Fitness – kehonhallintaa ja urheilullisuutta parhaimmillaan – Tistelgren

Arvostan suuresti urheilulliselta näyttävää kroppaa ja omalla keholla tehtäviä vaativia liikkeitä. Missä lajissa nämä yhdistyvät ehkä näyttävimmällä tavalla? Pyysin haastatteluun tällä kertaa kilpailijan fitneksen kotimaiselta huipulta. Kuka hän on, miten hän treenaa ja mitä hän ajattelee liikunnasta ja fitneksestä lajina. Voitte myös lukea mitä vinkkejä tämä fiksu nuori urheilija antaa aloittelevalle harrastajalle.

eka_kuva

Kuva. Helppoa kun sen osaa! Kuva: Fast Nutrition

-Kiitos kun osallistuit haastatteluun ja mukava kuulla, että olet jo aiemmin lukenut blogiani ja ilmeisesti tykännytkin artikkeleista.

Aloitellaan taustalla. Kuka olet?

Eveliina Tistelgren, 22-vuotias fitness-urheilija Lahdesta.

-Mitkä ovat parhaat saavutuksesi?

Olen kilpaillut neljät kilpailut fitness-urani aikana, ja voittanut näistä kolmet. Olen hallitseva Suomen mestari sarjassani ja edustin Suomea nuorten MM-kilpailuissa viime joulukuussa. Nyt pääsen toukokuussa edustamaan Suomea EM-kilpailuihin Espanjaan.

-Mikä on lajisi fitness? Onko se aerobikkiä bikineissä vai jotain muuta?

Fitness-sarjoja on siis nykyään paljon, mm. body fitness, bikini fitness ja athletic fitness. Oma sarjani on pelkkä fitness, joka on ns. alkuperäinen fitness-laji.

Kilpailuissa suoritetaan 60-90s mittainen vapaaohjelma, joka suoritetaan musiikki taustalla ja teema on vapaa. Ohjelmassa tulee esittää akrobatiaa, kehonhallintaa, kestävyyttä, voimaa ja liikkuvuutta. Myös esiintymistä ja kokonaisuuden sulavuutta arvioidaan.

Lisäksi 50% arvostelusta koostuu fysiikkakierroksesta, jolloin arvioidaan kilpailijan lihaksiston tasapainoa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että isoimmilla lihaksilla ei todellakaan aina voiteta. Lisäksi tälläkin kierroksella arvioidaan esiintymistä ja kokonaisuutta.

Tässä alla on Fitness-Classic kisan voittovideo Helsingistä 13.4.2013.

 

 -Mikä on treenitaustasi?

Telinevoimistelu, team gym, hiihto ja yleisurheilu. Näissä kaikissa olen kilpaillut, telinevoimistelussa pisimpään. Vuonna 2009 aloin käymään kuntosalilla ja syksyllä 2011 aloitin valmistautumaan ensimmäisiin fitness-kilpailuihin.

voltti

Kuva. Eveliina viettää ison osan treeneistään ilmassa. Kuva: Annika Lehtinen.

-Tiedän, että olet liikunnanohjaajaksi opiskelemassa. Tämä tietysti lämmittää liikunta-alan ihmisen mieltä. Kerrotko tästä lisää?

Tosiaan toinen vuosi menossa Vierumäellä liikunnanohjaaja AMK-opinnoissa. Aloitin juuri suuntautumaan valmennukseen, eli jonkin sortin valmentaja minusta tulee. Olen erittäin kiinnostunut suorituskyvyn optimoinnista ja ravinnosta, sekä mentaalipuolen merkityksestä.

-Kuulutko johonkin tiimiin ja kuka on valmentajasi?

Kuulun Pro Elite Team:iin, jossa valmentajina toimivat Minna Pajulahti ja Kimmo Rautio. Tiimissä olen ollut mukana alkuvuodesta 2013.

-Millaista on harjoittelusi?

Tällä hetkellä (kilpailukaudella) treenaan salilla 4-jakoisella ohjelmalla, lisäksi teen aerobista treeniä 3-5 kertaa viikossa ja voimistelu/akrobatia/liikkuvuus -harjoittelua 2-4 kertaa viikossa. Treenejä tulee 1-3 kertaa päivässä, riippuen kaudesta. Viikossa pidän vähintään yhden täyden lepopäivän.

-No huh huh! Fitness on epäilemättä huippu-urheilua jos joku!

Mikä on parasta omassa lajissasi?

Haasteellisuus, se että saa pistää itsensä tosissaan peliin. Aina on parannettavaa ja kehittymisen varaa, joka pitää mielestäni homman mielenkiintoisena. Oma sarjani on ehkä fitness-lajeista vaativin, koska tasapainoisen fysiikan lisäksi vaaditaan puhdas vapaaohjelmasuoritus.

Lajissa vaaditaan treenin lisäksi ravintotietoutta ja olenkin itse mielettömän kiinnostunut ravitsemuksesta.

-Mitä mieltä olet siitä, että jotkut naiset ajattelevat heidän lihaksensa kasvavan kuntosalilla itsestään kuin pullataikinat. Onko naisten lihaskasvupelko mielestäsi turhaa? Pelätäänkö treenatun näköisiä naisia?

Lihasten kasvatus vaatii kovaa treeniä ja paljon puhdasta ruokaa. Itse olen lähinnä saanut näiden parin kolmen vuoden aikana olemustani tiiviimmäksi ja kaunista pyöreyttä lihaksiin, ei ole pelkoa että naisella lihakset kasvaisivat liian nopeasti tai liian suuriksi.

Fitness-urheilijat näyttävät lavakuvissa isoilta ja lihaksikkailta, mutta tälläkin hetkellä kaikki ketkä näkevät minut livenä ensimmäistä kertaa, kommentoivat “voi kun olet pieni”.

Tosin kyllä joskus jokunen mies voi säikähtää salilla kun teen pystypunnerrukset yli 20kg käsipainoilla. 😉 Heh.

Itse koen että terveellisen ja treenatun näköistä kroppaa arvostetaan.

prässi

Kuva. Pakkotoisto-nettifoorumin isännän Mike Sirenin ottama todella näyttävä kuva.

-Miksi kuntoilu/liikunta on mielestäsi niin hienoa?

En ole ikinä katunut yhtäkään kertaa, kun olen lähtenyt treenaamaan. Liikunta on ollut minulle keino purkaa ilot ja surut ja hyvän treenin jälkeen on vain niin käsittämättömän hieno fiilis.

Liikuntaa voi harrastaa niin monella eri tavalla, joten kaikille löytyy varmasti sopiva laji. Vaikka itse olen tällä hetkellä kilpaurheilija, niin nautin myös rauhallisista liikuntamuodoista, kuten joogasta tai kävelystä luonnossa.

Psyykkeen lisäksi liikuntaa tekee tietenkin hyvää myös fyysisesti, ja auttaa jaksamaan muussa arjessa. Fyysisesti itsensä haastaminen kasvattaa luonnetta, ja uuden oppiminen tai ennätysten rikkominen on myös hienoa.

-Mahtavasti sanottu!

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät vinkit aloittelevalle harrastajalle, jotka haluavat päästä samanlaiseen kuntoon ja jopa yhtä taitavaksi kuin itse olet?

Aseta itsellesi realistisia tavoitteita ja muista nauttia matkasta tavoitettasi kohti. Sen saavutettuasi muista asettaa taas seuraava tavoite. Tavoitteet auttavat sinua pysymään motivoituneena. Treenatessa täytyy ylittää itsensä ja uskoa onnistumiseen.

Kropan muokkaamisessa ja laihdutuksessa ei toki pelkkä treenaaminen riitä, vaan on otettava huomioon myös ravinto ja riittävä lepo.

-Miten kommentoit siihen, että monet varsinkin nuoret naiset ovat laihdutuksiensa kanssa kropat sekaisin? Patrik Borg on kirjoittanut aiheesta 1,5 kuukaudessa jo lähes 30 000 klikkausta saaneen artikkelin blogiin.

Ensinnäkin pitää muistaa juurikin tuo realististen tavoitteiden asettaminen ja sitä kautta järkevä painonpudotustahti. Ei pidä aloittaa yhtäkkiä radikaaleja muutoksia treenien tai ruokavalion suhteen, vaan muutoksia tehdään pikkuhiljaa.

Kaikille ei myöskään sovi kilpaurheilu, vaikka se voikin toimia hyvänä motivaation lähteenä. Itselläni on kilpaurheilutaustaa lapsesta saakka, joten kestän hyvin sen tuomia paineita ja lisästressiä. Lisäksi olen harjoitellut paljon stressinhallintaa, rentoutumista ja keskityn siihen että saan tarpeeksi lepoa.

fame

Kuva. Liikunta ja urheilu on kivaa, mutta niin on voittaminenkin! Kuva: Mika Pulkkinen

Myös ruoan laadulla on väliä. Ei siis todellakaan ole sama, jos kalorit saa ravintoköyhistä ravintoaineista, kun ravintorikkaista. On myös huolehdittava rasvojen saannista hormonitoiminnan ylläpitämiseksi, vaikka olisikin kyse dieetistä.

Tärkeintä on kuitenkin se, ettei tee mistään ruokavaliosta itselleen pakkomiellettä. Tietty rentous auttaa monessakin asiassa, vaikka olisikin tarkempi siinä mitä suuhunsa pistää.

-Mitkä ovat tavoitteesi urheilijana ja elämässä?

Urheilijana tavoitteenani on kilpailla joskus fitness-ammattilaisena ulkomailla. Elämässä tavoitteenani on olla onnellinen ja tehdä asioita joista nautin!

-Onko sinulla sponsoreita tai tukijoita, joita haluaisit kiittää?

Haluan kiittää kaikkia tukijoitani, jotka ovat auttaneet urallani tähän saakka ja tästäkin eteenpäin! Kiitos FAST Sports Nutrition, CocoVi, Solgar, Biancaneve, Hyvän Olon Helmi, Tempur ja Kuntokeskus K&M.

-Haluatko kertoa jotain terveisiä Lihastohtori-blogin seuraajille?

Nauttikaa liikunnasta ja uskokaa itseenne!

Pitäkää mulle myös peukkuja. Espanjassa edustetaan Suomea 1.-6.5.2013. Valmistautumistani voit seurata esimerkiksi Facebook sivuillani, https://www.facebook.com/eevsku

Kirjoituksiani voi myös lukea lisää muualta (1, 2).

 T: Eevsku

Lihastohtori kiittää Eveliinaa tästä mahtavasta haastattelusta ja toivottaa hänelle menestystä urheilussa ja elämässä!

Tietoja jhulmi

PhD, docent and Associate Professor in Exercise Physiology (LitT liikuntafysiologiassa ja liikuntafysiologian dosentti ja apulaisprofessori). https://staff.jyu.fi/Members/jjhulmi/main
Kategoria(t): kuntosali, Lihakset, voimaharjoittelu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti