asti.

   Facebookissa olen ollut aktiivisempi, vaikka siellä näkyvyys onkin heikentynyt. Tämä viesti olikin ehkä enemmän niille, jotka luulevat, että Lihis-FB ei ole enää hengissä.

 2. Antti sanoo:

  Suosittelen vahvasti myös sovelluksia kuten Feedly. Käytän sitä ja saan aina kaikki seuraamani blogit aikajärjestyksessä juuri kuten haluan, luettavakseni. FB tai kukaan muukaan ei sanele mitä näen, luen ja missä järjestyksessä. Ihmiset, dumpatkaa Face ja sen omistama instagram sun muut ja ottakaa sisältönne ja toisten tuottamien sisältöjen lukeminen omaan omistukseenne. Tämänkin juttusi luin Feedlystä.

 3. jaakko sanoo:

  Kamppailulajien voimaharjoittelu – harjoitusdemo

  Eikö pelkkä voima erikseen ja liikkuuvuus eli venyttely erikseen!! ei ymmärrä miksi näin suomen maa joukkue treenaa!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s